Totalul afișărilor de pagină

joi, 30 iunie 2011

CETATEA DE SCAUN A SUCEVEI














 LOC DE EXECUTIE !!! : ) S-A AMUZAT TERIBIL DAN CAND A FACUT POZA...NUSH LA CE SE GANDEA...






 SANTURILE DE APARARE


Cetatea de Scaun a Sucevei, întâlnită şi sub denumirea de Cetatea Sucevei, este ocetate medievală aflată la marginea de est a oraşului Suceava (în nord-estul României). Ea se află localizată pe un pinten terminal al unui platou aflat la o înălţime de 70 m faţă de luncaSucevei. De aici, se poate vedea întreaga vale a Sucevei.
Este preferată folosirea termenului de Cetatea de Scaun a Sucevei şi nu a celui de Cetatea Sucevei, deoarece în Suceava au existat două cetăţi: Cetatea de Scaun şi Cetatea de Apus (Cetatea Şcheia), ambele fiind construite de domnitorul Petru I Muşat (1375-1391).
Cetatea Sucevei făcea parte din sistemul de fortificaţii construit în Moldova la sfârşitul secolului al XIV-lea, în momentul apariţiei pericolului otoman. Sistemul de fortificaţii medievale cuprindea aşezări fortificate (curţi domneşti, mănăstiri cu ziduri înalte, precum şi cetăţi de importanţă strategică) în scop de apărare, întărite cu ziduri de piatră, valuri de pământ sau având şanţuri adânci.
Cetatea a fost construită la sfârşitul secolului al XIV-lea de Petru I Muşat, a fost fortificată în secolul al XV-lea de Ştefan cel Mare şi distrusă în secolul al XVII-lea (1675) de Dumitraşcu Cantacuzino. În prezent, Cetatea Sucevei se află în ruine.
Cetatea de Scaun a Sucevei a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din judeţul Suceava din anul 2004, având codul de clasificare SV-II-a-A-05449 şi fiind alcătuită din următoarele 4 obiective 
  • Fortul Muşatin - datează din sec. al XIV-lea 
  • Incinta exterioară - datează din perioada 1476-1478 
  • Şanţ de apărare - datează de la sfârşitul sec. al XV-lea 
  • Zid de contraescarpă - datează din a doua jumătate a sec. al XV-lea 
La acestea se adaugă un sit arheologic, Platoul din faţa Cetăţii de Scaun, care este localizat la "Câmpul Şanţurilor", la marginea de est a oraşului şi pantele de nord ale dealului şi datează din epoca medievală (sec. XIV-XVII). 
          
                       TRANSFORMAREA CETATII INTR-UN MARE MUZEU IN AER LIBER REPREZINTA O DOVADA ELOCVENTA A RESPECTULUI PENTRU TRADITIILE DE LUPTA ALE POPORULUI NOSTRU , PENTRU GLORIOASA SA ISTORIE  , PENTRU VALOROASA SI DIVERSA SA CREATIE MATERIALA SI SPIRITUALA . !!!!


                                                         MERITA SA VIZITATI ZONA ...

miercuri, 29 iunie 2011

CU GANDUL LA DUCA. ..AZI SIBIUL..

 
     AM 2 SAPTAMANI PANA LA CONCEDIU...:)) ABIA ASTEPT...PANA ATUNCI...REMEMOREZ..


 PIATA CENTRALA





 VESTITUL  POD AL MINCINOSILOR










Sibiul, cunoscut si sub denumirea germana Hermannstadt a fost si este unul dintre cele mai reprezentative orase din Romania, atat din punct de vedere turistic, cultural dar si economic. Aici exista cel mai important centru al minoritatii germane din Transilvania, de asemenea si alte minoritati (maghiari, tigani, slovaci si ucrainieni). Desigur, ponderea cea mai mare o are populatia de origine romana (peste 95%), care a stiut sa pastreze si sa imbine celelalte culturi de sus.

In prezent Sibiul reprezinta un important centru turistic si comercial, o adevarata capitala turistica si culturala din centrul tarii, atragand in continuare prin farmecul sau aparte, prin traditia conservata atat de bine, dar si printr-un decor natural si istoric deosebit. 
 UN ORAS FRUMOS , NU-L RATATI !!! AM FOST DE MULTE ORI SI INTODEAUNA MI-A PLACUT !...SIIII....SPER SA MA MAI DUC !!!

luni, 27 iunie 2011

PE UNDE NE MAI PLIMBAM...AZI CHEILE BICAZULUI

                                      TRASEUL MEU DE SUFLET ...ATINGI CERUL !!!!!!!!!
O ZONA DEOSEBIT DE PITOREASCA , IN PARTEA CENTRALA A MUNTILOR HASMAS , IN JUDETELE NEAMT SI HARGHITA . CHEILE AU FOST FORMATE DE RAUL BICAZ SI FAC LEGATURA INTRE TRANSILVANIA SI MOLDOVA . AU O LUNGIME DE 6 KILOMETRI , DE LA LACUL ROSU PANA LA BICAZUL ARDELEAN . VALEA ESTE FOARTE INGUSTA , PERETII FOARTE INALTI , STANCI INFRICOSETOARE , UN ANSAMBLU DE MARE SPECTACULOZITATE . SECTORUL MIJLOCIU , NUMIT GATUL IADULUI , ESTE STRAJUIT DE PERETI INALTI DE 300 DE METRI , ADESEA DEASUPRA SOSELEI . NU POTI UITA NICIODATA CE AI VAZUT AICI , PE MINE MA ATRAGE IREMEDIABIL . AM FOST DE MAI MULTE ORI SI DE FIECARE DATA AM RAMAS IMPRESIONATA PROFUND . LACUL ROSU ESTE FOARTE FRUMOS SI-TI DA O SENZATIE DE PACE...DAR...ASTA ESTE DEJA ...ALTA POVESTE !!!






 SENZATIA ESTE...MARETIE...


 SPECTACULOS...










 LACUL ROSU...


   OFFF... ASTAZI O SA PLOUA...SI EU VREAU IN VACANTAAAA....!!!!!!!!!!!!