Totalul afișărilor de pagină

luni, 30 decembrie 2019

Choco- Museum, vă îndulcesc de sărbători!


              In vizită la muzeul de ciocolată, unde am aflat tot ce trebuia să știm despre fabricarea deliciosului desert de care poftim zilnic și unde ne-am desenat și propria ciocolată! Sculpturi, figurine mici și de mari dimensiuni, tablouri, aici ciocolata joacă rolul principal. Muzeul vă oferă toate informațiile necesare, de la boaba de cacao și arborele de cacao pînă la amestecarea ingredientelor și turnarea ciocolatei în forme, ateliere de creație, degustare de produse- în general trufe sau praline cu diverse arome și gusturi.





            Prima tabletă de ciocolată a fost creată în 1847, pînă atunci se consuma doar sub formă de băutură. Boabele de cacao prăjite, sînt măcinate intens pînă se transforma într-un lichid gros numit masa de cacao, din ea se obține ciocolata și untul de cacao. Arborele de cacao face fructe după 3-5 ani pînă la 25 de ani. Durează 3-8 luni pînă floarea se face fruct și o lună pînă se coace fructul. Păstăile de cacao, la început de culoare verzuie, apoi devenind galben, portocaliu, roșcat, sînt foarte dure, se taie cu macete speciale. Se cunosc în jur de 20 specii de arbori de cacao, doar 3 din ele fiind folosite pentru producția de ciocolată.











               Ciocolata amăruie, cu procent de peste 70% cacao este cea mai sănătoasa, se numește și ''aspirina dulce'', deoarece reduce afecțiunile cardiace. La persoanele sănătoase s-a observat o încetinire a procesului de îmbătrînire prematura a pielii și reducerea incidenței bolilor cardiace. Boabele de cacao pot fi consumate ca și snack nutritiv și pot fi amestecate cu alte alimente. Cacao hrănește țesuturile și este un factor natural de protecție UV. Foarte important: ciocolata de bună calitate, făcută din masa de cacao, cea din comerț ce costa 3 lei, sigur nu este ciocolată de folos pentru organism, doar pentru kilograme în plus, chiar nocivă în cantitate mare.















             O ciocolată de calitate conține cum am spus, masă de cacao peste 70%, ingrediente puține: cacao, zahăr nerafinat, unt de cacao, lecitina și eventual diverse semințe, uleiuri, bucăți de fructe sau condimente. Producția de cacao a scăzut masiv în ultimii ani iar ingredientul cheie din ciocolată este din ce în ce mai scump. O ciocolată bună este mai scumpă, dar avînd în vedere că nu trebuie să ne desfătăm prea des cu ciocolată, pentru că totuși conține multe calorii, savurați mai bine o ciocolată de calitate superioară, după ce studiați minuțios compoziția. Poftă bună și mergeți să vizitati Choco-Museum cînd ajungeți prin București, chiar merită!








          Un an nou cu bine și ne vedem în 2020, care sper să fie un an minunat pentru noi toate!

joi, 26 decembrie 2019

Apidava ne îndulcește de sărbători cu roua florilor


             Din inima Transilvaniei, gustăm astăzi mierea de tei produsă de compania Apidava, companie ce sînt sigură că nu mai are nevoie de prezentare. Din nectarul parfumat al florilor arborelui de tei, avem această delicioasă miere, de culoare galben deschis pînă la portocaliu închis, cu miros dulce-lemnos ce poate fi recunoscut cu mare ușurintă. Teiul are flori mici, galbene, parfumate, adunate în mici ciorchini. Il găsim în toata Europa, în parcuri, în grădini, de-a lungul strazilor și al bulevardelor. O adevărată plăcere în serile calde de iunie să te plimbi pe sub teii înfloriți! Nu ratați asta, sînt foarte sigură!
           

           Acest tip de miere cristalizează foarte ușor, mai ales în mediu rece. Mierea de tei este fluidă, dar la începutul toamnei capătă un aspect vîscos. In stare cristalizată, are un aspect untos cu cristale mari și albe. Mierea de tei cristalizată este mult mai dulce decît cea lichidă. Se poate folosi în loc de zahăr la dulciuri, pe site-ul Apidava găsiți o turtă dulce delicioasă și caramele, rețete personalizate cu miere, polen sau propolis ce merită încercate. Mierea de tei este considerată ca fiind una dintre cele mai bune varietați de miere, foarte bogata în vitamine, mai ales cele din complexul B, amino-acizi, polen și mană. Conținutul de polen este foarte ridicat, din această cauză nefiind indicată persoanelor ce prezintă alergie la polen. Să nu mai zic de parfumul pe care îl împrumută de la flori.


              Esența de propolis este un produs românesc 100% natural, un produs inovativ care nu conține alcool, înglobează esența propolisului ce conține toate principiile active din tinctură, dar care poate fi consumat de către toate categoriile de persoane, inclusiv copii. Printre actiunile sale terapeutice, enumerîm pe cea antimicrobiană, antibiotică, antifungică, antiinflamatorie, antioxidantă, analgezică. Se administrează 10-20 picături de 2 ori pe zi, intern si pentru extern, aplicație locală în strat subțire. Este o soluție apoasă, usor de asimilat de către organism.


luni, 23 decembrie 2019

Tîrgul de Crăciun de la București- 2019



                Avem di tăti! Poftiți, intrați, intrați și cumpărați, avem di tăti!
         Exact ca în melodia aceea :)... este cel mai mare tîrg dintre toate, multe căsuțe, multe ornamente, multe feluri de mîncare, multe colinde, multă gălăgie, multă lume...
Chiar mare și cu de toate, un tîrg frumos dar foarte aglomerat. Piața Constituției este supra-aglomerată seara, ai ce face cîteva ore bune, chiar nu te plictisești. Mîncarea este din belșug și gustoasă, mai ieftină ca la Sibiu și Brașov, cozonaci, prăjituri de casă, plăcinte, sarmale, mămăligă, cîrnați, murături, vin fiert, brînzeturi, tot ce dorești.




















         Multe decorațiuni frumoase, pe toate gusturile și pentru toate buzunarele, bibelouri, decorațiuni de sezon, costume populare, ii, produse lucrate manual, jucării, produse naturale de îngrijire. Timp de o lună, multi artiști îndrăgiti, muzică pentru toate vîrstele, ateliere de creație pentru cei mici, patinuar și carusel, o iesle foarte reprezentativă și bradul înalt de 30 de metri decorat foarte frumos.



























                 Mi-a plăcut și acest tîrg, cu toată nebunia de oameni, zona gastronomică chiar foarte aprovizionată, bineînțeles că am facut excese ia, nu putei altfel. Concertul pe care l-am prins foarte frumos, chiar un tîrg bun, pentru concertele care sînt anunțate, de neratat! Dacă este să aleg, îl aleg totuși pe cel din Sibiu, avea ceva magic, spiritul Crăciunului! Merită sa le vedeți pe toate. Merg mîine și la cel din orașul meu și sper să nu mă dezamăgească! Si închei turul tîrgurilor că mă prinde Craciunul pe drumuri :)))