Un eveniment as zice mai degraba delicios, gazduit in incinta Facultatii de Stiinte ale Naturii si Stiinte Agricole din cadrul Universitatii Ovidius Constanta, un eveniment organizat de
TourX - proiect de experiente sustinut si promovat de Inomar Cluster- si
Taranii Dobrogeni,-comunitate ce promoveaza si ajuta taranii din Dobrogea. Si se cuvine sa multumim si doamnei dr. in istorie Laura Stroe, a carui idee s-a concretizat in acest eveniment exceptional, pentru gurmanzi si nu numai :)
Dobrogea actuala detine o mostenire gastronomica diversa si diferita de cea a celorlalte provincii românesti, ea aflandu-se sub administrare otomana pana in a 2-a jumatate a secolului 19. Cunoscuta mancare de legume are o istorie de peste 3 secole in România, este intalnita pretutindeni in Balcani, la turci, bulgari, greci, lipoveni, tatari, români, sub diverse forme, o mancare de legume proaspete, coapte sau prajite in ulei, a carui aroma o cunoastem si apreciem toti.
Zacusca este un fel tipic Balcanilor. Numele ei este de origine slava -zakuska- si inseamna gustare sau aperitiv. Principalele ingrediente sunt vinetele, gogosarii, kapia, ceapa, rosii, ciuperci, morcovi si diverse condimente, exista numeroase varietati.
Noi am degustat niste minunatii cu peste afumat, cu salau, cu ciuperci, cu fasole si chiar cu mar si telina. Imaginati-va singuri aromele, da? :)
S-au reunit sub egida acestei experiente, invitati cu istorii culinare interesante: Bianca Folescu de la gospodaria traditionala Visina- comunitatea bulgara, Enise Ali- Jade Oriental Cafe- comunitatea tatara, Valentina Koker- Suvenir din Jurilovca- comunitatea lipovenilor, Paula Vals- Grupul Angelo, Fabrica de produse traditionale Macin, Carmen Paraschivescu de la Garda Culinara, proaspat somelier- pentru ca mancarea buna merge si mai bine cu un vin pe masura, nu? Crama Delta Dunarii- vinuri dobrogene La Sapata Somova a fost prezenta cu o mare varietate de vinuri delicioase.
Dr in istorie Laura Stroe ne-a povestit istoria acestui preparat apreciat de toata lumea
dna Valentina, Suvenir din Jurilovca
dna Bianca, Casa traditionala din Visina
dna Enise, Jade Oriental Cafe... trebuie sa tineti minte adresa, mergeti sa gustati suberek neaparat!
dna Morosanu, Taranii Dobrogeni
Carmen Paraschivescu- Garda Culinara, proaspat somelier, felicitari!
indragita Matrioska- simbol national, sufletul rusesc, valorile de baza ale rusilor: familie, unitate, caldura
Am degustat traditionalul produs in variante deosebite, l-am stropit bine cu vinuri dobrogene si am incercat si aceste frumoase podoabe lipovenesti- kokoshnik, coronite traditionale rusesti- pe care le-am admirat indelung.
Inca o data multumiri organizatorilor si vom merge si la urmatoarele evenimente, lista este lunga!