De-a lungul timpului, Tezaurul de la Pietroasa a suferit multe modificări. A fost furat, deteriorat, spart, recuperat, expus la Paris, la Londra și Viena. In 1917 este trimis la Moscova și se întoarce abia în 1956. Din 1971 stă în muzeul din București, compus din cele 12 piese rămase. Din cele 22 de piese, 10 se pare că sînt pierdute pe veci.
Tezaurul de la Pietroasa se compune în prezent din 2 mari categorii de piese: vase- (un platou mare, o cană, 2 vase poligonale și o farfurie) și podoabe- (1 colan încrustat cu pietre, 2 colane din bară de aur și 4 fibule). Piesele sînt datate din a 2-a jumătate a sec-IV-lea d. H, -farfuria cu cana -și pînă cel tîrziu prima jumatate a sec. V-lea- d. H.- vasele poligonale, fibulele și colanul lat.
Vasul octogonal este încrustat cu pietre prețioase în diferite culori dar în timp a avut mult de suferit și a fost deteriorat. Majoritatea pietrelor au fost furate și ramele turtite și sfărîmate. Toate piesele au suferit deteriorări majore.
Cana are o formă zvelta și este ornamentată în zona mediana cu caneluri ondulate și paralele, pe marginea gurii și a piciorului se afla un șir de perle. Toarta cu care este prevăzută este terminată cu o voluta iar de partea superioara este prinsă de cană cu o placă ajurata. Ulterior, peste această plăcuță a fost adăugat un vultur stilizat.
Fibulele, datorită aspectului de păsări, au dat numele tezaurului, Cloșca cu pui, unde cloșca este fibula mare iar celelalte 3, puii. Sînt cele mai remarcabile podoabe din tezaur și cele mai remarcabile podoabe de corp din perioada antichității tîrzii găsite vreodată. Au fost împodobite cu pietre încrustate, sînt o variantă mai sofisticată a broșelor de astăzi, au formă de păsări stilizate din aur, legate între ele cu un lanțișor și pe spate un dispozitiv de prindere.