Totalul afișărilor de pagină

sâmbătă, 26 octombrie 2019

Mănăstirea Ciolanu Buzău


            Mănăstirea Ciolanu este la aproximativ 25 de kilometri de Monteoru și 45 de kilometri de Buzău și singura așezare monahală din județul Buzău atestată documentar încă din secolul al XVI-lea. Are 2 biserici situate la 100 de metri una de alta și un muzeu unde se pot admira icoane, unele pictate în anul 1886, obiecte de cult, veșminte religioase prețioase. Biserica din deal a fost ctitorită de Doamna Neaga, soția lui Mihnea Turcitul în anul 1590, cea din vale pe la 1828 de către un episcop al Buzăului. Numele îl are de la oasele unor sihaștri descoperite în această poiană, se pare călugari scăpați din Bizanțul ocupat de turci în secolul XV-lea.










           La Mănăstirea Ciolanu sînt adăpostite multe icoane pictate de Tăttărescu, nepotul lui Nicolae Teodorescu Pitarul, cel ce a zugrăvit biserica mare și care a condus școala de pictură de la Buzău, pe la jumătatea secolului al- XIX-lea. Există și o icoană bizantină, pictată la Athos, ce îl înfățișează pe Sfîntul Gheorghe. Aici s-a retras Doamna Neaga împreună cu cei 5 copii din calea invaziei turcilor. A fost o personalitate puternică și de pe urma ei au rămas multe legende. Una dintre ele spune că Doamna Neaga ar fi fost îngropată în 7 sicrie de aur împreună cu o comoară impresionantă care este căutată de mulți și în ziua de azi. De fapt, cînd a fost descoperită cea mai mare comoara din țara noastră și din lume o vreme, aici în zonă, mulți căutau de fapt mormîntul doamnei Neaga, ne povestea un păstor!


















              Ciolanu este o mănăstire de călugari, locul este spectaculos de vizitat și pe terenurile mănăstirii a funcționat, în ultimele decenii ale secolului 20, o impresionantă tabară de sculptură, despre care o să vă povestesc în urmatoarea postare!




20 de comentarii:

  1. Un loc superb. Merită vizitat ori de câte ori avem ocazia.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ne prezinti atatea locuri de vis incat ma faci sa-mi para rau ca nu m-am straduit mai mult sa conduc dupa ce am luat carnetul. Acum este expirat de multi ani si oricum, nu am facut decat cateva drumuri cu masina, la vremea aia, pana cand am avut un incident in parcare... Poate ca nu a fost o idee asa de buna sa ma las coplesita de teama de a mai conduce, pt totdeauna. Aveam si eu ocazia sa cunosc si sa imi umplu bateriile sufletului cu energiile acestor locuri minunate!

    RăspundețiȘtergere
  3. Si eu ar trebui sa mai fac o escapada, avem locuri minunate. 😊

    RăspundețiȘtergere
  4. Sunt atat de frumoase și atât de ingrijite aceste manastiri, incat e locul ideal pentru reculegere si ganduri bune, dar si incarcare cu energie pozitiva.

    RăspundețiȘtergere
  5. Un loc binecuvântat ce merita vizitat!🙌

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce locuri frumoase! Nu pot sa nu observ cat de ordine este - o ordine linistita, fireasca. Si ce frumos e ingrijit locul.
    Nu stiam despre legenda (si comori). Ce interesant! (apropo ce comoara a fost descoperita in zona aceea :P)

    Pupici cu drag si la cat mai multe calatorii minunate in care sa ne iei si pe noi <3.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. este vorba despre tezaurul de la Pietroasa despre care pregatesc postarea!

      Ștergere
  7. Am fost si eu pe acolo acum citiva ani, mult spatiu, verdeata, curatenie si am nimerit o zi cu soare, a fost foarte placut si relaxant! Despre tabara de sculptura o sa comentez cind publici articolul referitor la ea!

    RăspundețiȘtergere
  8. Uite ca aici nu am ajuns, iar Buzaul chiar nu prea l-am vizitat! Am fost doar la vulcanii noroiosi si cam atat

    RăspundețiȘtergere
  9. De mult timp nu am mai vizitat o Mânăstire, chiar as fi curioasa dacă călugări sunt prietenoși cu turiști.

    RăspundețiȘtergere
  10. O multime de locuri minunate vizitezi. Pare o oaza de liniste aceasta manastire.

    RăspundețiȘtergere
  11. Ce bijutere! Ce frumusețe de mânăstire! Nu știam de ea, până să citesc articolul. Mi-ar plăcea să ajng în zonă și să o vzitez.
    Mulțumesc pentru că aduci atâta frumusețe și informație despre locurile minunate în care ajungi!

    RăspundețiȘtergere
  12. Ce denumirea ciudata, nu am mai auzit de aceasta manastire pana acum.

    RăspundețiȘtergere
  13. Este o manastire foarte frumoasa

    RăspundețiȘtergere
  14. Un loc închinat smereniei, plin de liniște și pace, unde te regăsești! Nu am ajuns la această mănăstire, doar am auzit de ea!

    RăspundețiȘtergere
  15. O alta pagina de istorie scrisa in piatra (si nu numai) :)
    Ce nume i-au gasit! :)

    RăspundețiȘtergere
  16. Ce lunga e vacanta ta!
    E superb locul!

    RăspundețiȘtergere