Totalul afișărilor de pagină

marți, 30 iulie 2019

Castelul lui Ioniță Caloianul- cel frumos           Țarul Ioniță Caloianul-1197- 1207-, de origine valahă, este unul dintre cei 3 frați, Ioniță, Petru și Asan care au restaurat statul bulgar și l-au eliberat de sub stăpînirea bizantină. Ioniță Caloian a reușit după ce  frații săi au fost asasinați să extindă granițele țaratului și să- i asigure o poziție de principală putere, iî detrimentul Imperiului Latin. Sînt urmașii lui Petru din dinastia vlahă a Asăneștilor, a fost recunoscut ca regele românilor și bulgarilor, una dintre cele mai reprezentative figuri din Peninsula Balcanică. Asăneștii au stăpînit Balcanii 100 de ani și au ridicat la luptă popoarele de sub stăpînirea Imperiului Bizantin. S-au proclamat împarați și sînt singurii români care au întemeiat o dinastie imperială. Ei și urmașii lor au fondat un imperiu românesc, din care făceau parte toate popoarele balcanice, pînă în centrul Greciei. Nu știu cîți dintre voi știți acest lucru, am învatat foarte puțin la istorie de revoltele lui Petru și Asan, de Ionită nici vorbă. Istoricii bulgari contestă originea româneasca a Asăneștilor dar dovezile vremurilor sînt clare și recunoscute de cronicari.          Castelul este foarte bine întreținut, au o mare sală în care copiii desfașoară diverse activități și diverse mestesuguri, se pot bate monede cu efigia lui Ioniță, se intîmpla lucruri interesante pentru ei.
Gradina este foarte frumoasa, cu sute de trandafiri de toate culorile, un loc foarte placut unde poti petrece cîteva ore linistit. Este in zona Veliko Tarnovo, din București se ajunge chiar foarte repede!            Cronicile bizantine și latine îi recunosc ca fiind români, scriitori francezi și germani la fel,  vecinii noștri bulgari îi vor numai ai lor, chiar dacă au fost recunoscuți de însusi Papa de atunci. Impărații valahi au lăsat moștenire amintirea unui puternic imperiu, au ridicat impunătoare cetăți precum Târnovgrad- Veliko de azi-, considerată a treia Romă. A fost relatat inclusiv în Cronica Cruciaților ce amintește de acel valah Ioniță, pomenit în Diploma Cavalerilor Ioaniți, unde se spune ca pînă să ajungă împarat va fi avut reședința în cetatea Corabia și în cetatea Caluiu de unde și numele sub care a rămas în istorie, ambele în actualul judet Olt.
          Să ținem minte! La urma urmei nu este doar istoria vecinilor, ci și a noastră!
         

marți, 23 iulie 2019

Funny- Epoca de Piatra, un bar mai altfel        Nu știu daca vă amuză ca pe mine, dar eu vă arăt imagini din acest loc, mie mi s-a părut extraordinar de funny și am petrecut o ora învartindu-mă în jurul lui. Auzisem despre acest concept de bar dar nu văzusem niciodată și cînd am oprit pentru alimentare cu benzină, am ramas impresionată de ideea proprietarilor. Chiar foarte multa lume se oprea să alimenteze aici, tocmai datorită barului aranjat după desenele copilăriei, eroii din Epoca de Piatra. Lipseau doar Fred și Barney dar cred ca erau la cariera de piatră :)) . L-am întîlnit undeva în drum spre Veliko Tarnovo, chiar nu știu exact unde pentru că nu am fost foarte atentă si nici nu mă așteptam să dau peste o chestie drăguță. Era pînă si masinuța in fața barului.

               Adevăratul Dino... cam mîrîia la noi!


             Cred că un astfel de loc ar strînge mulți clienți, nu credeți? Aș vrea să văd și la noi, m-a binedispus pentru tot restul zilei, ce ziceti? vă place??
Astazi aflu exact unde este si completez :)))