Totalul afișărilor de pagină

marți, 16 februarie 2021

Cascada Cașoca sau Pruncea- cea mai frumoasă cascadă din județul Buzău

       Ca să ajungi la cascadă, vizitezi Barajul Siriu, apoi pleci spre localitatea Cașoca, pe un drum forestier ce șerpuiește pe lângă râul Cașoca. Se poate merge și cu autoturismul, dar o drumeție nu strică niciodată. Ajungi la un indicator ce te îndreaptă spre cascadă, un loc frumos și plin de verdeață. Poți ajunge chiar până la baza ei dacă este un volum redus de apă cum a fost după seceta de anul trecut.              Suvoiul de apă cade de la înalțime destul de mică dar cu zgomot, locul este destul de sălbatic și frumos, cu mult verde. In jur, păduri de brad, molid și fag. Am găsit destul de mulți turiști în zonă, mi-a plăcut faptul că nu era murdar iar înainte de a ajunge la cascadă, grupul de vânzători de suveniruri, dulcețuri, siropuri și produse tradiționale te îmbiau să guști din ele și să cumperi. O legendă captivantă a locului, spune că deschizătura din peretele stâng al cascadei (se vede în fotografia de mai sus bine), era folosită de haiducii din zonă pe post de ascunzătoare. Haiducul Gheorghelaș, un fost pandur din oastea lui Tudor Vladimirescu, necăjea boierii din zonă și îi ușura de averi, era comparat deseori cu un Robin Hood local. Se spune că toată agoniseala era dusă în peșteră și împărțită acolo cu tovarășii.                      Cascada este considerată cea mai frumoasă cascadă din județul Buzău. 

Descoperiți la pas frumusețea locului, drumul este de aproximativ o oră și jumătate de la drumul principal, dar cum am zis, se pot bucura de cascadă și cei care se deplasează mai greu, putând ajunge foarte aproape și cu mașina. Cascada este protejată de versanți nu prea înalți, împodobiți in verde, cerul este albastru și apa înspumată, ce mai... un super peisaj! Un micuț iaz format la picioarele cascadei, oglindește cerul. Te poți pierde în visare ușor! De revenit aici!
vineri, 12 februarie 2021

Barajul Siriu- o frumoasă destinație de weekend

              Munții Siriu ne întâmpină cu locuri superbe ce atrag prin frumusețea lor liniștitoare și prin peisajele unice întâlnite aici. Barajul și lacul de acumulare Siriu se află pe DN 10 între Buzău și Brașov și este un lac artificial cam de 10 kilometri lungime situat pe cursul superior al râului Buzău. Barajul a fost construit între anii 1975- 1994 doar din pământ, piatră și argilă, fără beton în compoziție. Are 122 de metri înălțime și o deschidere cam de 600 de metri. La acel moment era o rețetă inovatoare dar acum nu se mai consideră chiar așa. Pur și simplu au fost uniți cei 2 munți din apropiere, masivul Siriului cu masivul Podul Calului. Zona este superbă, lacul are de-a lungul malului un drum frumos, cu 2 viaducte și este înconjurată de păduri de basm.

Este al 2-lea cel mai mare baraj din țară și o frumoasă destinație turistică. Pe timpul verii , se poate face plajă, plimbări cu pluta și pescuit sportiv. Parcă aș încerca o plută pe aici, cred ca ar fi minunat de văzut și peisajul de pe apă spre mal. Este frumos să vă opriți din drum pentru jumătate de oră, dar sigur și o zi întreagă sau chiar un weekend de vară ar fi interesant de petrecut aici. De aici am plecat spre cascada Pruncea, loc pe care îmi doream de mult să-l vizitez și pe care vi-l arăt și voua în postarea următoare!

             Un amănunt care mi-a mers la suflet, deși era luna octombrie, pășunile din zonă arătau exact așa cum vedeți mai jos. Nu mă pricep exact, unii spun că este brândușa de toamnă, alții că este planta care produce stigmatele parfumate de șofran, care arată la fel si este tot mov... nu contează ce este, imaginea era încântătoare și mi-a ramas în minte. Chiar nu îmi venea să mai plec din zonă!
Chiar frânturi încântătoare rămase în suflet!


miercuri, 3 februarie 2021

Cascada Cârșa, Cheile Miniș        Dacă ai fost să vezi Cascada Bigar, trebuie să treci neaparat și pe la Cascada Cârșa. Cu un debit ceva mai mare când ploua decât Bigărul ți foarte aproape de prima, are o cadere de 30 de metri, un minunat strat de mușchi și o culoare puțin lăptoasă. Este foarte frumoasă deși nu este atât de cunoscută și nu are nici faima vecinei ei. Stâncile calcaroase de aici și perdeaua de apă, am înțeles că ascund o peșteră. Este alimentată cu apa ce provine din precipitații, deseori vara seacă și atunci se poate intra în peșteră, care este îngustă și întunecoasă. Ploile sănătoase fac un adevărat spectacol din aceste căderi de apă, in momentul în care am fotografiat-o, nu era tocmai în formă, nu plouase de mult timp. O găsești cam la 10 kilometri distanță de Cascada Bigăr și am înțeles că și înghețată este de vis.
                Locurile sânt foarte frumoase și puteți face drumeții în zonă. Cheile Minișului din Munții Aninei sânt pe cursul râului Miniș si se întind pe 14 kilometri. Chiar imi doresc să revin în zonă, deși este departe de casă.