Totalul afișărilor de pagină

duminică, 31 ianuarie 2021

Plăcinta Sfântului Vasile- Vasilopita

           Astăzi am participat la o sărbătoare elenă, o sărbătoare frumoasă și mai ales gustoasă, cu un puternic mesaj, ținută mai târziu anul acesta din cauza vremurilor tulburi pe care le trăim. La biserica elenă Metamorfosis- Schimbarea la Față, cea mai veche biserică ortodoxă din Constanța- terminată în 1868- mă aducea bunica când eram tare mică, bunica Eufrosina, care după nume este posibil să fi avut ceva rădăcini grecești. 

                    Vasilopita, se pare că este o sărbătoare agricolă în timpul căreia erau oferite zeilor primele roade ale pământului și că ar proveni de la Saturnaliile romane. Sfântul Vasile cel Mare care deschide calendarul laic, leagă de numele său această tradiție a Vasilopitei, ce amintește de un episod din trecutul zbuciumat când cotropitorii invadau satele și luau oamenilor tot ce aveau de preț, uneori și viața. Legenda spune că Sfântul Vasile cel Mare care slujea în Cezareea a adunat bani și bijuterii pentru a plăti pe invadatori dar aceștia au renunțat la pradă rușinați de fapta lor. Sfântul a dorit să înapoieze oamenilor ce a strâns dar nu mai știa ce a luat și de la cine, așa că a făcut o plăcintă mare în care a pus bijuteriile și banii și a împărțit felii oamenilor. In mod miraculos, toți au primit înapoi ceea ce dăduseră!

 
           In amintirea episodului de mai sus, se coace în fiecare an plăcinta. Un preparat gastronomic nelipsit de pe mesele de Anul Nou ale elenilor, plăcinta Vasilopita, de fapt un fel de chec aromat și gustos, se sărbătorește în fiecare luna ianuarie de către biserică prin obiceiul ascunderii în aluat al unui bănuț sau mai mulți de argint. Găsitorul, se spune că o să aibă un an foarte norocos, semnificația sărbătorii este de fapt puterea de a aduna toată familia în jurul mesei, bucuria de a dărui și a găsi un dar, fericirea de a te știi binecuvantat și ocrotit. Un obicei ce apare la multe popoare, inclusiv plăcinta noastră cu răvașe.










            13 bănuți de argint au fost anul acesta în plăcintă, din pacate Eva a fost foarte dezamăgită că nu a găsit un bănuț de argint, îi spusesem povestea, o să încercăm și anul viitor, deși ea nu știe că de fapt este câștigătoare prin simpla participare la această tradiție veche. Un an nou cu bine să avem și cu sănătate dorim tuturor, că tare greu a fost pentru mine cel care a trecut!





luni, 25 ianuarie 2021

Locul 1 în clasamentul 8 cascade unice în lume- Cascada Bigăr


                   La mijlocul lunii octombrie am avut norocul să ajung în aceste minunate locuri pe care îmi doresc să le pot vedea si iarna, cred că arată tare bine înghețată.
                   Izvorul Bigăr este o arie protejată de interes național, rezervație naturală de tip mixt, situată în județul Caraș- Severin și face parte din Parcul Național Cheile Nerei- Beușnița. A fost înființată în 1982, are 177 de hectare și include izvoare, chei, abrupturi calcaroase, văi, lapiezuri, doline, ponoare, peșteri, avene, poieni și pajiste. Una din zonele mele preferate de care nu te saturi oricât ai sta prin zonă. Izbucul Bigar este un izvor puternic alimentat de un curs de apă subteran ce străbate peștera cu același nume din munții Aninei, se varsă în pîrâul Miniș de pe un prag formând o cascadă de tuf calcaros ce poarta numele de Cascada Bigăr.


                    Cascada Bigăr uimește prin spectacolul oferit de firele de apă ce se revarsă peste stânca acoperită de mușchi. Ocupă în topul 8 cascade unice în lume, realizat în 2013 de către prestigioasa publicație The World Geography, locul 1 pe bună dreptate. Este de o frumusețe fantastică, chiar dacă nu de dimensiune mare. Sînt tare curioasă cum arată iarna și imi doresc să revin și atunci.








         Numeroase viețuitoare găsim în zonă. Salamandra, ascunsă în crăpături umbroase, pe lespezile de travertin găsim racul de ponoare, vipera cu corn ce preferă grohotișurile și pantele stâncoase. Mierla de apă este prezentă și se hrănește cu larve acvatice.









Peștera unde am urcat destul de greu dar nu imposibil.  Si cum fiecare loc are o poveste, și acesta are una tare frumoasă!
Demult, trăia pe meleagurile mirifice ale Văii Almajului o familie de țărani gospodari a căror singură amărăciune era lipsa unui urmaș. Intr-o noapte, femeii i se arătă în vis o vrăjitoare care îi spuse că doar dacă va bea apă de la izvorul de sub stâncă, va naște o fată căreia nu-i va fi îngaduit niciodată să se îndragostească dacă va dori să trăiască. Femeia merse la izvor și bau apa, iar nu după multă vreme, născu o fetiță. Copila fermeca cu privirile orice ființă îi stătea în preajmă și deveni o fecioară rîvnită de toți flăcăii ținutului, însă inima ei tînjea după un singur flăcău, după Bigăr. Tatal fetei o închise în grota de deasupra izvorului și strigătele ei de ajutor fură auzite de vrăjitoare care îi șopti: ''Singurul lucru pe care pot să-l fac pentru tine este să-ți transform părul într-o cascadă pe care vor aluneca lacrimile tale. Vuietul cascadei îl va aduce pe cel pe care îl iubești aproape de tine dar, nu ve-ți putea niciodată trăi în această lume, el se va îneca în lacrimile tale și ve-ți muri amândoi spre a renaște în Tărâmul Regăsirii Dorului.'' Toate se petrecură cum sortise vrajitoarea iar cascada rămase marturie iubirii care a învins limitele ființei umane dar și a faptului că dragostea înseamnă fericire și sacrificiu deopotrivă.









 





duminică, 3 ianuarie 2021

Protejează-te pe tine și pe cei dragi, indiferent de anotimp!

         Importanța sistemului imunitar și nevoia de a-i ocroti pe cei dragi, ne face să descoperim cele mai eficiente soluții pentru sănătatea ta și a celor pe care îi iubești. Avem nevoie mai mult de echilibru atunci când vine vorba de sănătatea noastră și buna funcționare a sistemului imunitar care ne apără împotriva dezvoltării bolilor. Noua campanie BuzzStore și Hyllan Pharma ne ajută cu câteva propuneri demne de luat în seamă.

         Primul dintre produse, Propogrip Omnimun este recomandat atat in scop preventiv, pentru intarirea sistemului de aparare al organismului si reducerea incidentei racelilor si a gripei, cat si in fazele acute, pentru diminuarea inflamatiei cailor respiratorii superioare, a severitatii simptomelor si a duratei afectiunilor, favorizand eliminarea mai rapida a virusului din organism. Este produs de noua generatie, cu formula complexa si unica pe piata farmaceutica din tara, cu efecte imunotimulatoare dovedite clinic. Contine beta-glucan, Vitamina C in doza forte, tinctura de propolis, Zinc, Seleniu si Vitamina B. O formula complexa, o alegere corecta, informata si eficienta!

        Apimag, o combinatie unica de ingrediente, cea mai complexa formula de Magneziu, Vitamina B6 imbunatatita cu laptisor de matca si Vitamina C, ajutoare de nadejde pentru persoanele active cu stil de viata ce implica eforturi fizice si mentale frecvente. Combate oboseala, creste rezistenta la stres, imbunatateste puterea de concentratie si memorare, asigura buna functionare a sistemului muscular si osos.


      Un trio delicios care nici nu mai are nevoie de prezentare, a disparut miraculos din trusa cu suplimente. Zici ciocolata, adica administrare mai usoara de atat nici ca se poate! Contine Vitamina D3 pentru imunitate, bifidobacterium Lactis HN019, tulpina probiotica premium ce sustine producerea de anticorpi, primii ce apara de virusurile care patrund in organism prin mucoase.


              In general sistemul imunitar face o treaba remarcabila de a apara organismul impotriva microorganismelor provocate de boli, dar uneori mai are nevoie de suplimente! Testeaza!