Totalul afișărilor de pagină

sâmbătă, 28 septembrie 2019

Sovata septembrie 2019

                Stațiunea Sovata a fost menționată pentru prima dată ca loc unde poți merge pentru tratamentul diferitelor afectiuni, într-un document în 1597 iar în 1850 primește statutul de stațiune balneară. Are o climă subalpină, cu veri răcoroase și ierni blînde și își datorează renumele datorită lacurilor cu ape clorurate și sodice și nămolului din ele, indicate în tratamentul multor boli. Este o stațiune pentru orice sezon, recunoscută la nivel european, înconjurata de păduri de fag, stejar, ulm, locuri minunate de plimbare și petrecere a timpului în aer liber. Ultima dată cînd am ajuns, cu ani în urmă, arăta deplorabil, aproape totul era în stare avansată de degradare și cum am auzit că statiunea a renăscut în ultima perioadă, curiozitatea mea a fost foarte mare... și pot să spun că mi-a placut tare mult ce am gasit aici, vă las cu imagini și vă sfătuiesc să mergeți în vizită!





 




 
             Sovata este stațiunea lacurilor, un brand al stațiunii aș putea spune,  Ursu, cel mai mare, Alunis, Mierlei, Roșu, Verde, Negru, Paraschiva, găsiți cîteva trasee tematice pe care le puteți face, vă bucurați de natură și ardeți și ceva calorii. Locurile sînt liniștite și foarte curate. Un proiect implementat de primărie, Drumul Sării, oferă posibilitatea de a face un ocol pe la toate și de a vizita și munții de sare, vara sînt foarte mulți turiști care beneficiază de apa sărata a lacurilor, cred că vreau să revin la vară neaparat!
            O legendă spune că lacul Ursu- care arată ca o piele de urs desfăcuta-  și lacul Negru s-au format în urma dragostei dintre o fată și un flăcau, blestemați de o zînă îndragostită de băiat. Aceasta i-a transformat pe cei doi îndrăgostiți, împreuna cu turmele lor de oi în stane de piatră. Intoarsă acasă, zîna tot nu a avut liniște și și-a blestemat propria casă care s-a transformat și ea în lacul Ursu, a cărui apă este încălzită și astăzi de vatra casei. A umblat mai departe plîngînd pînă în vîrful muntelui și lacrimile ei adunate în vale au format lacul Negru.


 

 
 





            Lacul Verde, culoarea se poate observa foarte clar, de unde si numele.





 
Micuțul lac Roșu















           Pentru o vacanță de relaxare este o stațiune minunată și puteți beneficia suplimentar și de efectele ei terapeutice, prevenția este foarte importantă. Lacul Ursu deține 3 recorduri mondiale: cel mai mare lac helioterm din lume, cel mai pronunțat fenomen de heliometrie ce păstrează apa caldă și este singurul lac ntural căruia i se cunoaște cu exactitate data formării. Mi-a placut plimbarea la Sovata și cu siguranță o sa revin!



luni, 23 septembrie 2019

Festivalul sarmalelor Praid- 2019

          In 2010, într-o plimbare prin țară, am aterizat la Praid unde avea loc un festival inedit, cel al sarmalelor. Praid este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Harghita, asezat pe valea Tîrnavei Mici, la poalele munților Gurghiului. Un peisaj foarte frumos, stînci abrupte, păduri superbe, pîraie de munte, munți de unde se extrage sarea. Am fost tare încîntată atunci cînd am ajuns în aceste locuri și mi-am dorit să mai ajung odată. Am reușit acum și mă bucur tare mult. Este un festival gastronomic specific zonei, se organizează în fiecare an în luna septembrie, cam de 20 de ani. Pentru că era un mic razboi despre rețeta cea mai bună de sarmale, s-a propus ca românii și maghiarii să lase deoparte neînțelegerile și să se întreacă într-un ''război'' culinar pe tărîmul sarmalelor, bucate tradiționale cu care se laudă ambele tabere. Dacă vreți să vedeți imagini de acum 9 ani aveti aici. Acum vă arăt de anul acesta și am să vă spun și dacă mi-a plăcut festivalul-  despre el este vorba- mai mult sau nu ca atunci.































     
       Super aranjamente, multe si vesele, te binedispuneau. Destul de bine organizat tîrgul, mîncare bună si din belsug. Diferența era că la tîrg nu mai erau corturi cu toate zonele tării, erau doar reprezentanți din Ungaria și din zonele apropiate Praidului. Acum 10 ani erau corturi cu reprezentanti din multe zone ale țării și puteai observa diferențele clar intre rețete. Nu spun că nu erau bune sarmalele și acum, dar păcat de faptul că nu au participat toate zonele reprezentative. Si ce mi-a plăcut, comercianții de alte produse aveau corturi în afara ariei tîrgului, nu încurcau tîrgul deloc, și asa era lume foarte multă și ar fi fost o adevărată nebunie.



















             In concluzie, locurile sînt minunate, oamenii- ca peste tot- nu au fost nepoliticoși, eu nu am întalnit, poate cei care nu știau româneste nu-ți răspundeau, dar nu nepoliticoși. Tîrgul destul de bine organizat dar nu la fel de frumos ca cel la care am participat cu 10 ani în urmă. Lipseau cum am spus sărmaluțele moldovenești și altele din celelalte zone, premiile au fost împarțite cumva între reprezentanții zonei și cei veniți din Ungaria... cea mai mică, cea mai mare, cea mai gustoasă, cea mai iute, cea mai cea.... Si spectacolul destul de bun, dar tîrgul a pierdut din farmecul și tradițiile vechi, spre comercial mult. Să speram că vom reveni la tradiții, în rest, zona este de vizitat!
                La sarmale inainte! :)