Totalul afișărilor de pagină

vineri, 30 aprilie 2021

Morile de apă de la Eftimie Murgu

           Vă invit la plimbare în satul Eftimie Murgu- fost Rudăria, aproape de Herculane, la cel mai mare complex molinologic din sud-estul Europei, pe malul pârâului Rudăria, afluent al Nerei. In trecut existau peste 50 de mori, acum sânt numai câteva, refăcute de localnici, funcționale și protejate de către o stâncă masivă. Mi-a placut tare mult locul și am vizitat fiecare moară în parte. Au fost introduse în patrimoniul national și se află sub supravegherea muzeului Astra din Sibiu, care le-a recondiționat printr-un program cu fonduri europene. Ansamblul este format din 22 de mori de apă cu roată orizontală și căsuțe construite din lemn, de mici dimensiuni, pentru necesitățile de măcinare de cereale.





            Se foloseau pe rând de mai multe familii, iar la întreținere participau toți. Râul nu are un debit foarte mare și localnicii au construit baraje de mici dimensiuni pentru asigurarea constantă a fluxului de apă necesar funcționării morilor. Autenticitatea sistemului constructiv texnic este păstrată în întregime, piesele stricate sau jgheaburile au fost înlocuite cu elemente similare, pentru eficiența în exploatare. Denumirile la fel, păstrate: Maxinoanea, Vămulea, Hambaroane, Pațaoanea, Trăiloanea, cât și Indărătnicele, care macină invers. Pe lungimea de aproximativ 3 kilometri, o plimbare de vis, abia aștept să revin să le admir pe îndelete. Am cumpărat și mălai din care am făcut o mămăligă excelentă.





















Locul este foarte frumos iar zona una din preferatele mele. Natura, zgomotul apei, căldura oamenilor, sigur vei dori să revii în aceste locuri minunate!




vineri, 9 aprilie 2021

Dobrogea în straie de primăvară și miros de floare de migdal

          O primăvară timidă și nehotărâtă, totuși vine cu pași mici. Se întoarce, înaintează, face pași înapoi dar până la urmă o să-și depășească ezitările. 


          Prima livadă de migdali din țară, o găsiți în localitatea Târgușor din Dobrogea. Peste 20 de hectare de migdal vă vor încânta cu minunatele flori. Migdalul s-a aclimatizat bine, sânt soiuri străine și autohtone și trecând 4-5 ani au început să apară și fructele. Sânt în livadă mai multe soiuri de migdal, după cum au fost plantați pe rând. Frumusețea locului impresionează în fiecare primăvară și trebuie să vă arăt, să vă bucurați și voi!








            Livada este primitoare pentru cei mici, aceștia sânt în siguranță și se pot juca în voie, alerga, distra. Gazdele au și ei 3 copii care cresc în acest loc minunat, fericiți. Și numele livezii- Călin, file din poveștile Mălinei, a fost ales după numele celor 2 copii mai mari. Cea mică, Sînziana, a venit mai târziu :). A fost amenajat un loc de joacă generos, Stela- femela măgăruș îi însoțește, iepurași, căprițe, căluți, cătei- să nu îl uit pe Calea Ferată- așa se numește pentru că a fost găsit la calea ferată. O trăsură cu tractoraș vă plimbă prin toată livada. Este promovat un stil de viată tradițional, există un cuptor de pământ pentru pâine și plăcinte și am mâncat cea mai bună tocană la ceaun posibilă. 


           Nu uitați, loc Târgușor, Constanța, treceți cu copiii pe acolo neapărat! Tel-0758877679




vineri, 2 aprilie 2021

Dunarea la Cazane- capodoperă a naturii



In zona acesta poți petrece clipe minunate. Nu fusesem de ceva ani buni și locul a reușit să mă impresioneze din nou. Am stat la o frumoasă pensiune unde am ajuns spre seară și dimineața, la prima ora, peisajul m-a întâmpinat cu un frumos răsărit pe care l-am savurat de pe terasa cu vedere spre Dunăre. Am plecat apoi într-o mini croazieră de vis cu barca cu motor, lucru ce vă sfătuiesc să faceți și voi. In Cazanele Mici, ne-a întâmpinat maiestuos, Decebal, sculptat în stâncă, cea mai mare sculptură în piatră din Europa, înaltă de 55 de metri și lată de 25 metri. A fost sculptată după modelul celei din stânca Muntelui Rushmore, are cu 6 metri mai puțin decât Statuia Libertății, cu 8 mai mult decât Christos din Rio de Janeiro și cu aproape 10 metri mai mult decât legendarul Colos din Rhodos. Asta, așa, pentru o mică comparație a măreției lui.





Mănăstirea Mraconia, veche de peste 500 de ani, străjuiește Defileul Dunării. In 1967, vechea mănăstire a fost sacrificată datorită construcției Hidrocentralei Porțile de Fier 1 și apele au înghițit-o, când apele Dunării scad foarte mult, se văd ruinele ei în formă de cruce.



            Rezervația naturală Cazanele Mari și Cazanele Mici- monument al naturii unic în Europa-, are o suprafață de 215 hectare și este amplasată pe Valea Ogradena și Ogașul Turcului. In această zonă, Dunarea străbate cea mai îngustă, spectaculoasă, grandioasă zona a Defileului Dunării, Cazanele Dunării. Un spectacol de neuitat, îți rămâne în suflet. Impresionează prin măreție, culoare, vegetație,faună, unul dintre cele mai frumoase trasee. Dunărea curge vijelios, peste stâncile ce ies din albie, dând impresia ca fierbe, numele a fost dat de navigatori austrieci ajunși la gurile Dunării.






 Peștera Veterani, considerată de către daci sanctuarul Zeului Zamolxe. Se găsește în masivul Ciucaru Mare la 500 de metri aval de cealaltă peșteră.


Peștera Ponicova, în malul stâng al Dunării, în masivul muntos Ciucaru Mare. Are mai multe intrări, aceasta este situată la nivelul actual al Dunării, unde poți intra numai cu barca. Am intrat ușor, este un spectacol frumos.












       Tabula Traiana, ridicată în timpul împăratului Traian, pentru a marca marșul triumfal al trupelor romane spre Dacia în anul 105. De aproape 2000 de ani străjuiește Cazanele Mici pe malul sârbesc. 10 tabule au fost dăltuite în defileu, doar aceasta se mai conservă. Textul Tabulei sună așa:
 ''Impăratul Cesar Nerva Traian Augustul, fiul lui Nerva, învingător al germanilor, cel mai mare dintre preoți, având pentru a patra oară puterea tribuniciară, părinte al patriei, consul pentru a treia oară, a refăcut drumul, după ce l-a adâncit în munți și i-a înlocuit podeaua.''









      Carpații îmbrățișează Dunărea, natura a creat capodopere! Acum, primăvara, mergeți să vedeți laleaua galbenă de Cazane, o floare spectaculoasă, specie unică în lume, nu am prins-o dar sper cândva să o admir pe versanții calcaroși!