Totalul afișărilor de pagină

joi, 20 mai 2021

Ada- Kaleh- insula de sub ape

         Legendara insulă, ascunsă între malurile muntoase, dar înconjurată de apele învolburate, a stat în calea stihiilor naturii și a evenimentelor istorice. Pentru poziția ei strategică în mijlocul apelor Dunării, ea a fost disputată pe rând, în trecut de Imperiul Otoman și Imperiul Austro-Ungar. Când acestea nu au mai avut rol militar, a atras în continuare atenția prin pitorescul ei și al comunitătii turco-musulmane ce o locuiau. Insula avea formă de stea alungită și era prevăzută cu bastioane, cazemate, galerii boltite construite din cărămidă ce formau o amplă curte interioară. Existau o moschee, o biserică, case frumoase, pomi exotici și multe flori. Chiar era asemuită de vizitatori cu un coș de flori ce plutește pe Dunăre. Locuitorii se ocupau de comerț, pescuit și turism. Un loc superb care astăzi ar fi atras milioane de turiști. Nu a fost să fie!
Cand eram copil, matușa mea avea un tablou mare cu insula Ada- Kaleh, am stat în pat și am privit imaginea multe ore, fascinată. Îmi doream să văd acest loc, nici nu știam nimic de el, am aflat mai tarziu iar acum am vizitat muzeul cu câteva lucruri care au ramas de pe insulă. 


Una din legendele insulei spune că aici ar fi poposit și Hercule, iar acest episod este invocat și de Pindar, un mare poet al antichității. El vorbește despre venirea lui Hercule aici ca să culeagă un maslin sacru și să-l ofere lui Zeus. Insula apare și în scrierile lui Herodot, părintele istoriei, insula lungă și îngustă plină de măslini, smochini, trandafiri și viță de vie.
O altă legendă mai apropiată de vremurile noastre, spune că fiica sultanului de atunci, Aișe, auzind de frumusețea insulei, a cerut voie să o viziteze. Inima i-a fost vrăjită de frumusețea florilor și gustul dulcețurilor turcoaicelor de pe insulă dar și de un haiduc oltean, Dargomir. Au fost prinși după o vreme, Dragomir împușcat iar Aișe a sfârșit în apele Dunării, neputând suporta pierderea lui. Grănicerii sârbi jură că în nopțile cu lună plină, aparițiile ei sânt însoțite de cântece suave în limba turcă, care se aud până în zori. atunci...

 și acum... Insula Ada-Kaleh a fost scufundată prin dinamitare în timpul construcției Hidrocentralei Porțile de Fier în 1970. In timpul construcției barajului, unele dintre structurile de pe insulă au fost relocate pe Insula Șimian în apropiere, cu promisiunea că va fi amenajată precum Ada- Kaleh: moscheea, bazarul, cimitirul, case importante, dar comunitatea de pe insulă a preferat să emigreze în Turcia sau în Dobrogea, un alt teritoriu românesc cu minoritari turci. Insula Șimian nu a mai fost amenajată nicând și totul s-a ruinat.


 Comoara de preț a geamiei, un covor uriaș, atunci cel mai lung din lume, lung de 16 metri și lat de 9 metri, țesut în cea mai desăvârșită tradiție orientală, cu greutatea de 480 kilograme și dăruit de sultanul Abdul Hamid al II-lea în anul 1904. Covorul se află acum, din 1965 în Moscheea Carol I din Constanța. Se zice că acoperea doar trei sferturi din suprafața moscheei.Au rămas legendele și regretele celor care au locuit aici sau care au apucat să viziteze insula, un loc unic în lume, un ostrov distrus de civilizație.luni, 17 mai 2021

15 mai- Ziua Bujorului- floarea națională a României

               Frumosul bujor a fost propus de o asociație, acum câțiva ani ca floare națională a României. Nu știu exact dacă s-a și reușit asta dar în cultura românească este considerat un element de identitate națională. Este asociat cu frumusețea, iubirea și dorul, nelipsit de pe ii și portul popular, covoare, broderii, din basme și povestiri, din literatură și poezii. Este cea mai veche specie de floare din țară, considerată de către specialiști ''relict glaciar'' pentru că datează dinaintea erei glaciare și cel de la noi este o specie unică în Europa. Bujorul românesc este o plantă ierboasă, de aproximativ 50 centimetri înălțime, cu frunze compuse, sectate sau dințate, de un roșu spre mov închis, cu miros deosebit, numiți și crini de pădure. Am înțeles că sunt și albi, eu nu am văzut. Crește ocrotit de lege în rezervații naturale și este primul an cînd nu am văzut persoane rupându-i... e de bine, poate lumea a înțeles ceva din greutățile cu care ne confruntăm în ultimul an.

                 Vă las să vă bucurați și voi de minunăția asta de floare!

                               Natura nu are nevoie de noi, dar noi de ea sigur!luni, 3 mai 2021

O formulă mai fabuloasă ca niciodată: Avon Ultra Matte și Ultra Creamy

               Ultima colaborare cu BuzzStore și  Avon a venit cu 2 rujuri fabuloase. Chiar nu mai folosisem de mult rujuri de la ei și eram curioasă, au reusit să mă impresioneze. Le port cu drag de câteva zile bune, prin rotație, după cum am chef. Să facem cunoștință cu rujurile numărul 1 Avon: Ultra Creamy și Ultra Matt, 2 nuanțe fantastice- Love Lava și Blush.


            Folosește azi pe buze Avon Ultra Creamy Love Lava, un roșu superb, și te vei simți ca o zeită. Este intens, rezistent, cremos, fantastic, te vei îndrăgosti instant de el. O formulă nouă, cu ulei de avocado ce catifelează și hidratează intens buzele. Conține pigmenți bogați, rezultând buze senzuale cu o culoare saturată și o stralucire ușoară. 
 


               Rujul Ultra Matte are o formulă mătăsoasă și îți acoperă buzele cu o culoare intensă și de lungă durată. Nu pot să spun decât că îmi place teribil de mult și îl folosesc de câteva zile. O textură plăcută ce se răspîndește ușor și precis pe buze și o aromă irezistibilă. Uleiul de avocado din componente hidratează corespunzător chiar dacă este un ruj mat. Eu am o nuanță de primăvară, nu foarte tare, nuanța Blush. Tubul rujului este și el foarte plăcut la atingere, mat, îl găsesc imediat printre celelalte rujuri. Puteti alege și voi nuanța preferată din 48 de culori frumoase, chiar te hotărăști cu greu.
Vă sfătuiesc să nu ratați, este acum mai bun ca niciodată.


           Chiar dacă prima nuanță este mai tare, nu este greu de purtat, te binedispune instant. Dar, cum am spus, 48 de nuanțe te așteaptă, una mai frumoasă ca alta. In funcție de starea în care ești, poți purta o nuanță mai tare sau una mai potolită, toate sânt frumoase și se potrivesc oricărui tip de ten.              Aplică pe buze din centru spre colțurile exterioare, elimină excesul de produs cu un șervețel și stai fără grijă, o să ai buze fabuloase pentru mult timp! Pe care îl alegi, mat sau cremos?