Muzeul de Etnografie și Istorie Naturală este cel mai vechi muzeu din Republica Moldova, tocmai ce a împlinit 130 de ani. A fost fondat ca Muzeu Agricol, dar pe parcurs și-a mărit domeniul de activitate, creînd colecții ce reflectă istoria naturală, natura contemporană, evoluția societății umane și cultura tradițională de pe teritoriul Basarabiei și mai tîrziu a Republicii Moldova. In prezent deține un patrimoniu de 135.000 de piese, a creat numeroase expoziții care au pus în valoare lumea animală și vegetală, bogațiile naturale ale ținutului, îndeletnicirile populației. Piese valoroase din colecții au fost prezentate la diferite expoziții din întreaga lume. Mi-a placut tare mult să colind sălile, am foarte multe fotografii de aici, dar cum nu le pot pune pe toate, vă sfătuiesc să mergeți personal să le vedeți.
Expoziția permanentă are genericul ''Natura, omul, cultura'' și dezvăluie evoluția corelației om-natură la diferite etape ale dezvoltării societății, evoluția lumii organice, dinamica utilizării resurselor naturale, sinteza creatoare om-natură. In una din săli, este expusă cea mai valoroasă piesă din muzeu- piesă de care sînt foarte mîndrii- scheletul complet al unui exemplar de Deinotherium Giganteum, care a trăit în aceste locuri cu 7000 de ani în urmă. Este un exponat unic în Europa, singurul schelet integral al unei asemenea specii. Se consideră un animal de balta și lacuri îmlăștinite, este ierbivor, a aparut prima dată în terțiar în Africa și sud-estul Asiei, apoi a pătruns în Europa mult mai tîrziu.
Colecția de port popular este foarte bogată și mie mi-a plăcut în mod deosebit. Este constituită din camași, brîie, catrințe, bundițe, ițari, sumane, basmale, sorțuri, fuste, încaltăminte, bijuterii și multe accesorii vestimentare, multe piese autentice foarte vechi. Avem aici toți participanții la o nuntă tradițională, de la miri, nași, părinți la nuntași. Nici nu mai sînt de trebuintă explicații, totul este foarte clar reprezentat, toate tradițiile, portul și obiceiurile realizate excelent.
Adresa este Mihail Kogalniceanu St. 82, Chișinău, un obiectiv de ne-ratat.
Ultimul muzeu la care am fost a fost la Alba Iulia in cetate si am fost un pic dezamagita pentru ca se vedea ca a trecut timpul si nu s-au mai investit demult bani in el. Probabil din cauza ca era cam gol, cetatea era plina de vizitatori dar muzeul cam gol. Intr-adevar e foarte frumoasa colectia de port popular si scheletul e foarte interesant. Cred ca sunt foarte multe locuri de vizitat la Chisinau asa ca vacanta placuta sa ai si asteptam sa vedem si mai multe oboective turistice de la fratii nostrii moldoveni!
RăspundețiȘtergeream fost si noi la acest muzeu si mi s-a parut tare frumos! de fapt, tot chisinaul e deosebit!
RăspundețiȘtergereMi se pare extraordinar ca mai sunt oameni care vor sa viziteze muzee. Intotdeauna mi-au placut, dar la Chișinău nu am ajuns. Deinotherium Giganteum de fapt ce e, un fel de dinozaur? Nu am mai auzit de el.
RăspundețiȘtergereAm inteles ca unul din cele mai mari mamifere care au existat, inrudit cu elefantul de azi!
ȘtergereFoarte frumos! Si mie imi place sa vizitez muzee. Poate voi ajunge intr-o zi si in Chisinau.
RăspundețiȘtergereFoarte frumos! Si mie imi plac muzeele. Poate intr-o zi voi ajunge si in Chisinau.
RăspundețiȘtergereCe departe te-a dus vacanta!
RăspundețiȘtergereChiar vrem sa mergem in Chisinau anul acesta. Am pus si acest muzeu pe lista. Multumim pentru toate informatiile si pozele minunate pe care ni le oferi!
RăspundețiȘtergereAnul acesta ne-am propus sa mai vizitam mai multe muzee, cred ca avem multe de vazut si de invatat.
RăspundețiȘtergereFrumos și interesant! Multe din obiecte le am în amintirile din copilărie din casa bunicilor. Pe atunci îmi doream ca lada de zestre, un obiect de valoare rară, plină cu diverse lucruri ce îmi plăceau în mod special, să o moștenesc. :)
RăspundețiȘtergereNu mai știu cine și ce-a făcut, dar acum nu mai este mare lucru.
Felicitări pentru articol, imagini, poveste!
Ce frumos este muzeul, cu multa traditie, imi place ce vad la tine :)
RăspundețiȘtergereFoarte frumos ! E important sa promovam aceste locuri minunate !
RăspundețiȘtergerePana acum n-am ajuns la Chisinau. Mi-as dori si eu sa ajung si sa vizitez principalele obiective printre care si acets muzeu
RăspundețiȘtergereTrebuie neapărat sa sa ajung in Chișinău, imi doresc de mult timp
RăspundețiȘtergereCe costume frumoase sunt in muzeul asta. Nu stiam de el cand am fost la Chisinau.
RăspundețiȘtergereFoarte interesanta destinatie. Nici eu nu am ajuns acolo.
RăspundețiȘtergereO prezentare deosebita pentru care iti multumesc mult!
O saptamana frumoasa sa ai, draga Carmen!