Au rupt 497 de perechi de opinci!
Pentru a se putea susține material, au ținut mici conferințe-spectacol, interpretînd poezii, cîntece și dansuri românești în marile orașe și capitale ale lumii. Spectacolele erau acompaniate de multe ori de instrumente muzicale, precum cimpoi, armonică, drîmba, fluier, flaut, au interpretat cîntece și dansuri precum Brîulețul, Banu Mărăcine, Ciobănașul, făcînd cunoscut folclorul românesc în toată lumea.
''Toți se minunau de frumusețea acestor jocuri, de multe ori eram rugați să repetăm spectacolul''
Tinerii români s-au pregătit intens timp de 5 luni. Au strudiat și învățat mai multe limbi străine, au învățat despre relief, populație, hrană, monede, cîntece și dansuri populare românești. Au stabilit traseele în funcție de evoluția anotimpurilor, pentru a evita iarna, s-au echipat corespunzător cu tot ce se găsea și era nevoie.
Dumitru Dan a fost singurul supraviețuitor al echipei României. Contractul era de 100.000 de kilometri ce urmau să fie parcurși în 6 luni. A parcurs 98.300 de kilometri fiind nevoit să întrerupă călătoria datorită declanșării primului război mondial și a imposibilității de a mai traversa zone și tări aflate în conflict. Pe parcursul traseului, 2 membri ai echipei au murit iar al 3-lea a abandonat din cauza bolii în SUA.
- Alexandru Pascu știa să cînte la armonică, vorbea fluent limba greacă și turcă și era student la Conservator. A murit intoxicat cu opium în somptuosul palat al unui rajah din Bombay.
- Gheorghe Negreanu cînta la caval, vorbea ucraineană și rusă, student la facultatea de geografie, a cazut într-o prăpastie în munții din China suferind leziuni fatale.
- Paul Pârvu știa să cînte la fluier, vorbea fluent maghiară și germană, a abandonat cursa deoarece contactase un grav reumatism poliarticular în timpul traversării Siberiei. Picioarele i se umflau, avea dureri atroce și medicii au decis să i le amputeze de la genunchi în jos.
- Harap- un catelandru de cateva luni, negru, ce a crescut mare pe timpul călătoriei, le-a cărat bagajele în Alaska, i-a scăpat de multe situații periculoase și atacuri de animale salbatice. A ramas în SUA cu Paul Pârvu.
Dumitru Dan a suferit numeroase accidentări, a fost respins la vizita medicala pentru mobilizare în armată, el înrolîndu-se ca voluntar totuși, a activat ca interpret pe lîngă Cartierul General și asimilat ca ofițer. A mai călătorit în perioada interbelica prin Europa, în a 2-a parte a vieții s-a stabilit la Buzău, devenind o personalitate a orașului. Performanța sa, unica la acea dată, este expresia perseverenței, a voinței, a rezistenței fizice și a unor trăsături psiho-morale ieșite din comun.
A trăit pînă în anul 1978.
Documentele rămase certifică traseul parcurs de globe-trotter între anii 1914-1916 și 1923-1924. Este o colecție de o uimitoare bogăție informațională ce evidențiază în primul rînd diversitatea culturală, politic, geografică și ocupațională a oamenilor pe care i-a întîlnit cu prilejul acestei călătorii. Certificatele sînt emise în diverse limbi- franceză, engleză, spaniolă, italiană, olandeză, rusă, germană-, pe suport de hîrtie simplă ori filigranată, sînt timbrate ori poartă elemente decorative precum panglici mono, bi sau tricolore. Documentele sînt fie tipărite, fie dactilografiate sau manuscrise, poartă antete sau alte însemne.
Din aceste documente nu răzbate frica, drama, suferința, deznădejdea, oboseala, boala, supărarea, surpriza, nici voința, curajul, speranța sau bucuria celui care le-a purtat cu el pe lungul traseu.
P.S. Tocmai am aflat de faptul că a fost realizat un film animat care a cîștigat premiul ''cel mai bun film de scurt metraj'' la Festivalul International de Film Transilvania și ''Zilele Filmului Românesc'' - filmul ''Opinci'', după povestea reala a lui Dumitru Dan-
deci nimic nu este întîmplător :), astăzi este festivitatea de premiere la Muzeul Județean Buzău
Frumos!
RăspundețiȘtergereVai ce interesant! :O
RăspundețiȘtergerePiele de gaina ... voi cauta si filmul. Expozitia este permanenta si se afla la Muzeul judetean din Buzau?
Pupic!!
am dat de aceasta expozitie la muzeul din Buzau, este temporara, ar fi frumos sa calatoreasca prin toata tara! nu imi venea sa mai plec de acolo!
ȘtergereFoarte interesant! Impresionant chiar..
RăspundețiȘtergereExtraordinar de interesant! Cum de nu știm despre ei?... Ce păcat! Coco, ai făcut un lucru dosebit cu acest articol. Felicitări!
RăspundețiȘtergeremie nu-mi mai venea sa plec de acolo!
ȘtergereImi place mult blogul tau din motivul ca descopar atat de multe lucruri despre care nici macar nu aveam habar! 😍
RăspundețiȘtergereFoarte interesanta postare! Multumesc mult!
RăspundețiȘtergereNu stiu cum gasesti aceste subiecte, dar chiar este deosebita tema!
O saptamana frumoasa, draga Carmen!
nu stiam despre aceasta calatorie! ma bucur ca la tine aflu mereu lucruri noi si care chiar merita stiute si date mai departe!
RăspundețiȘtergereCred ca au trecut prin experiente minunate, pacat ca nu ne-au putut povesti mai mult.
RăspundețiȘtergereEste prima data cand aud de filmul "Opinci" ar trebui sa cercetez mai mult.
RăspundețiȘtergereFoarte buna povestea acestor opinci, habar nu aveam de ea, multumim ca ne impartasesti atatea lucruri deosebite!
RăspundețiȘtergereFoarte impresionant, ma bucur ca am aflat despre aceste fapte.
RăspundețiȘtergereFoarte impresionant, ma bucur ca am aflat despre aceste fapte.
RăspundețiȘtergereCât de fain! Pozele tale mă fac să îmi doresc să merg să văd totul cu ochii mei.
RăspundețiȘtergereImpresionanta poveste si o galerie de imagini graitoare. Respect!
RăspundețiȘtergereOh cat de frumos, iar pozele te transoun intr-o calatorie asa frumoasa.
RăspundețiȘtergereCat de frumos e acolo. Mereu ne-ai dat informatii pretioase despre locuri ce trebuie vazute macar odata in viata.
RăspundețiȘtergereCe expozitie frumoasa! Acum aud prima oara de aceasta poveste, habar nu aveam.
RăspundețiȘtergereAdmir persoanele care pastreazaq traditiile vii
RăspundețiȘtergereExtraordinar! Nu stiam despre aceste lucruri frumoase si nici filmul nu l-am vazut.
RăspundețiȘtergereUn proiect tare interesant, nu stiam de eistenta lui!
RăspundețiȘtergere