Totalul afișărilor de pagină

marți, 3 aprilie 2018

Dobrogea in sarbatoare. Pasca si cozonacul

         

            O frumoasa experienta desfasurata la Cofetaria Moesis By Angelo, organizata de TourX- Pentru Experiente Inedite! in colaborare cu Grupul de Firme Angelo si Asociatia Taranii Dobrogeni. Face parte dintr-o ampla campanie ''100 de Experiente Dobrogene'' dedicata Centenarului Marii Uniri, initiata de Asociatia Inomar Cluster. Evenimentul a reunit producatori locali de pasca si cozonac, in diverse variante influentate de gustul multietnic, specific Dobrogei, urmat de o degustare a acestor bunatati traditionale insotite de vinurile dobrogene ale Cramei Delta Dunarii.













           Pasca si cozonacul sunt produse reprezentative ale sarbatorilor românesti dar sunt atestate ca produse cu o istorie indelungata. La originea cozonacului se afla painea, tehnicile de dospire si coacere evoluand in timp. Fiecare popor a consacrat cozonacul intr-un fel specific, românii preferandu-l pe cel pufos si mult crescut. Pasca, face referire la un fel de paine consumata de evrei in timpul Pastelui, preparata din faina din 5 cereale, sub forma unui aluat nedospit, care s-a transformat cu timpul intr-un preparat traditional foarte gustos, avand la baza aluat de cozonac, branza de vaci, stafide si diverse arome, forma ei amintind de scutecele pruncului Iisus, daca este rotunda fiind adesea decorata cu simbolul crestin, crucea. Si sa nu credeti ca nu respectam postul, au existat tot felul de variante, pentru toate gusturile, si de dulce si de post, dupa dorinta fiecaruia.

 cozonac cu poveste



          Evenimentul ''Dobrogea in Sarbatoare. Pasca si cozonacul'' si toate evenimentele dedicate produselor si producatorilor dobrogeni, pe langa rolul cultural, istoric si de promovare al traditiilor au si rolul unei dezbateri si schimb de experiente intre furnizorii de produse traditionale privind atestarea acestora.


                            Ne auzim si la urmatoarele evenimente!



17 comentarii:

  1. Da' ce ne faci tu noua, Coco!

    RăspundețiȘtergere
  2. I'm from Macin. Acu'...,,la batranete", chiar ii duc dorul.

    RăspundețiȘtergere
  3. ce frumooooooooos! Ma bucur mult ca promovati traditiile. Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  4. Chiar astazi am cumparat cozonac si pasca o sa fac eu💖👍

    RăspundețiȘtergere
  5. Dupa o pasca nu ma prea omor, dar un cozonac aburind as manca cu viata mea!

    RăspundețiȘtergere
  6. As manca pasca toata ziua! :)crema de deasupra doar ;))

    RăspundețiȘtergere
  7. Doamne, cum arata produsele alea. Abia astept sa vina Pastele ca mi s-a facut pofta!

    RăspundețiȘtergere
  8. ce bine arata aceste bunatati!! Un eveniment de nota 10!

    RăspundețiȘtergere
  9. O experienta minunata! :)
    Am inghit in sec de zor! :)
    Zile senine iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  10. Ai gustat noua Băbească Neagră în varianta rose?

    RăspundețiȘtergere
  11. ce bine arata toate, abia astept sa degust si eu

    RăspundețiȘtergere
  12. Ce initiativa faina!!! Foarte fain si apetisat :D
    Sarbatori Fericite!! :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Mi-ar plăcea să gust și eu pasca!!! Tot felul de lucruri frumoase pe blogul tău! Paști fericite!

    RăspundețiȘtergere
  14. Ce de bunatati! Noroc ca abia am devorat o felie de cozonac.

    RăspundețiȘtergere
  15. Sunt necesare astfel de evenimente pentru a constientiza faptul ca avem atatea obiceiuri si traditii frumoase pe care de multe ori alegem sa le ignoram. Ce poate fi mai frumos decat sa cumparam toti produse autentic romanesti si astfel sa incurajam productia autohtona, nu pe cea straina,

    RăspundețiȘtergere