Totalul afișărilor de pagină

marți, 20 septembrie 2011

Mina Trotus



Targu Ocna este un oras - statiune montana. Locul este cunoscut drept statiune balneo-climaterica inca inainte de razboi, datorita izvoarelor si a salilor de tratament din Salina. Statiunea este situata in judetul Bacau, in nord-vestul Depresiunii Casin, la poalele muntilor Berzunti, la o altitudine de 260-280 metri, pe cursul raurilor Trotus si Slanic.
Statiunea Targu Ocna se afla la: 51 km de Adjud; la 100 km de Ciceu, pe calea ferata; la 60 km de municipiul Bacau, pe sosea; la 13 km de municipiul Onesti; la 24 km de orasul Comanesti; la 18 km de orasul Slanic - Moldova.



 Salina este situata la circa doi kilometri de oras, in masivul de sare Valcele-Slatinele, la 240 de metri adancime si reprezinta, prin microclimatul de salina, un important factor natural de cura utilizat in terapia afectiunilor respiratorii.



Salina "Trotus" este frumos amenajata, in aceasta putandu-se realiza tot felul de activitati, de la cele mai simple pana la cele mai complexe. Baza de tratament si agrement a salinei ofera vizitatorilor atractii turistice dintre cele mai felurite si inedite: Muzeul Sarii, lacul cu apa sarata si cascada, magazine de suveniruri, mese de tenis si biliard, bufet cu terasa, terenuri de sport si locuri de joaca pentru copii dotate cu leagane, topogane, masinute electrice si jocuri electronice.

 O fi sarat ???

Recunoasterea si utilizarea in scop terapeutic a mediului de salina, cu precadere in ultimele decenii, a pornit de la o serie de observatii incepand inca din secolul al XIX-lea, si anume: absenta imbolnavirilor de bronsita cronica si astm la minerii din minele de sare de la Wieliczka precum si vindecarea rapida a acestor boli la noii angajati, ameliorarea pana la disparitie a crizelor de astm la bolnavii astmatici refugiati in timpul celor doua razboaie mondiale in pestera dezvoltata in sare Kluttert, utilizata ca adapost in timpul bombardamentelor.



Temperatura medie zilnica din mina "Trotus" se incadreaza intre12 si 13 grade Celsius, distanta de la punctul de plecare este de 3,1 kilometri, adincimea pe verticala este de 240 metri, iar suprafata este de 8.900 metri patrati.

 Cam frigut in mina !


 Programul de tratament  include plimbari , alergari , jocuri ,  aerul are un grad foarte mare de puritate 











Biserica Sfanta Varvara este bisericuta ortodoxa din mina de sare "Trotus. Biserica a fost zidita si amenajata in perioada aprilie-decembrie 1992. Acest locas de rugaciune, ctitorit numai de minerii ce muncesc aici, se afla asezata la o adancime de 240 de metri, sub nivelul solului.



Trecand prin intunericul galeriilor, minerii ajungeau in fata icoanelor, de unde inaltau rugaciuni, spre ajutor si ferirea de accidente. Rugaciunea minerilor, inaltata din inima pamantului, face din aceasta mina un loc binecuvantat. Bisericuta zidita aici, chiar cu pretul vietii unora dintre muncitori, binecuvinteaza munca si rugaciunea celor ce se nevoiesc in tacere.
Biserica Sfanta Varvara a fost sfintita la data de 4 decembrie 1992 si este deschisa in fiecare zi a anului, intre orele 07:00 si 17:00. Slujbele se oficiaza aici doar in noaptea de Inviere, de sarbatoarea hramului - Sfanta Varvara, sau in situatii speciale . A ramas si in prezent una dintre putinele biserici din tara noastra, construite in saline, si singura din Europa, realizata aproape integral din sare si amplasata la o adancime de peste 200 de metri.
Aproape intregul "mobilier" al bisericii este lucrat in sarea muntelui. Astfel, aplicele peretilor, marele candelabru, starenele, scaunul arhieresc si alte obiecte de cult, fac un tot unitar cu locul in care sunt asezate.
Toate obiectele din sare au fost tratate cu un lac special, pentru a nu atrage umezeala si pentru a asigura rezistenta in timp. Biserica este destul de mare, puternic luminata, iar din interior nu lipseste nici unul dintre elementele de arhitectura ortodoxa. Catapeteasma este alcatuita din 24 de icoane, una dintre ele reprezentand-o pe Sfanta Varvara, patroana spirituala si ocrotitoarea minerilor.


   Ar fi interesant sa petreci slujba de Inviere aici !

11 comentarii:

  1. nu cred ca-a putea sta atat de multi metrii sub pamant :))faine imaginile.pup

    RăspundețiȘtergere
  2. Este foarte placut Sarah ! Eu am asa...un soi de claustrofobie , dar chiar nu am simtit nimic deranjant !

    RăspundețiȘtergere
  3. io's cu invidia!! vreau si eu sub pamant pentru cateva clipe.. ore bune.. si musai o limba de sare!! misto imagini!! pupici

    RăspundețiȘtergere
  4. io ma bucur ca nu esti in raza mea de rotire...ca-mi stricai toate planurile de sulieta...am una care ma indoapa cu clatite si placinte :)))

    RăspundețiȘtergere
  5. Habr nu aveam de aceasta Salina :(((
    Intradevar cred ca ar fi interesant sa ajungi acolo de Inviere, eu nu m-am gandit niciodata sa ma duc la slujba in Salina, dar cred ca m-as duce! Pacat ca la Salina din Turda nu se organizeaza, doar corul canta uneori ...

    RăspundețiȘtergere
  6. ar fi frumos , cred ! de mine este departe !

    RăspundețiȘtergere
  7. Amazing pictures :-)
    xoxo - ron

    RăspundețiȘtergere
  8. e sectret ! trebuie musai sa mergi sa probezi !

    RăspundețiȘtergere
  9. Frumos si documentat articol, felicitari!

    RăspundețiȘtergere