Totalul afișărilor de pagină

joi, 1 septembrie 2011

CRONOBIOLOGIA

           
ADAPTEAZA-TE CEASULUI TAU INTERIOR PENTRU A TE TREZI PLIN DE ENERGIE !




Cronobiologia, stiinta care se ocupa de ritmurile noastre biologice, ne explica toate aceste reactii. Pe parcursul a 24 de ore, toate functiile organismului (secretiile hormonale, temperatura, tensiunea arteriala, forta musculara, vigilenta, memoria, digestia si respiratia) fluctueaza, astfel incat exista momente in care acestea ating cote minime, dar si momente in care ating cote maxime.
Asta datorita mecanismului cu care suntem dotati fiecare dintre noi si care ne programeaza si guverneaza intreaga activitate: somnul, capacitatea fizica si intelectuala, sexualitatea, alimentatia. Iar acest mecanism nu este altceva decat orologiul biologic intern, care ne influenteaza viata de zi cu zi.
Atunci cand ne simtim in forma este ora la care secretia de cortizol este maxima - cortizolul este hormonul care stimuleaza producerea glucozei, sursa noastra de energie si hrana materiei cenusii. Dimpotriva, ne simtim lipsiti de vlaga si avem o imunitate scazuta atunci cand secretia de adrenalina (hormonul care raspunde la stres) este la cel mai scazut nivel. Pana si efectul medicamentelor este diferit in functie de orele zilei, ca sa nu mai vorbim de sensibilitatea la durere, de rezistenta fizica sau de predispozitia la diverse afectiuni.
Daca vrei sa iti pastrezi multa vreme de aici inainte sanatatea si forma fizica trebuie doar sa afli care este propriul tau ritm biologic si sa inveti sa te pui de acord cu el.
Ziua buna dupa temperatura se cunoaste
Ca sa actionezi eficient, afla inainte de toate daca bioritmul tau este de "dimineata" sau de "seara" (cu alte cuvinte, daca fortele si randamentul tau sunt maxime dimineata sau seara). Pentru asta, masoara-ti temperatura. O valoare cuprinsa intre 36,8-37sC arata ca esti in forma de la primele ore ale diminetii, gata sa-ti incepi ziua dupa un dus scurt cu apa calduta.

Daca, dimpotriva, ai o temperatura mai scazuta inseamna ca organismul tau se urneste mai greu. Asta inseamna ca dimineata ai obiceiul sa cam pierzi vremea, invartindu-te fara rost de colo-colo. Nu te invinovati. Asa-ti dicteaza orologiul tau intern. Tot ce trebuie sa faci este ca, dupa ce te trezesti, sa iti acorzi mai mult timp: spala-te incet, machiaza-te pe indelete, fa cateva exercitii de intindere a muschilor, bea-ti cafeaua linistita, ia micul dejun. Abia dupa ce ti-ai facut toate aceste tabieturi poti pleca la serviciu. Daca vei reusi sa-ti inveti ritmul organismului, vei putea sa aduci mult mai usor timpul de partea ta.
07 - 09
Este vremea sa iei un mic dejun copios, care iti ofera energia de care o sa ai nevoie mai tarziu. In acest moment al diminetii secretia de insulina este maxima, de aceea masa trebuie sa fie bogata in glucide lente, care sa-ti asigure pentru mai multe ore un nivel constant al zaharului din sange. Alege cateva dintre alimentele urmatoare: cafea sau ceai indulcit, paine, unt, suc de fructe, iaurt, biscuiti, branza proaspata, compot. Nivelul hormonilor sexuali (estrogen la femei si testosteron la barbati) este de cinci ori mai mare decat in restul zilei. Nu mai incape indoiala: suntem "programati" sa facem amor dimineata (mai precis intre sase si opt).
09 - 13
Vigilenta este crescuta, memoria de scurta durata este mai eficiena, creativitatea si capacitatea de munca sunt maxime. Daca ai de elaborat un proiect, de invatat sau trebuie sa te dedici unor activitati importante, acum vei da cel mai mare randament.
Au trecut patru - cinci ore de la micul dejun si ti-ai cam epuizat resursele calorice. Risti sa faci hipoglicemie. Nu astepta sa ajungi acolo, ci da fuga sa iei masa de pranz, care trebuie sa fie cat de echilibrata posibil, cu alimente usor digerabile si cu continut scazut de grasimi. O masa copioasa te predispune la somnolenta si iti scade energia.
Asadar, ce mananci? Cruditati, carne (pui sau peste), orez sau cartofi, paine (eventual), branza, fructe. Nu uita sa bei cat mai multe lichide. Ai nevoie de cel putin 1,5 litri pe zi (apa, ceai, suc de fructe).

13 - 18
Mintea noastra incepe sa se goleasca vertiginos, in jurul orei 13.00 scad atentia si capacitatea de concentrare, nu mai gasesti solutii nici pentru problemele minore.
Dupa masa de pranz se impune o siesta. Poti face, in sfarsit, acea vizita la dentist pe care o amani de cateva luni; anestezia facuta in jurul orelor 15.00 dureaza de doua-patru ori mai mult si ai o sensibilitate mai scazuta la durere. Asadar, mergi fara frica la doctor!
Performantele intelectuale si fizice ating cote inalte. Rezolva ultimele treburi la serviciu, da cateva telefoane, stabileste-ti agenda de lucru pentru maine. Totusi, nu te solicita prea mult - fortele tale incep sa scada vertiginos.
18 - 20
Ora ideala pentru cina.
Atentie, insa, nu manca dupa ora 21.00. Stii bine ca masa de seara trebuie sa fie lejera, ca sa nu iti suprasoliciti stomacul si ficatul.
Se pare ca materia ta cenusie este dispusa sa absoarba cunostinte si informatii noi. Asa ca, daca ai de invatat sau de pus la punct un plan ori un proiect, acum e momentul!
21 - 05
Temperatura corpului incepe sa scada, semn ca este cazul sa te pregatesti de culcare. Dupa ce l-ai "stors" o zi intreaga, creierul isi permite sa o lase mai moale. La fel si organismul care, aproape sfarsit de puteri, nu cere decat sa fie lasat sa se odihneasca. Vei avea un somn cu adevarat reparator daca te culci inainte de miezul noptii. Este momentul ideal pentru odihna. Organismul isi reface fortele. Puterea de concentrare e aproape egala cu zero. Atentie! La aceste ore din noapte fereste-te sa urci la volan, caci riscul de a fi implicata intr-un accident rutier este foarte mare.
16 - 20
Daca nu stiai, afli acum: cele mai multe dintre nasteri se declanseaza in jurul acestei ore. Explicatia? Creste semnificativ nivelul de ocitocina. Acest hormon secretat de hipofiza provoaca contractiile uterului.
Dupa orele 18.00 se intampla un fenomen aparent bizar: atat ritmul cardiac cat si tensiunea arteriala fluctueaza brutal.
Persoanele care sufera de boli cardiovasculare trebuie sa urmeze cu strictete recomandarile medicului.
Asadar, mare atentie! Incearca sa te menajezi cat poti de mult si, daca ai probleme cardiovasculare, nu uita sa-ti iei medicamentele prescrise de cardiolog!
In felul acesta scapi de posibilele complicatii.
Este bine sa stii!
  • O metoda eficienta de a descoperi daca bioritmul tau este "matinal" sau de "seara" este verificarea. Incearca sa descoperi, de exemplu, daca performantele tale sportive sunt mai ridicate dimineata sau seara. Noteaza la ce ora te trezesti in zilele libere.
  • Pentru a-ti mentine vigilenta la un nivel ridicat, fa o pauza din activitatile intelectuale dupa fiecare ora si jumatate.
  • Fixeaza-ti intalnirile romantice intre orele 17.00-19.00, cand temperatura corpului si nivelul neurotransmitatorilor responsabili cu emotivitatea ating cotele cele mai inalte.
  • Medicamentele antiinflamatoare (aspirina, ibuprofen) calmeaza mai bine durerile reumatismale dupa-amiaza decat dimineata.
  • Orologiul intern este influentat nu doar de factorii interni (hormoni, temperatura corporala), ci si de cei externi (alternanta zi-noapte, somn-veghe, temperatura mediului, variatiile sezoniere)
  • De cum ajungi acasa, parca incepi o noua zi. Nu face insa greseala sa te apuci imediat de spalat, sters, curatat.
Text: Mihaela Smarandescu www.e-sana.ro




Foarte interesant , stiam cate ceva , dar am mai aflat una- alta si cica te poate ajuta si la slabit :


Pentru a slabi ajutandu-te de cronobiologie, trebuie sa-ti observi ritmul propriului organism si sa te concentrezi asupra organelor implicate in procesul slabirii: pancreasul, ficatul, rinichii si tubul digestiv.

  • Daca activitatea renala este maxima dimineata intre orele 5 si 11, pentru a stimula eliminarea prin diureza a toxinelor, va trebui sa consumi cea mai mare cantitate din cei 2 litri si jumatate de apa necesari intr-o zi, intre aceste ore.
  • Pentru ca secretia pancreatica este maxima intre 8 si 10 dimineata, adica descarcarea de insulina, poti consuma glucide - din fructe si legume daca vrei sa slabesti sau din dulciuri, paine, paste fainoase daca vrei sa-ti mentii greutatea.
  • La pranz, masa poate fi destul de copioasa datorita activitatii biliare si hepatice maxime intre orele 11 si 15, metabolizarea alimentelor petrecandu-se mult mai eficient.
  • De asemenea, pentru ca activitatea musculara este maxima intre orele 10 si 12 si in cealalta parte a zilei, intre 16 si 19, in aceste intervale orare, ia o gustare proteica, de exemplu una la ora 10 si una la ora 17 - (baton proteic, branza proaspata de vaci).
  • Daca vei lua pranzul la ora 12 sau cina pana in ora 19, de asemenea sunt foarte indicate proteinele din carne (peste, pui, vita). Motivul: activitatea musculara este maxima intre aceste ore, iar proteinele ingerate vor fi utlizate dupa metabolizare chiar de catre tesutul muscular (se stie ca, atunci cand vrem sa slabim, sunt necesare proteinele in dieta tocmai pentru a nu pierde masa musculara).
  • Cina poate fi compusa din proteine (carne slaba), fara grasimi, dar cu zaharuri (iaurt de fructe, fructe, compot, si alte dulciuri, insa fara grasimi - ex. frisca, prajituri, ciocolata). Activitatea pancreatica, adica secretia de insulina, fiind maxima si intre orele 18 si 21, este capabila sa scada nivelul de glucoza, care creste prin consumul de glucide. Grasimile nu au ce cauta in meniu in acest interval orar, pentru ca insulina, avand un nivel crescut, stimuleaza lipogeneza si depozitarea lipidelor in celulele adipoase.
                Deci....atentie :) ...exista o ora pentru studiu , una pentru sport...una pentru sex ...

4 comentarii:

  1. eu una dau randament maxim de dimineata, nu conteaza cat de devreme. nu am o problema in a ma trezi la ora 5 de exemplu. insa ora de culcare e la 10 noaptea, mai tarziu devine deja periculos :)

    RăspundețiȘtergere
  2. si eu cam la fel...dimineata sar direct in papuci...in week-end mai intarzii noaptea , dar in timpul saptamanii nu prea pot !

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu dau randament maxim seara si e asa rau ca dimineata e deschis la piata, la banca, peste tot, si eu umblu ca o fantoma, iar noaptea la ora 12 fac curat si dau cu aspiratorul :((((
    Sunt intoarsa cu susul in jos dar asa am fost din totdeauna!

    RăspundețiȘtergere
  4. da , Alicee...sora mea e asa...fereasca sa o trezesti dimineata ca face urat tare :)

    RăspundețiȘtergere