Totalul afișărilor de pagină

duminică, 26 iunie 2011

MANGO

 CE SUPER ARATA...AR FI O CHESTIE...SA AI ASA CEVA ...IN CURTE !!!



                       A INCEPUT SA-MI PLACA IN ULTIMUL TIMP FOARTE MULT MANGO . NU MA PREA OMORAM DUPA EL , DAR ...SE PARE CA M-A PRINS .



AM CITIT CA ESTE CEL MAI POPULAR FRUCT DIN LUME , NUMIT SI FRUCTUL FRUCTELOR , SI ESTE FOARTE BUN PENTRU SANATATE . L-AM MANCAT DOAR ASA , CRUD , DAR AM GASIT NISTE RETETE INTERESANTE SI CAND VOI AVEA TIMP ( TIMPUL...E.. PROBLEMAAA..) VOI INCERCA .




www.gustos.ro ....HMMMM...NORMAL CA GASESTI AICI ...CHESTII...GUSTOASE...DOAR ASA SE SI CHEAMA .


Fructul este o drupa in culori de la galben, portocaliu, nuante de verde sau rosu, de forma ovoidala, alungit, ascutit la capete, de forma unui rinichi, a unui S. Samburele este oval si mare in comparatie cu fructul. Gustul fructului variaza in functie de soi de la cel cu gust asemanator cantalupului pana la cel cu gust de prune coapte parca; iar taiatul fructului este o adevarata arta, de la taiatul felii, cubulete sau in jumatati si mancat cu lingurita.

Copacii in sine sint mari, stufosi si vesnic verzi (ma fascinau cind citeam in tinerete romanul "Vin ploile"). Frunzele sint rosiatice cand sint tinere si verzi la maturitate, aducand parca cu cele de piersic, de un verde intens, lucioase. Copacii pot ajunge pina la 300 ani si inca sa mai rodeasca.
Mango este originar din India (este si fructul lor national cum s-ar zice, considerat un fruct sacru si pomenit si in mitologia Hindu). Cultivat in subcontinentul indian de mii de ani, ajunge in estul Asiei in sec 5-4 BC, iar in sec. 10 AD ajunge in centrul si sudul Africii.

Astazi mango se cultiva in cele doua Americi (in cea de Nord doar in California si Florida), in Caraibe, Africa de Sud ci Centrala, Asia (India,China, Pakistan, Filipine...), Australia.

Asa cum este marul pentru Europa si America de Nord, asa este si mango pentru tarile tropicale. Este o sursa vitala de mincare la tropice. "Superfructul" mango este bogat in nutrienti, in fibre, antioxidanti, vitaminele A, C (care este dubla cantitativ in fructul crud), E, B6, K, in Cu, Potasiu, 17 aminoacizi, Omega 3 si 6, Zinc, pectine, amidon.

Fructul verde este folosit antiscorbut. In probleme gastro-intestinale fructul necopt cu sare si miere este folosit in indigestii, dizenterie,d ispepsii. De asemenea este folosit in problemele bilei, intareste secretia intestinala si ficatul. Fructul copt este diuretic, laxativ, invioreaza, ajuta la redarea poftei de mancare, intareste muschiul inimii. De asemenea fructul copt ajuta in cazul "orbirii nocturne" datorat deficientei de vitamina A, ajuta contra mancarimilor la ochi si contra uscaciunii ochilor. Coaja este un bun stimulent tonic. Frunzele sub forma de infuzie sau uscate si pisate (2 lingurite pe zi) sunt folositoare in caz de diabet.

In alimentatie mango se foloseste in multe forme: conservat, nectar, uscat (folosit mult in bucataria asiatica ca si condiment), jeleuri, inghetate, gemuri, proaspat, chutney (in India se folosesc fructele verzi, dar in alte parti se foloseste fructul copt; englezii il adora si l-au introdus in propria bucatarie).

Fructele necoapte se pastreaza in pungi de hirtie la temperatura camerei, iar cele coapte la frigider pentru o saptamana (depinzind de gradul de coacere). Pulpa de mango se pastreaza bine in pungi de nylon la congelator. Feliile uscate se maninca ca si cipsuri.
Si, ca si fructul de papaya, fructul verde de mango din cauza peptinei se foposeste pentru fragezrea carnii. In Mexic fructele feliate se maninca cu sare si boia iute, in Indonezia si Tailanda se vinde pe strada cu sare si zahar sau boia iute .....si lista e lunga.

Intr-adevar un superfruct, regele fructelor.


Si acum citeva retete mai exotice:

Salsa de mango si avocado
1 avocado curatat si taiat cubulete
1 mango curatat si taiat cubulete
1 ceapa mica tocata
1 ardei iute rosu taiat feliute (pentru cine nu maninca iute se folosesc ardeii capia rosii)
1 lingura frunze tocate de coriandru
sucul de la o lamiie

Se pune lamaie peste avocado. Se adauga restul ingredientelor. Se serveste cu carne de porc, pui sau peste sau se serveste cu chipsuri.


Tiramisu

1 cutie mascarpone sau Philadelphia
1 cutie iaurt aromat cu vanilie
6 linguri zahar
1/2 ceasca frisca
1/3 ceasca suc pur de mango(fara apa)
1/4 ceasca rom
piscoturi
felii de la un mango mare
1/4 ceasca ciocolata alba topita
frunze de menta

Branza se bate cu iaurtul si zaharul si se lasa deoparte. Se amesteca sucul de mango cu romul, se inmoaie piscoturile in acest amestec si se pun in strat compact in vas de sticla (un rand). Deasupra se pune 1/2 din crema de brinza, apoi felii de mango. Se pun iar piscoturi inmuiate in suc + rom, deasupra iar crema si apoi ciocolata alba
Se da la rece cam 1/2-1 ora si se orneaza cu restul de fructe feliate si frunze de menta.

Sos de mango
1 1/2 mango, fara coaja, taiat cubulete
1 lingura miere
1 lingura otet de mere (daca nu gasiti de orez)
2 linguri suc de lamaie

Se amesteca totul la robot si se serveste cu frigarui de pui.

(un sos asemanator din mango, ginger ras, miere si otet se serveste cu creveti la gratar)

Salata de mango

mango felii
brinza mozzarella felii
busuioc verde
suc de lamiie
sare, piper
paine bagheta feliata si prajita

Pe un platou se pun alternativ felii de mango si brinza, se stropesc cu lamiie si se presara sare, busuioc tocat si piper.


      MA MOTIVEAZA SA INCERC , E VARAAA , TIMPUL ESTE DRAMUIT PENTRU ACTIVITATI ...AFARA ...SI SUNT RETETE USOAREEE...
      CA SA FIU SIGURA DE TOATE ...BINEFACERILE , MI-AM NOTAT TOATE AMANUNTELE NECESARE ...POATE VREA SA STIE SI MONIK.....


Fructele de mango se numără printre puţinele de origine asiatică notorii şi printre europeni. Arborii de mango sunt cultivaţi în Asia de Sud de peste 4.000 de ani, existând peste 1.000 de specii diferite ale acestui arbore fructifer tropical.
Aceste fructe sunt considerate ingrediente potrivite pentru prepararea de mâncăruri dietetice şi sănătoase, întrucât un mango nu conţine decât elemente nutritive pozitive - doar vitamine şi minerale, fără colesterol. Fructele de mango sunt surse bogate în antioxidanţi, în special carotenoide şi polifenoli. Aşa cum ştiţi, antioxidanţii sunt substanţe ce ajută la Ľcapturarea“ radicalilor liberi, aceştia din urmă fiind un produs secundar al procesului de oxidare a alimentelor. În egală măsură, fructele de mango au şi un conţinut ridicat de fibre, specialiştii estimând chiar că un mango de dimensiuni medii conţine 40% din cantitatea zilnică de fibre de care are nevoie organismul uman. Acest lucru înseamnă că aceste fructe ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare şi a anumitor probleme digestive şi gastrice.

Poate fi mango dăunător?
Deşi, în general, despre mango se vorbeşte numai de bine, există şi anumite limite în ceea ce priveşte consumul lui. În primul rând, mango nu este recomandat persoanelor bolnave de diabet, pentru că acest fruct are un conţinut foarte ridicat de zahăr. În al doilea rând, beta-carotenul existent în fructele de mango poate fi asociat cu decolorări ale pielii, cu probleme de digestie, cu spargerea vaselor de sânge şi chiar cu dureri articulare. În al treilea rând, coaja de mango conţine un ulei numit Urushiol, care poate provoca alergii şi chiar dermatite de contact.

Mango, ingredient în gastronomie
Fructele de mango se consumă sub diverse forme în toate colţurile lumii. Mango poate fi mâncat ca atare, ca fruct, însă poate fi integrat în unele preparate precum salate, garnituri pentru feluri principale, îngheţate şi diverse deserturi.
În Pakistan, de exemplu, fructele de mango se pun la murat, sunt folosite pentru prepararea sosului Chutney, pentru prepararea unui fel de marmeladă, dar şi pentru băuturi răcoritoare. Tot aici, fructele necoapte de mango sunt uscate şi pisate, obţinându-se un praf ce este folosit nu doar pe post de condiment, ci şi în scopuri medicinale. În Pakistan, fructele de mango sunt la mare căutare şi sunt folosite la prepararea unei game largi de mâncăruri. Printre acestea enumerăm pui marinat în mango, mango cu fasole, pui picant cu mango, orez cu mango, budincă de mango şi iaurt cu mango. Deşi acest fruct poate fi integrat în reţete de preparate sofisticate, el reprezintă cea mai ieftină şi revitalizantă mâncare pentru ţăranii din regiunea Punjab din Pakistan, care mănâncă, de obicei, doar mango cu pâine sau lipie.
Mango este un ingredient de bază în gastronomia indiană. În fiecare gospodărie se gătesc diverse preparate cu mango, dar în special deserturi, printre acestea numărându-se crema de mango Shrikhand, plăcinta cu mango, budinca de mango cu şofran şi cardamom sau piureul de mango Thokku.
În Occident se consumă des diverse tipuri de salată, în care fructele de mango sunt principalele ingrediente. Printe acestea putem menţiona salata cu mango şi mentă, salata de mango şi avocado, cea de mango cu homari sau creveţi, cea de mango cu spanac, salata cu mango şi sfeclă şi multe altele. Mango este deci un fruct, care poate fi ingredientul de bază a mii de mâncăruri excepţionale.

Informaţii nutriţionale
Pentru 200 g de pulpă de mango
110 calorii
1 gram de proteine
34 de grame de carbohidraţi
0,54 grame de grăsimi
0 grame colesterol
4 mg de sodiu
312 mg de potasiu
72 de micrograme de vitamina A
54 mg de vitamina C


    IMI PLACE TARE MULT , ESTE SUCULENT , DULCE- ACRISOR , BOGAT IN FIBRE , SI CICA...POTI FACE O LIMONADA MINUNATA  , MAI GREU CU SAMBURELE ALA....LA CURATAT ...DAR...MERITA !!!


Cum decojim un mango
Spălăm bine fructul de mango. Punem fructul pe un fund de lemn şi cu un cuţit tăiem un căpăcel de la baza fructului (din partea mai groasă). Aşezăm fructul în poziţie verticală, sprijinindu-se de partea tăiată. Tăiem o bucată de-a lungul fructului, cât mai aproape de sâmbure. Cu ajutorul cuţitului crestăm felia astfel obţinută în fâşii verticale şi orizontale, având grijă să nu tăiem coaja. Întoarcem apoi coaja cu pulpa fructului astfel crestată spre exterior, care va arăta precum un evantai. Tăiem cubuleţele de mango de pe coajă şi le savuram de îndată. Mango nu trebuie lăsat să se coacă prea tare, deoarece miezul său devine maroniu şi fibros şi gustul se alterează.
Atentie! Coaja fructului de mango conţine substanţe toxice ce pot cauza reacţii alergice persoanelor sensibile. Contactul cu pielea poate provoca iritaţii şi ingerarea cojii poate duce la intoxicaţii.

    LOL...SA VEDETI CE MI-A IESIT MIE   ....VAI DE BIETUL MANGO...DAR L-AM DOVEDIT !!!



                SIII...ASTA ...DUPA LUNGIIII CHINURI...AAA...SI SA NU UIT...AM PUS SI SAMBURELE IN PAMANT...DUPA O LUNGA DILEMA ...ESTE MARE SI LUNGUET..SI NU STIAM CUM ESTE MAI BINE SA-L PUN...PE INALTINE , PE LATIME...VEDEM CE IESE...DACA IESE !!!!

8 comentarii:

  1. ciao,

    molto bello ! ma io non posso capire . Perchè non metti TRANSLATOR ?

    hai partecipato al mio GIVEAWAY?

    ave

    RăspundețiȘtergere
  2. aaaa...non lo so ..come si fa con '' translator ''...vedo io , mi interessa , grazie per il suggerimento ..

    RăspundețiȘtergere
  3. Coco, interesante si racoroase retetele. De tinut minte !
    Apropo de transalator, exista pe pagina mea. Il poti " ridica " foarte simplu si il introduci ca gadget.

    RăspundețiȘtergere
  4. da , Dani , multumesc , am vazut ....dar..tre sa o prind pe fiica-mea...ca-mi prind urechile...cred...o sa incerc...tre sa-mi explice cineva .. asa...ca la...de...vorba lui fiica-mea...cica , sunt la varta a 3-a...:):):)

    RăspundețiȘtergere
  5. am trimis ...S O S ...deja ..:)

    RăspundețiȘtergere
  6. Coco, ti-am scris ce si cum la mine la comentarii, cit m-am priceput sa iti explic. E mai greu de dat lamuriri decit de facut. Daca nu intelegi, pune un search " translator Google tutorial " si o sa apara tot felul de pagini cu exemplificari. Sper sa reusesti! Succes !!!

    RăspundețiȘtergere
  7. mersi...tre sa reusesc,,,nu ?

    RăspundețiȘtergere
  8. aaa...am reusit !!!iu-huuu...ce tare sunt ! mersi Dani !

    RăspundețiȘtergere