Un loc probabil unic, aflat în imediata apropiere a lacului Sfânta Ana, Tinovul Mohoș, în traducere ''Lacul cu mușchi'', o mlaștină formată în unul din cele 2 cratere vulcanice din Munții Harghitei, la o altitudine de 1050 de metri. Craterul unde este acum tinovul a erupt primul și ulterior s-a umplut cu apă. In momentul în care a erupt și cel de-al doilea crater în care s-a format lacul Sfânta Ana, cenușa a ajuns în Lacul Mohoș și în timp zona s-a acoperit cu mușchi de turbă, ramânad doar câteva ochiuri de apă.
Plimbarea prin rezervatie durează cam 45 de minute dar merită să revii. Parcurgi tinovul pe un podeț de lemn, pentru a nu te afunda în mlaștină. Fiecare metru parcurs îți dezvăluie o altă vegetație. Am nimerit un ghid tare hâtru, am ascultat fiecare explicație în hohote de râs, povestea tare bine și cu explicații foarte hazlii. Găsești aici plante rare, inclusiv o plantă carnivoră- insectivoră numita Roua Cerului. La intrare te întâmpină brazi inalți, urmează pini, apoi covor de iarbă format din mușchi, rozmarin, vuietoarea, bumbăcărița, merișor de munte, plante halucinogene asemănătoare cu afinele- numite nebunele- , ruginare- o planta de 10 ori mai otrăvitoare decât mătrăguna. Sânt specii de flora rămase din perioada erei glaciare. Solul este sărac în substanțe nutritive și minerale. Fauna este reprezentată prin numeroase specii de păsări, păianjeni, amfibieni, lupi, râși, urși. Ghidul ne-a spus foarte serios că au vipere dar nu și antiviperin, în schimb au scândură destulă și popi :)...iar când s-a prezentat avea o toporișcă din inox. Când a fost întrebat la ce folosește, a răspuns că pe aici este drumul urșilor. Cineva din grup a întrebat ce facem dacă vine un urs, răspunsul a fost: înconjurați ghidul, el este unul singur, turiști sânt mulți :))).
Ochiurile de apă sânt de o culoare negru-albăstrui superbă, surprinzătoare, nu știu cât am reușit să prind ca să vedeți adevărata nuanță. Este un loc ciudat și straniu, posibil în ani nu v-a mai exista, ochiurile de apă fiind acaparate de vegetație. Are o grosime a stratului de turbă mai mare de 10 metri, se întinde cam pe 80 de hectare.
omul cu toporul, de milioane vă povestește :)
Tinovul Mohos este un loc de neratat, una dintre cele mai valoroase rezervații botanice, un tablou al naturii, un loc fermecator. După ce am parcurs tinovul, ne-am oprit într-o poieniță unde întrebările au curs și poveștile fascinante de asemenea! O experienta de neuitat!
De milioane prezentarea! Multumesc mult, Carmen!
RăspundețiȘtergereO seara frumoasa!
Nu am auzit niciodată de acest loc, însă mulțumim frumos de prezentare, f utilă.
RăspundețiȘtergereImi este atat de dor să ies in natura, să mă plimb, ploaia ne-a tinut captivi in casa.
RăspundețiȘtergereWow, ce zona frumoasa. Îmi plac zonele acestea cu aer pitoresc. Uite ca în Harghita nu am fost pana acum. Sper sa ajung cât de curând.
RăspundețiȘtergereCate locuri magice sunt la tine pe blog! Avem o tara superba, nu-i asa?
RăspundețiȘtergerece zona minunata! tarisoara asta a noastra are multe sa ne ofere!
RăspundețiȘtergereArata superb zona pentru plimbari si relaxare! Mersi pentru pozele minunate si recomandare.
RăspundețiȘtergereCe frumoasa e zona aceasta. Ador plimbarile in natura.
RăspundețiȘtergereCe loc superb! Se vede din fotografii că este deosebit și merită văzut.
RăspundețiȘtergereNumai locuri superbe descoperi. Chiar mi-ar placea sa vad macar o mica parte din ele.
RăspundețiȘtergerewow! N-am fost in zona. Nici nu stiam de locatie. Faina! Mi-am notat-o pe lista de drumetii!
RăspundețiȘtergereAcest loc arata absolut superb. Imi doresc si eu sa ajung aici pentru ca mi se pare tare relaxant
RăspundețiȘtergere