Totalul afișărilor de pagină

joi, 24 septembrie 2020

Lacul Sfânta Ana

       Dacă mergeți în zona Băile Tușnad, trebuie neapărat să faceți o vizită în zona lacului Sfânta Ana, situat în unul din craterele vulcanice stinse din masivul Ciomatu, în Rezervația Naturala Mohoș. In celălalt crater vulcanic, peste drum, cam la 600 de metri, este Tinovul Mohoș pe care îl voi descrie în următoarea postare, loc minunat unde chiar am rămas cu gura căscată. Ultima erupție vulcanică se pare că s-a petrecut în urma cu aproximativ 40.000. de ani, în crater s-a strâns apa și a devenit acest frumos lac. Ansamblu lacului vulcanic și tinovului sînt considerate una dintre cele mai curioase comori naturale din Europa. Este singurul lac vulcanic rămas intact din Europa Centrala. 








 Lacul nu are nici-un izvor, precipitațiile sînt foarte scăzute, nivelul apei scade mereu. Frumusețea locului este umbrită de faptul ca în câteva decenii, probabil lacul o să devină o mlaștină, deja în partea de nord-vest a început umplutura, fundul lacului, aici, este acoperit cu nîmol gros, întunecat. Din acest motiv, scăldatul a fost interzis. Pe timp frumos, fără vînt, se pot observa bule de gaz ce se ridică de pe fundul lacului, din cauza stratului de nămol. Conținutul apei este redus în minerale și de aceea habitatul lacului destul de sărăcăcios. In părțile cu nămol și trestie trăiesc șerpi de iarbă, tritoni cu creastă, raci, ploșnițe. Artificial a fost introdus somnul pitic. In zonă apar zilnic urși, de aceea trebuiesc evitate plimbările seara.

















Mai multe legende vechi despre lac circulă în zonă. Una dintre ele spune că existau aici 2 frați care se chinuiau să se evidențieze unul față de altul, unul din ei a vrut să demonstreze că are cea mai frumoasă caleașcă și a înhămat la ea cele mai frumoase fecioare din sat. Acestea fiind firave nu au reușit să miște caleașca din loc și au fost biciuite cumplit. Una din fecioare pe nume Ana l-a blestemat și o furtună puternică iscată din senin l-a omorat pe bărbat și i-a dărâmat castelul, în locul lui rămânând lacul de astăzi.


Puritatea apei este foarte asemănătoare cu apa distilata. Locuitorii din zonă spun că atunci când vine ploaia, aerul din zonă pișcă la nas. Au fost făcute cercetări și s-a ajuns la concluzia ca în zonă există o activitate post-vulcanică. O presiune scăzută duce la urcarea bioxidului de carbon și a sulfului la suprafață.


     Câteva ore petrecute pe malul lacului sunt excelente pentru detoxifiere de stres! Vă zic!!




8 comentarii:

  1. Imi pare bine ca te tii de astfel de excursii si ni le arati si noua! Minunate imaginile!
    M-am oxigenat tot privind! Multumesc mult, draga Carmen!
    Un weekend perfect!

    RăspundețiȘtergere
  2. aici nu am ajuns pana acum! e in mod sigur de vizitat. nu pare foarte adanc

    RăspundețiȘtergere
  3. Am niște amintiri extraordinar de frumoase de la Lacul Sfânta Ana. Mi-ai stârnit apetitul de călătorii și mai ales pentru o vizită nouă la minunea pe care o avem.
    Felicitări!

    RăspundețiȘtergere
  4. Am fost si eu de cateva ori la Lacul Sfanta Ana si chiar e o zona tare frumoasa. Sper sa mai ajung curand.

    RăspundețiȘtergere
  5. In urma cu 2 ani am ajuns acolo. Superbe locuri! Sunt convinsa ca te-ai simtit minunat!

    RăspundețiȘtergere
  6. Cât de frumos! Chiar este o metoda buna sa te relaxezi. Avem o țara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  7. Natura frumoasa!
    Un loc care chiar merita vizitat :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Sunt imagini frumoase si informatii binevenite.

    RăspundețiȘtergere