Totalul afișărilor de pagină

joi, 3 septembrie 2020

Biserica din Densuș                        A fost ridicată pe ruinele unui templu roman, din blocuri masive de piatră, cu peste 7 secole în urmă. Se crede că inițial a fost un templu închinat zeului Marte, în orice caz este impresionantă și stranie, diferită de toate bisericile văzute de mine. Blocurile de calcar provin de la cetatea Ulpia Traiana Sarmizegetusa care este la 10 kilometri distanță. Biserica are hramul Sfântul Nicolae și din 1720 nici interiorul nici exteriorul nu au fost renovate. Austro-ungarii au declarat-o monument istoric și astfel a scăpat de demolare.


                   Este una din cele mai vechi biserici din piatră existente și are cea mai veche icoană cu Hristos pictat în ie românească. Pietre romane, lei funerari și o valoroasă pictură realizată în 1443 de un faimos pictor. Ochii sfinților din picturi sânt scoși cu tot cu tencuială, poveste tristă petrecută pe vremea cotropitorilor turci ajunsi în zonă, ca răzbunare că nu o puteau dărâma. Nu mi-am permis să fotografiez interiorul din respect.O mică restaurare a fost făcută în anii 2003 și 2005 prin contribuția Ambasadei Statelor Unite și Ministerul Culturii și din 1991 face parte din patrimoniul UNESCO. De când intri pe aleea ce duce spre biserică, știi că vei vedea ceva deosebit, vă invit să nu o ocoliți când ajungeți în zonă!

10 comentarii:

 1. extrem de interesant! cu prima ocazie cand trec prin zona o sa o vizitez si eu. multumim!

  RăspundețiȘtergere
 2. Am mai văzut imagini cu această biserică, chiar îmi doresc să ajung și eu acolo. :)

  RăspundețiȘtergere
 3. Nu am fost niciodata, dar chiar imi place extrem de mult cum arata. Trebuie sa ajung si eu :)

  RăspundețiȘtergere
 4. Este ea veche, dar atât de frumoasă, cu siguranță nu am sa o ocolesc. 😊

  RăspundețiȘtergere
 5. Am fost, este foarte frumoasa, mi a placut foarte mult,istorie pura!

  RăspundețiȘtergere
 6. Cred că am citit undeva că face parte din patrimoniul UNESCO, așa am auzit de Biserica din Densuș. Acum am aflat mai multe, astfel încât interesul de a o vedea să fie și mai mare.

  RăspundețiȘtergere
 7. Cu siguranță nu o voi ocoli atunci când voi ajunge în zonă. Pare minunată.

  RăspundețiȘtergere
 8. Cred ca e o adevarata opera de arta. Daca voi ajunge acolo, clar nu o voi ocoli.

  RăspundețiȘtergere
 9. Este o cladire cu a=o adevarata poveste in spate. Chiar merita vizitata

  RăspundețiȘtergere