Totalul afișărilor de pagină

miercuri, 31 ianuarie 2018

Comoara- Crama, Via si Vinurile de la Viisoara

           Viisoara... un sat aparent obisnuit, dar cu o veche taina ce poate fi deslusita doar de catre cunoscatori... Un loc unde, daca te-ai oprit pentru o clipa, vei fi fermecat de povestea sa si mai ales, de parfumul unei vii asa cum nu ai cunoscut inca. Aventura poate sa inceapa...


       Noi ne-am oprit pentru mai multe clipe, am vizitat tot ce era de vizitat in interior, crama, vinificatoarele, procesarea, linia de imbuteliere, depozitul, am simtit gustul si aroma strugurilor in minunatul restaurant si am plecat cu hotararea ferma de a reveni pentru a vizita conacul si intinderea viilor. Dl. inginer Gheorghe Albu a reusit prin vointa, munca, sa replanteze 100 de hectare de vie si sa transforme crama de la Viisoara in una dintre cele mai moderne din tara noastra, sa lupte de la egal la egal cu marile branduri nationale si internationale. A obtinut nu mai putin de 19 medalii, 7 de aur si 12 de argint. Cultiva struguri de o calitate deosebita, 4 sortimente de struguri rosii si 6 sortimente de struguri albi.





              Tehnologia din crama este una noua, moderna si actuala. Capacitatea cramei este de 1.800.000 de litri. In incinta exista vinificatoarele de vin alb, cele de vin rosu, bazine de pastrare plus alte vinificatoare dublu izolate, baricule si sala de degustare. Fiecare bazin este conectat printr-o supapa la un tablou central, unde se poate comanda o anume temperatura potrivita pentru acel soi de vin din fiecare butoi de fermentare. La vinificatoarele de vin rosu s-au eliminat pistoanele care altadata cufundau periodic masa de boabe rosii, erau agresive si lezau pielitele boabelor iar vinul obtinut scadea in calitate. Tocmai pentru a evita aceasta agresivitate s-a atasat un ax interior de care este prins un dispozitiv numit Mana lui Bunicu, ce imita perfect ceea ce faceau bunicii pe vremuri, acasa, cand se duceau periodic la putina cu boabe rosii, pentru a amesteca, mai mult pentru a mangaia continutul. Vinul iese de cea mai buna calitate, in pielitele boabelor integre se afla taninul si substantele de culoare si aroma. La Viisoara culesul viei se face doar manual, cand strugurii ajung sa adune destul zahar pentru fiecare soi in parte, nu se folosesc adaosuri de zahar sau alti indulcitori. Se proceseaza doar struguri din recolta proprie, nu si struguri adusi de pe alte plantatii si despre care nu se stie cum au fost exploatate si daca nu au fost afectate de pesticide. Terenurile plantatiei sunt multe pe panta, cu o excelenta expunere la soare, strugurii sunt mangaiati de razele soarelui si devin de cea mai buna calitate.
     

           In restaurantul cramei am fost super rasfatati cu o degustare din minunatiile de vinuri produse aici, cu bucate traditionale si cu o minunata portie de rata cu portocale, dansuri populare, am purtat discutii, am aflat multe lucruri minunate despre bobul de strugure.




     In Constanta, gasiti Pravalia de vinur in Piata Tomis 3, de unde se poate achizitiona toata gama de vinuri produse la Viisoara, mergeti neaparat sa luati o Tamâioasa Româneasca, un Cabernet sau o Feteasca Neaga!


                '' aceste medalii, precum si cele care, sigur, vor veni pe viitor, sunt felul nostru de a-i rasplati pe strabunii din Viisoara, de a le aduce  o ultima dovada de recunostinta'. Acei batrani nu mai sunt acum, dar stiu ca ei aveau o ultima si pretioasa dorinta: aceea ca satul Viisoara sa redevina ceea ce a fost si anume... Satul dintre Vii...''



26 de comentarii:

  1. Foarte frumos totul acolo! Probabil ca mama mea ar fi fost mandra acum de Cobadin! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai surprins exact cuvintele de amintire și mulțumire către bătrânii satului! Frumos!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ai participat la un eveniment tare frumos, văd că ai și aflat câteva lucruri interesante.

    RăspundețiȘtergere
  4. Am oprit si noi acolo asta vara. Tatii a fost cel mai incantat.

    RăspundețiȘtergere
  5. Un adevarat festin cu toate ingredientele necesare. Imainile vorbesc de la sine

    RăspundețiȘtergere
  6. Wow, ce bine arata totul, parca mi-ai facut pofta.

    RăspundețiȘtergere
  7. N-am fost niciodata intr-o crama. Sunt chiar curioasa!
    Ce delicii acolo!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Mi-am notat vinul si o sa-l caut cand merg la supermarket.

    RăspundețiȘtergere
  9. Foarte frumos ai povestit despre ce ai vazut si cum ati petrecut la Viisoara !

    RăspundețiȘtergere
  10. frumoasă călătorie prin lumea boabelor de struguri !!!
    felicitări pentru postare ! mulţumesc frumos !
    cu drag, să fii sănătoasă şi să realizezi cât mai multe călătorii !
    pupic !

    RăspundețiȘtergere
  11. Un eveniment foarte frumos, ma bucur ca exista asemenea locuri si oameni in tara noastra.

    RăspundețiȘtergere
  12. Numai la evenimente frumoase participi, pacat ca nu locuiesc in zona ta.

    RăspundețiȘtergere
  13. Imi plac tare mult inalnirile voastre. E frumos, e relaxant si sigur invatati si foarte multe lucruri noi.

    RăspundețiȘtergere
  14. Mi-ai facut o pofta de degustari :). Sper sa reusesc sa mai particip si eu anul asta la cateva.

    RăspundețiȘtergere
  15. Aș gusta un pic de vin sec, sau demi-dulce... cred că e super în lumea boabelor de struguri.

    RăspundețiȘtergere
  16. Gand la gand cu bucurie, noi am degustat vinuri de la Domeniul Vladoi, care e mai apropiat de Constanta si v-am pus si o pila tie si lui Radu ca sa mergeti acolo.

    RăspundețiȘtergere
  17. Ce frumos! TOTUL! De la prima fotografie pana la ultima! Cred ca a fost un eveniemnt deosebit!

    RăspundețiȘtergere
  18. O experienta interesanta. Imi plac astfel de evenimente

    RăspundețiȘtergere
  19. Oamenii buni apreciaza lucrurile adevarate ;)

    RăspundețiȘtergere
  20. La cat mai multe evenimente, la fel de frumoase!

    RăspundețiȘtergere
  21. Yammy ce locatie frumoasa, si ce de bunatati ai tu acolo

    RăspundețiȘtergere
  22. Waaa.Din intamplare am dat peste blogul tau,ca sa aflu ca esti din cta si..ca ai fost la Viisoara(locuiesc ft ft aproape de Viisoara).
    Intr-adevar este frumoasa crama,iar pe D.l Albu il cunosc de mult prin prisma meseriei(ing .agronom).
    O zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma bucur, sper sa mai ajung acolo, vreau sa vad si ferma de animale!

      Ștergere
  23. Super fain evenimentul, ma bucur ca iei parte la asemenea evenimente.

    RăspundețiȘtergere
  24. Ah, si mi-e o foame acum, ca am vazut poza cu gustarile de la crama ! :) Intotdeauna am apreciat vinurile noastre. Romania are o varietate imensa de vinuri si sunt aproape unul si unul.

    RăspundețiȘtergere
  25. Foarte frumos... Sunt mandru ca sunt din Viișoara!��❤

    RăspundețiȘtergere