Totalul afișărilor de pagină

duminică, 31 ianuarie 2021

Plăcinta Sfântului Vasile- Vasilopita

           Astăzi am participat la o sărbătoare elenă, o sărbătoare frumoasă și mai ales gustoasă, cu un puternic mesaj, ținută mai târziu anul acesta din cauza vremurilor tulburi pe care le trăim. La biserica elenă Metamorfosis- Schimbarea la Față, cea mai veche biserică ortodoxă din Constanța- terminată în 1868- mă aducea bunica când eram tare mică, bunica Eufrosina, care după nume este posibil să fi avut ceva rădăcini grecești. 

                    Vasilopita, se pare că este o sărbătoare agricolă în timpul căreia erau oferite zeilor primele roade ale pământului și că ar proveni de la Saturnaliile romane. Sfântul Vasile cel Mare care deschide calendarul laic, leagă de numele său această tradiție a Vasilopitei, ce amintește de un episod din trecutul zbuciumat când cotropitorii invadau satele și luau oamenilor tot ce aveau de preț, uneori și viața. Legenda spune că Sfântul Vasile cel Mare care slujea în Cezareea a adunat bani și bijuterii pentru a plăti pe invadatori dar aceștia au renunțat la pradă rușinați de fapta lor. Sfântul a dorit să înapoieze oamenilor ce a strâns dar nu mai știa ce a luat și de la cine, așa că a făcut o plăcintă mare în care a pus bijuteriile și banii și a împărțit felii oamenilor. In mod miraculos, toți au primit înapoi ceea ce dăduseră!

 
           In amintirea episodului de mai sus, se coace în fiecare an plăcinta. Un preparat gastronomic nelipsit de pe mesele de Anul Nou ale elenilor, plăcinta Vasilopita, de fapt un fel de chec aromat și gustos, se sărbătorește în fiecare luna ianuarie de către biserică prin obiceiul ascunderii în aluat al unui bănuț sau mai mulți de argint. Găsitorul, se spune că o să aibă un an foarte norocos, semnificația sărbătorii este de fapt puterea de a aduna toată familia în jurul mesei, bucuria de a dărui și a găsi un dar, fericirea de a te știi binecuvantat și ocrotit. Un obicei ce apare la multe popoare, inclusiv plăcinta noastră cu răvașe.










            13 bănuți de argint au fost anul acesta în plăcintă, din pacate Eva a fost foarte dezamăgită că nu a găsit un bănuț de argint, îi spusesem povestea, o să încercăm și anul viitor, deși ea nu știe că de fapt este câștigătoare prin simpla participare la această tradiție veche. Un an nou cu bine să avem și cu sănătate dorim tuturor, că tare greu a fost pentru mine cel care a trecut!





15 comentarii:

  1. Stiu ca exista pe langa Dunare, dar prin zona de intrare a ei in tara, o placinta care se taie de Anul Nou si in ea se ascunde tot asa o moneda. Cred ca-i un obicei preluat de la sarbi.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu stiam de aceasta sarbatoare. Foarte interesant articol!

    RăspundețiȘtergere
  3. 🤗🤗🤗🤗 O îmbrățișare mare si rotundă iti trimit!

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu știam de această plăcintă, nici de această tradiție. Foarte interesant. :) Seamănă cu galette des rois ca principiu.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu știam de aceasta sărbătoare, interesant :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Omul cât trăiește învață! Uite cum aflu eu lucruri noi🤗

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce multe lucruri aflu aici, la tine!
    Cred ca a fost o slujba deosebita!
    Credeam ca daca esti aproape de mare te simti altfel.
    Cu o alta energie...
    Un februarie linistit, cu bucurii, draga Carmen!

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu știam de această sărbătoare. Eu oricum nu sunt o persoană religioasă și nu mă atrag astfel de activități.

    RăspundețiȘtergere
  9. Nu stiam de aceasta sarbatoare, cred ca mi-ar fi placut sa particip.

    RăspundețiȘtergere
  10. Nici eu nu auzisem de aceasta sarbatoare, pare interesanta!! Ma bucur ca ati putut participa.

    RăspundețiȘtergere
  11. Ce frumos! Avem traditii atat de incarcate cu frumos si cu bine!
    INALTATOR!!!

    RăspundețiȘtergere
  12. Chiar e o sarbatoare frumoasa si traditia la fel.

    RăspundețiȘtergere
  13. Nu stiam de aceasta traditie cu placinta si imi pare rau ca nu ati gasit si voi vreun banut de argint. Ar fi fost frumos

    RăspundețiȘtergere
  14. Ce obicei interesant, e prima data când aud de el. Mi-ar plăcea sa particip 😊

    Simona Tucu

    RăspundețiȘtergere
  15. Nu stiam de aceasta sarbatoare.
    In biserica nu era cam multa lume? Vad ca nu se respecta nicio distanta de siguranta...

    RăspundețiȘtergere