Totalul afișărilor de pagină

miercuri, 27 mai 2020

Cetatea Argamum și Capul Doloșman


              Pe malul lacului Razim, lacul ca o mare, cum l-am numit după ce am văzut valuri exact ca la mare, se află cea mai veche cetate, prima așezare de pe teritoriul țării noastre mentionate într-un izvor antic, o cetate urbană locuită neîntrerupt din sec. VII- i.H, pînă în sec VII- d.H., prima dată de coloniști greci din Asia Mică- numită Orgame, mai tîrziu de romani- devenind Argamum. Accesul la cetate se face prin Jurilovca, pe un drum de pămînt cam greu de străbătut cu mașina. Situl cetății se întinde pe circa doua hectare și jumatate, locul este foarte frumos, fiind vorba despre Rezervația Biosferei Delta Dunării.


             Cetatea Argamum a fost localizată de istoricul și arheologul Vasile Pârvan în anul 1916. Legenda spune că aici este unul din locurile unde argonauții s-au oprit în drumul lor, porniți să găsească celebra ''Lînă de aur'', înainte de războiul din Troia. In fiecare an ies la iveală noi elemente, acum se încearcă să se dovedească faptul că această cetate este mai bătrînă decît Cetatea Histria. S-au descoperit ziduri de incintă, patru bazilici paleo-creștine, clădiri impozante, ceea ce dovedește că Argamum era un oraș prosper. Intregul sit arheologic este impresionant, peste 100 de hectare dar din cauza lipsei fondurilor s-a cercetat foarte puțin. Zidurile scoase la iveală sînt cele din perioada romană, cea mai mare parte din cetate este încă sub pămînt. Aici era și portul Orgame ce deservea comerțul cu grîne, pește sărat, miere, susținut între traci și cetățile metropolă grecești. Portul era într-un loc ferit, mai departe de cetate, înainte fiind aici ieșire la Marea Neagră.

                  Capul Doloșman, o arie protejată, o faleză calcaroasă ce se întinde pe 3 kilometri, cu înalțime maximă de 29 metri, singura faleză stîncoasă din zona litoralului românesc. Zonă importantă pentru conservarea vegetației de stepă, cu grad de diversitate apreciabil. Spre deosebire de limanele din zonă ce sînt structuri naturale nou formate după ultima glaciațiune prin acumularea aluviunilor aduse de Dunăre, Capul Doloșman este alcătuit dintr-un calcar străvechi, stratificat, datînd din Miocen, ce a debutat acum 23 milioane de ani, straturile de la bază fiind și mai vechi, din Jurasic.

                 Cetatea a fost impunătoare dar în vremea năvălirilor barbare, huni, avari, slavi, a fost părăsită de către locuitori, care s-au împrăștiat prin cetățile din vecinătate, la acest lucru contribuind mai mult faptul că golful în care se găsea portul antic s-a preschimbat în liman. O cetate veche de 3 milenii, ridicată pe cea mai înaltă fîșie de pămînt stîncoasă, un loc unic și fascinant care ar merita atenția autorităților și ar putea fi un punct de atracție foarte important.


  lacul ca o mare...exact așa arată!


14 comentarii:

 1. Gata, ai reluat excursiile în natura?

  RăspundețiȘtergere
 2. Ce frumoasă e locația! Trebuie să vizitez și eu Cetatea Argamum!

  RăspundețiȘtergere
 3. Foarte frumoasa locația, chiar merită vizitata

  RăspundețiȘtergere
 4. Ati prins o vreme tare frumoasa pentru calatorit si plimbat!
  Multumesc pentru multimea de poze, poate vizitez si eu.

  RăspundețiȘtergere
 5. Wow, superb. Sper sa am si eu ocazia sa vizitez acest loc.

  RăspundețiȘtergere
 6. Ce frumos e, vreau si eu! Mi e atat de dor de duca!

  RăspundețiȘtergere
 7. Cetatea Argamum pare superbă. Sper să o vizitez și eu cât de curând.

  RăspundețiȘtergere
 8. Cate locuri neexplorate de mine!! Ma uimește de fiecare data cand le descopăr prin intermediul tau. Tare frumoasa priveliștea. 😍😍

  RăspundețiȘtergere
 9. Am fost si eu acum 2 sau 3 ani acolo si chiar e un loc minunat. Pacat ca nu e mai promovat.

  RăspundețiȘtergere
 10. Fotografie molto belle.
  Ti auguro un sereno e felice fine settimana.

  RăspundețiȘtergere
 11. Daca nu vedeam la tine acest loc nici macar nu stiam de existenta lui

  RăspundețiȘtergere
 12. Super acest loc cu peisaje de poveste. Acum aflu despre existenta lui.

  RăspundețiȘtergere
 13. Ce frumooos! Chair in zona aceasta n-am ajuns! Imagini superbe :)

  RăspundețiȘtergere