Pe 27 martie 1918 Sfatul Tării a votat Unirea Basarabiei cu România, Basarabia fiind astfel prima provincie care s-a unit cu țara mamă dupa 106 ani de dominație țaristă. Au urmat apoi Ardealul, Crișana, Banatul, Maramureșul și Bucovina, spre sfîrșitul anului 1918 fiind creată România Mare. Efectele unirii au fost anulate în 1940 cînd Rusia a anexat iar Basarabia cu forța.
Pe 26 martie în ședința Sfatului Tării, premierul Margiloman a rostit discursul în care a arătat necesitatea unirii și pe 27 s-a votat în unanimitate unirea. Declarația Sfatului Tării de la Chișinău menționa ca ''Republica Democratică Moldovenească (Basarabia) , în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Marea Neagra și vechile granițe cu Austria, ruptă de Rusia acum mai bine de o sută și ceva de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric și dreptului de neam, pe baza principiului că noroadele singure să-și hotărască soarta lor, de azi înainte și pentru totdeauna, SE UNEȘTE CU MAMA SA, ROMÂNIA!
În 1820 la Paris, se recunoaște unirea cu țara mamă, se recunoaște suveranitatea României asupra Basarabiei, tratat ratificat de Anglia, Franța, Italia și România.
Aceasta este cladirea unde la acea dată s-a semnat Unirea și mă bucur că am avut onoarea să o vad chiar și după un gard.
Unirea Basarabiei cu România, actul istoric care a deschis drumul spre Marea Unire, o reparație istorică urmată de unirea Bucovinei, Transilvaniei, Banatului și Crișanei.
S-a întîmplat acum mai bine de 100 de ani, se va întîmpla din nou! Sigur!
Foarte fain articolul! Nu știam multe lucruri despre această unire. �
RăspundețiȘtergereBine ar fi sa fim din nou, uniti!
RăspundețiȘtergereDe apreciat ca in vartejul prezentului ai amintit Unirea. :)
RăspundețiȘtergereNumai de bine!
Aveam nevoie de o lectie de istorie, chiar imi era dor, imi place mai mult decat imi placea la scoala. :)
RăspundețiȘtergereBravo tie pentru aceasta postare! Poate mai mult ca oricand sunt importante ideile despre Unire!
RăspundețiȘtergereNumai bine sa fie la tine, draga Carmen! Multumesc!
Sincer, nu știu cât de uniți mai suntem acum. Dar, da este plăcut sa ne amintim de perioadele frumoase din istorie.
RăspundețiȘtergereCoco, eu zic ca nu se va intampla, oricat am vrea noi sa se intample! Rusii nu o sa permita acest lucru. Prea e Moldova o zona tampon intre ei si UE! Ar fi fain sa se intample! Poate dupa ce va deceda "tovarasul" Putin!
RăspundețiȘtergereAm citit cu mare drag lecția de istorie pe care ne-ai oferit-o astăzi.
RăspundețiȘtergereMultumim pentru aceste informatii, uite ca eu am uitat de acest eveniment cu toata isteria cu virusul.
RăspundețiȘtergerecei care uita istoria... sunt obligati sa o repete! Imi plac mult articolele tale de acest gen, mai ales ca ma pasioneaza tot ce tine de istorie!
RăspundețiȘtergereNu am citit de mult ceva despre istorie. Ma pasiona in liceu istoria, dar pe parcurs nu prea am mai citit nimic despre asta.
RăspundețiȘtergereMulțumim pentru lecție de istorie! Mi-a plăcut mult articolul tău!
RăspundețiȘtergereCe bine ar fi dacă articolul tău ar ajunge la cât mai mulți oameni, tineri în special, pentru că este un mare vid de istorie și cultură.
RăspundețiȘtergereMulțumesc pentru articolul tău minunat!
Foarte util si interesant articolul! Mereu am gasit pe blogul tau articole din care am invatat ceva!
RăspundețiȘtergereEu niciodată nu am fost bună la reținut cifre și evident că uit datele istorice. Noroc cu tine
RăspundețiȘtergere, că ne reamintești. 💓
Ma bucur ca abordezi teme de istorie. Sper ca articolul tau sa ajunga la cat mai multa lume !
RăspundețiȘtergereFoarte frumos! Mă bucur că sunt oameni care încă mai scriu despre istorie :) face parte din ceea ce avem în prezent.
RăspundețiȘtergereCu toata nebunia din ultima perioada, ma bucur ca ne-ai reamintit fapte istorice importante pentru noi.
RăspundețiȘtergereNu stiu ce fel de unire a fost atunci, dar acum avem popor dezbinat.
RăspundețiȘtergereCe articol interesant ai scris, o lectie de istorie povestit a un pic mai altfel. Mai vrem sa citim articole de genul acesta 😊
RăspundețiȘtergereNiciodata nu trebuie sa uitam perioadele importante din istoria tarii noastre!
RăspundețiȘtergere