Totalul afișărilor de pagină

joi, 30 ianuarie 2020

Muzeul parfumurilor- istorie parfumată și exotism


                 O lungă postare pentru nostalgici și iubitorii de parfumuri! Dar cine nu iubește parfumurile? Sînt sigură că o să recunoașteți cîteva dintre ele, sigur le-ați văzut la mame, mătuși, bunici. Un mic muzeu din București, în interiorul magazinului Beautik, loc plin de poveste, istorie și miresme. Peste 20000 de obiecte legate de trecutul și prezentul parfumului. O colectie impresionantă, în singurul muzeu al parfumurilor din România. Vă sfătuiesc să intrați neapărat, este o minunăție și îl puteți vizita gratuit.












           Găsești parfumul purtat de Grace Kelly în 1956 la nunta sa cu prințul Rainier de Monaco, sticla cu forme feminine a parfumului purtat de Audrey Heburn, minunatul parfum de violete al Reginei Maria a României ce a început să fie produs iar la sfîrșitul anului trecut, ca omagiu adus reginei și pe care l-am prezentat și eu aici.  Sticle adevărate opere de artă, produse cosmetice, desfăcătoare de parfum, parfumuri românești din diferite perioade, precum: Farmec, Miraj, Macul Roșu. Cel mai vechi parfum este din 1852, parfumul "Eau de Toilette'' al casei Lubin, atît sticluța cît și cutia originală, conținutul fiind aproape intact deoarece la vremea cînd a fost achiziționat, dopul s-a blocat și nu a mai putut fi deschis.



           Parfumuri romînești, produse în fabricile comuniste, epoca Miraj, Rexona, Gerovital, produse în fabricile nationalizate unde se produceau înainte renumitele parfumuri Coty și Guerlaine. Miraj de exemplu, producea 27 de milioane de flacoane de apă de colonie, dar și pe acelea le găseam destul de greu. Se produceau și peste 170 de feluri de parfumuri, cu nimic mai prejos decît cele din vest, dar lipseau ambalajele atrăgătoare: Miraj, Miss Otilia, Jubileu, București, Darclee, Do Re Mi, Domino, Favorit, Farmec 16, Lavanda Fină, Faun, Turist, Magic, Rodica... chiar vă rog să-mi spuneți pe care vi le amintiți și le recunoașteți mai jos.


         Existau și sticluțe care mergeau direct la export, cîteva din acestea au fost premiate la nivel international, la muzeul din Barcelona există chiar o sectiune dedicată lor, unde găsim nume sonore precum Luxol, București, Eva și Manon.













































              Le Vainqueor, parfumul purtat de Napoleon Bonaparte, este încă produs și astăzi.








           Pudra Caron, unul dintre cele mai iubite produse din lume din 1917 pînă în prezent. Imi amintesc perfect, cînd eram copil, mătușa mea avea o astfel de pudră la baie, nu-mi dădea voie să umblu cu ea, făcuse greu rost, dar de fiecare dată cînd intram în baie o desfăceam și miroseam... nu-mi amintesc un alt miros mai minunat de atunci. Eram foarte emoționată să nu mă prindă dar inspiram cu nesaț mirosul pudrat, trandafirat pe care nu îl pot uita. Parfumul casei Caron, ''Narcisse Noir''- 1911, are sticla din cristal Baccarat, a fost creat doar în 500 de exemplare.




                               Molinard, Habanita sticla Lalique, 1921
              In 1921 Molinard lansează Habanita, într-o elegantă sticlă neagră Lalique. A fost denumit ''Parfumul țigaretelor'', păstrînd și azi senzualitatea și povestea de vis a unei arome sofisticate. In 1924 Habanita este declarat cel mai persistent parfum din lume. Si azi Habanita este creația definitorie pentru femei din întreaga lume. Cîteva picături de senzualitate, mai mult decît un parfum, un elixir magic pentru o femeie fermecătoare.


             Creațiile din sticlă ale lui Rene Lalique sînt vestite în toată lumea, adevărate bijuterii. Cunoscut designer de sticle de parfum, candelabre, bijuterii, ceasuri, oglinzi, sînt renumite pentru frumusețea și calitatea lor, aflate la mare preț printre colecționari. Obiectele din sticlă realizate de el sînt expuse în numeroase muzee din întreaga lume. A început colaborarea cu firma Coty, apoi Guerlaine, Forvil, Houbigant, Rogeret. Cea mai valoroasă sticlă de parfum ce îi poartă semnatura este  ''Bouchon Mures'', model 1990, vîndută cu 38.000 de lire sterline.







               Puțină lume știe ca România a fost a 2-a putere europeană în industria parfumurilor în perioada interbelică, avînd aici fabrici ale renumitor case precum Coty, Guerlain, Lubin. Exporta circa 20 de milioane de sticle de parfum pe an, fiind al 2-lea cel mai mare producîtor din Europa după Franța. Acum sîntem inexistenți pe harta producătorilor de parfum, din nefericire!



22 de comentarii:

  1. Wow, ce loc minunat!!! Dacă m-a fascinat articolul, sa fac o vizita ar fi o experienta minunată, ador parfumurile!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Intr-un astfel de muzeu, chiar mi-ar placea sa ajung. Cred ca as afla tare mult lucruri interesante.

    RăspundețiȘtergere
  3. Raiul pe pământ! Cât de multe parfumuri! Păcat că țara noastră a pierdut acestă putere, ca să-i zic așa...

    RăspundețiȘtergere
  4. Iarasi o expozitie de care nu stiam! Ce colectie excelenta!
    Imi plac astfel de noutati parfumate!
    Multumesc, draga Carmen! Un final de saptamana perfect!

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce frumos! Unele sticlute sunt geniale. Gusturile rafinate se transmit inca de-a lungul istoriei

    RăspundețiȘtergere
  6. Un articol frumos cu lucruri despre care nu am mai citit pana acum, mi-ar placea sa vizitez un astfel de muzeu.

    RăspundețiȘtergere
  7. Habar nu aveam ca avem o istorie atat de bogata și frumoasa în lumea parfumurilor...

    RăspundețiȘtergere
  8. Ce interesant! Am recunoscut unele dintre sticle, de pe vremea cand eram mica ...

    RăspundețiȘtergere
  9. Vai, câte sunt!!! Pe majoritatea nu le știu, sincer

    RăspundețiȘtergere
  10. O adevărată încântare sa privesc aceste poze. Cu siguranță o experienta tare interesanta și frumoasa.

    RăspundețiȘtergere
  11. O, Doamne! Cum de nu mi-am purtat pașii și nu am aflat eu despre acest muzeu?
    Mulțumesc pentru această minunată și prețioasă informație

    RăspundețiȘtergere
  12. Interesant muzeu. Parca recunosc eu vreo doua sticlute de pe acolo! Mi se pare foarte tare ca parfumul lui Napoleon inca se mai produce!
    Pacat ca nu mai avem productie autohtona pentru nimic in tara asta. Nici berea produse nu mai e a noastra...spre exemplu Ursus este acum Japoneza! :(

    RăspundețiȘtergere
  13. Ce colectie superba de parfumuri! Cred ca miroase senzational acolo.

    RăspundețiȘtergere
  14. Nici nu stiam ca exista un astfel de muzeu, chiar mi-ar placea sa-l vizitez.

    RăspundețiȘtergere
  15. Eii...un muzeu pe gustul meu !! Mi-ar placea sa il vizitez.

    RăspundețiȘtergere
  16. Nu stiam ca s-au produs parfumuri in Ro, in asa volum mare!
    Impresionant muzeul!

    RăspundețiȘtergere
  17. Wow! Ce tare! Nu am vizitat niciodata un astfel de muzeu! Sunt pasionata de parfumuri si chiar sper sa am ocazia sa vizitez un muzeu dedicat lor.

    RăspundețiȘtergere
  18. Am aflat o gramada de lucruri interesante despre parfumuri. Trebuie sa recunosc ca o mare parte dintre ele nici nu le stiam

    RăspundețiȘtergere
  19. Wow ce fain! Un muzeu al parfumurilor suna asa bine. 😘😘😘 Imi plac aromele interesante.

    RăspundețiȘtergere
  20. Frumoasa si parfumata expunerea ta! Iti multumim! :)

    RăspundețiȘtergere
  21. Un muzeu pe care mi-ar place sa- vizitez!

    RăspundețiȘtergere
  22. Nu suntem inexistenți pe piața producătorilor de parfum. Există în ultimul timp parfumuri produse în România de creatori români, ar trebui să îi descoperiți si sa scrieți despre ei. Encens Noir, produs de Distinct, Shakti, au cucerit definitiv inimile celor la care au reușit să ajungă. www.distinctperfumery.ro Merită descoperite.

    RăspundețiȘtergere