In vizită la muzeul de ciocolată, unde am aflat tot ce trebuia să știm despre fabricarea deliciosului desert de care poftim zilnic și unde ne-am desenat și propria ciocolată! Sculpturi, figurine mici și de mari dimensiuni, tablouri, aici ciocolata joacă rolul principal. Muzeul vă oferă toate informațiile necesare, de la boaba de cacao și arborele de cacao pînă la amestecarea ingredientelor și turnarea ciocolatei în forme, ateliere de creație, degustare de produse- în general trufe sau praline cu diverse arome și gusturi.




Prima tabletă de ciocolată a fost creată în 1847, pînă atunci se consuma doar sub formă de băutură. Boabele de cacao prăjite, sînt măcinate intens pînă se transforma într-un lichid gros numit masa de cacao, din ea se obține ciocolata și untul de cacao. Arborele de cacao face fructe după 3-5 ani pînă la 25 de ani. Durează 3-8 luni pînă floarea se face fruct și o lună pînă se coace fructul. Păstăile de cacao, la început de culoare verzuie, apoi devenind galben, portocaliu, roșcat, sînt foarte dure, se taie cu macete speciale. Se cunosc în jur de 20 specii de arbori de cacao, doar 3 din ele fiind folosite pentru producția de ciocolată.










Ciocolata amăruie, cu procent de peste 70% cacao este cea mai sănătoasa, se numește și ''aspirina dulce'', deoarece reduce afecțiunile cardiace. La persoanele sănătoase s-a observat o încetinire a procesului de îmbătrînire prematura a pielii și reducerea incidenței bolilor cardiace. Boabele de cacao pot fi consumate ca și snack nutritiv și pot fi amestecate cu alte alimente. Cacao hrănește țesuturile și este un factor natural de protecție UV. Foarte important: ciocolata de bună calitate, făcută din masa de cacao, cea din comerț ce costa 3 lei, sigur nu este ciocolată de folos pentru organism, doar pentru kilograme în plus, chiar nocivă în cantitate mare.














O ciocolată de calitate conține cum am spus, masă de cacao peste 70%, ingrediente puține: cacao, zahăr nerafinat, unt de cacao, lecitina și eventual diverse semințe, uleiuri, bucăți de fructe sau condimente. Producția de cacao a scăzut masiv în ultimii ani iar ingredientul cheie din ciocolată este din ce în ce mai scump. O ciocolată bună este mai scumpă, dar avînd în vedere că nu trebuie să ne desfătăm prea des cu ciocolată, pentru că totuși conține multe calorii, savurați mai bine o ciocolată de calitate superioară, după ce studiați minuțios compoziția. Poftă bună și mergeți să vizitati Choco-Museum cînd ajungeți prin București, chiar merită!
Un an nou cu bine și ne vedem în 2020, care sper să fie un an minunat pentru noi toate!
Wow! Nici nu stiam ca exista asa ceva. Ai avut parte de o experiență super dulce iar eu, am aflat ceva nou. Multumesc
RăspundețiȘtergereCiocolata este printre preferatele mele, dacă vorbim despre desert. Și se pretează în multe contexte.
RăspundețiȘtergereNu știam de existența acestui muzeu! Voi ține cont de el și cu prima ocazie îl voi vizita și eu.
N-aveam idee ca exista acest muzeu!
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru toate informatiile... dulci! :) Sunt aproape sigura ca as lesina de pofta intr-un asemenea muzeu! :))
Multumesc si pentru urare! La multi ani, cu sanatate, bucurii si tot ce-ti mai doresti!
Delicios!
RăspundețiȘtergereUn articol într-adevăr delicios! 🍫
RăspundețiȘtergereMulțumim pentru detalii și pentru descoperirea făcută!
Să ai un an 2020 mult mai bun decât cel care se încheie, cu multe realizări și bucurii!
Nu stiam ca exista acest muzeu!
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru informatie. O sa ma interesez sa mergem si noi.
Un an nou fericit!
Nu stiam ca exista un astfel de muzeu, cu siguranță locul soțului meu e acolo. Eu nu mă dau în vânt după ea. 😊 😊
RăspundețiȘtergereAcu tb sa caut undeva prin casa o bucata de ciocolata :)
RăspundețiȘtergereSunt o mare fana a ciocolatei asa ca am citit cu mare interes articolul. Nu staim ca dureaza atat de mult pana se face fructul si nu stiam ca exista atatea specii de arbori de cacao. Stiam ca ciocolata cu 70% cacao e mai buna dar mie imi place cea nociva mai mult. E mai delicioasa!
RăspundețiȘtergereWow! trebuie să îl duc si pe sotul meu, mare amator de ciocolată:))
RăspundețiȘtergereCe postare dulce! Asta zic si eu o experienta speciala!
RăspundețiȘtergereLa Multi Ani draga Carmen! Si la cat mai multe astfel de experiente fabuloase!
Si o minunata petrecere la cumpana anilor! Sunt convinsa ca va fi speciala si frumoasa! Pupici!
Nu stiam ca exista un muzeu al ciocolatei, foarte interesant si dulceee.
RăspundețiȘtergereAbsolut fascinant!Deși stau în București nu am vizitat acest muzeu și nu știam cât de interesant este!
RăspundețiȘtergereiată un obiectiv e agenda anului 2020!
Mulțumesc!
Nu am fost într-un muzeu de ciocolata,dar cu siguranta mi-ar placea, de altfel toate muzeele imi plac pentru simplu fapt ca afli istorii
RăspundețiȘtergereChiar nu stiam ca exista si un muzeu de ciocolata! Super tare!!
RăspundețiȘtergereMi se pare foarte fain acest muzeu. Chiar o experienta inedita.
RăspundețiȘtergereO super experienta, interesantă, plina de savoare si gust
RăspundețiȘtergere