Totalul afișărilor de pagină

luni, 30 decembrie 2019

Choco- Museum, vă îndulcesc de sărbători!


              In vizită la muzeul de ciocolată, unde am aflat tot ce trebuia să știm despre fabricarea deliciosului desert de care poftim zilnic și unde ne-am desenat și propria ciocolată! Sculpturi, figurine mici și de mari dimensiuni, tablouri, aici ciocolata joacă rolul principal. Muzeul vă oferă toate informațiile necesare, de la boaba de cacao și arborele de cacao pînă la amestecarea ingredientelor și turnarea ciocolatei în forme, ateliere de creație, degustare de produse- în general trufe sau praline cu diverse arome și gusturi.





            Prima tabletă de ciocolată a fost creată în 1847, pînă atunci se consuma doar sub formă de băutură. Boabele de cacao prăjite, sînt măcinate intens pînă se transforma într-un lichid gros numit masa de cacao, din ea se obține ciocolata și untul de cacao. Arborele de cacao face fructe după 3-5 ani pînă la 25 de ani. Durează 3-8 luni pînă floarea se face fruct și o lună pînă se coace fructul. Păstăile de cacao, la început de culoare verzuie, apoi devenind galben, portocaliu, roșcat, sînt foarte dure, se taie cu macete speciale. Se cunosc în jur de 20 specii de arbori de cacao, doar 3 din ele fiind folosite pentru producția de ciocolată.











               Ciocolata amăruie, cu procent de peste 70% cacao este cea mai sănătoasa, se numește și ''aspirina dulce'', deoarece reduce afecțiunile cardiace. La persoanele sănătoase s-a observat o încetinire a procesului de îmbătrînire prematura a pielii și reducerea incidenței bolilor cardiace. Boabele de cacao pot fi consumate ca și snack nutritiv și pot fi amestecate cu alte alimente. Cacao hrănește țesuturile și este un factor natural de protecție UV. Foarte important: ciocolata de bună calitate, făcută din masa de cacao, cea din comerț ce costa 3 lei, sigur nu este ciocolată de folos pentru organism, doar pentru kilograme în plus, chiar nocivă în cantitate mare.















             O ciocolată de calitate conține cum am spus, masă de cacao peste 70%, ingrediente puține: cacao, zahăr nerafinat, unt de cacao, lecitina și eventual diverse semințe, uleiuri, bucăți de fructe sau condimente. Producția de cacao a scăzut masiv în ultimii ani iar ingredientul cheie din ciocolată este din ce în ce mai scump. O ciocolată bună este mai scumpă, dar avînd în vedere că nu trebuie să ne desfătăm prea des cu ciocolată, pentru că totuși conține multe calorii, savurați mai bine o ciocolată de calitate superioară, după ce studiați minuțios compoziția. Poftă bună și mergeți să vizitati Choco-Museum cînd ajungeți prin București, chiar merită!








          Un an nou cu bine și ne vedem în 2020, care sper să fie un an minunat pentru noi toate!

17 comentarii:

  1. Wow! Nici nu stiam ca exista asa ceva. Ai avut parte de o experiență super dulce iar eu, am aflat ceva nou. Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  2. Ciocolata este printre preferatele mele, dacă vorbim despre desert. Și se pretează în multe contexte.
    Nu știam de existența acestui muzeu! Voi ține cont de el și cu prima ocazie îl voi vizita și eu.

    RăspundețiȘtergere
  3. N-aveam idee ca exista acest muzeu!
    Multumesc pentru toate informatiile... dulci! :) Sunt aproape sigura ca as lesina de pofta intr-un asemenea muzeu! :))
    Multumesc si pentru urare! La multi ani, cu sanatate, bucurii si tot ce-ti mai doresti!

    RăspundețiȘtergere
  4. Un articol într-adevăr delicios! 🍫
    Mulțumim pentru detalii și pentru descoperirea făcută!
    Să ai un an 2020 mult mai bun decât cel care se încheie, cu multe realizări și bucurii!

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu stiam ca exista acest muzeu!

    Multumesc pentru informatie. O sa ma interesez sa mergem si noi.

    Un an nou fericit!

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu stiam ca exista un astfel de muzeu, cu siguranță locul soțului meu e acolo. Eu nu mă dau în vânt după ea. 😊 😊

    RăspundețiȘtergere
  7. Acu tb sa caut undeva prin casa o bucata de ciocolata :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Sunt o mare fana a ciocolatei asa ca am citit cu mare interes articolul. Nu staim ca dureaza atat de mult pana se face fructul si nu stiam ca exista atatea specii de arbori de cacao. Stiam ca ciocolata cu 70% cacao e mai buna dar mie imi place cea nociva mai mult. E mai delicioasa!

    RăspundețiȘtergere
  9. Wow! trebuie să îl duc si pe sotul meu, mare amator de ciocolată:))

    RăspundețiȘtergere
  10. Ce postare dulce! Asta zic si eu o experienta speciala!
    La Multi Ani draga Carmen! Si la cat mai multe astfel de experiente fabuloase!
    Si o minunata petrecere la cumpana anilor! Sunt convinsa ca va fi speciala si frumoasa! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  11. Nu stiam ca exista un muzeu al ciocolatei, foarte interesant si dulceee.

    RăspundețiȘtergere
  12. Absolut fascinant!Deși stau în București nu am vizitat acest muzeu și nu știam cât de interesant este!
    iată un obiectiv e agenda anului 2020!
    Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
  13. Nu am fost într-un muzeu de ciocolata,dar cu siguranta mi-ar placea, de altfel toate muzeele imi plac pentru simplu fapt ca afli istorii

    RăspundețiȘtergere
  14. Chiar nu stiam ca exista si un muzeu de ciocolata! Super tare!!

    RăspundețiȘtergere
  15. Mi se pare foarte fain acest muzeu. Chiar o experienta inedita.

    RăspundețiȘtergere
  16. O super experienta, interesantă, plina de savoare si gust

    RăspundețiȘtergere