Totalul afișărilor de pagină

miercuri, 30 octombrie 2019

Tezaurul de la Pietroasa, Buzău








         Am ajuns într-o frumoasă zi de octombrie, în acest loc, unde, în anul 1837, 2 pietrari descopereau cel mai de seamă tezaur din țara noastră și din lume pentru aproape 100 de ani pînă la descoperirea mormîntului lui Tutankamon. 22 de piese de aur, datînd din sec. al IV-lea și provine din atelierele bizantine. Acum, aici se află un mic monument și la 20 de kilometri, în muzeul din Buzău, copii ale obiectelor ce au rămas din el, facute de regele Carol I. Originalele se află la Muzeul National din București.
        De-a lungul timpului, Tezaurul de la Pietroasa a suferit multe modificări. A fost furat, deteriorat, spart, recuperat, expus la Paris, la Londra și Viena. In 1917 este trimis la Moscova și se întoarce abia în 1956. Din 1971 stă în muzeul din București, compus din cele 12 piese rămase. Din cele 22 de piese, 10 se pare că sînt pierdute pe veci.


          Tezaurul de la Pietroasa se compune în prezent din 2 mari categorii de piese: vase- (un platou mare, o cană, 2 vase poligonale și o farfurie) și podoabe- (1 colan încrustat cu pietre, 2 colane din bară de aur și 4 fibule). Piesele sînt datate din a 2-a jumătate a sec-IV-lea d. H, -farfuria cu cana -și pînă cel tîrziu prima jumatate a sec. V-lea- d. H.- vasele poligonale, fibulele și colanul lat.


            Vasul octogonal este încrustat cu pietre prețioase în diferite culori dar în timp a avut mult de suferit și a fost deteriorat. Majoritatea pietrelor au fost furate și ramele turtite și sfărîmate. Toate piesele au suferit deteriorări majore.




           Cana are o formă zvelta și este ornamentată în zona mediana cu caneluri ondulate și paralele, pe marginea gurii și a piciorului se afla un șir de perle. Toarta cu care este prevăzută este terminată cu o voluta iar de partea superioara este prinsă de cană cu o placă ajurata. Ulterior, peste această plăcuță a fost adăugat un vultur stilizat.




         Fibulele, datorită aspectului de păsări, au dat numele tezaurului, Cloșca cu pui, unde cloșca este fibula mare iar celelalte 3, puii. Sînt cele mai remarcabile podoabe din tezaur și cele mai remarcabile podoabe de corp din perioada antichității tîrzii găsite vreodată. Au fost împodobite cu pietre încrustate, sînt o variantă mai sofisticată a broșelor de astăzi, au formă de păsări stilizate din aur, legate între ele cu un lanțișor și pe spate un dispozitiv de prindere.










             O descoperire emblematică pentru țara noastră, ca popor. Valoarea lui vine din mesajul pe care ni-l transmite ca izvor istoric. Prezența lui în spațiul carpato-danubiano-pontic se înscrie într-un fenomen general pentru lumea de frontieră al Imperiului Roman de sfîrșit, cînd apărea o aplecare sporită pentru podoabele din aur. Iată așadar ilustrat prin obiecte cu valoare artistică desăvîrșită,  momentul schimbării lumii, al conviețuirii trecutului roman și autohton la Gurile Dunarii. Intrat în circuitul științific, Alexandru Odobescu  a scris 3 volume memorabile, a făcut prin studiul comorii, opera sa de capatai.



19 comentarii:

  1. Impresionant. Mulțumim de lecția de istorie și de prezentarea tezaurului.
    ☺️ O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cinste tie pentru ca promovezi valorile natioanale ❤️

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte interesant <3!
    Asta cu 10 lipsa (pierdute) mi-a amintit de un roman al Agathei Christie: 10 negrii mititei....
    Merci mult pentru acest articol <3

    RăspundețiȘtergere
  4. Super! Imi amintesc cu drag de ora de Istorie si acest subiect 😍

    RăspundețiȘtergere
  5. Inca o lectie de istorie foarte buna, multumim pentru poze si detalii.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce frumos si complex tezaur. Multumesc pentru imagini si informatii. Poate piesele lipsa exista undeva si nu au fost topite!
    Numai bine si frumos, draga Carmen!

    RăspundețiȘtergere
  7. Candva aveam niste timbre cu tezaurul acesta, din care, spuneau cei batrani - desi nu stiu daca despre el era vorba cu adevarat - lipsesc multe piese pentru ca sunt impreuna cu tezaurul acela de la vecinii nostri de la rasarit pe care nu mai vor sa ni-l dea inapoi...

    RăspundețiȘtergere
  8. Ai reușit din nou să ne porți prin lecțiile de istorie ale acestui popor. Doamne, măcar de-ar citi cât mai mulți!
    Felicitări pentru articol!

    RăspundețiȘtergere
  9. Chiar a fost o lecție de istorie, am învățat lucruri noi de care nu știam. Trebuie sa ajung și eu aici.

    RăspundețiȘtergere
  10. Chiar nu aveam ideee despre acest tezaur. Avem o tara minunata si atatea locuri pline de istorie care merita vizitate!

    RăspundețiȘtergere
  11. Foarte fain. Mă bucur că ai ales acest subiect. Am citit cu drag articolul.

    RăspundețiȘtergere
  12. Le-am văzut si noi pe cele din București , impresionant!

    RăspundețiȘtergere
  13. Ce frumos e acest tezaur. Nu stiam de existenta lui.

    RăspundețiȘtergere
  14. Este un loc care merita vizitat

    RăspundețiȘtergere
  15. O adevarata lectie de istorie articolul tau. :)

    RăspundețiȘtergere
  16. Nu am ajuns inca pe acolo. Este un loc tare frumos!

    RăspundețiȘtergere
  17. Felicitări, Coco! O prezentare foarte reușită și atrăgătoare. S- dăm mai departe! ☺

    RăspundețiȘtergere
  18. Superbe, eu le-am vazut la Muzeul National din Bucuresti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. f. frumos spus dar, obiectele nu au fost găsite acolo, prin urmare nu formează împreună un tezaur...

      Ștergere