Totalul afișărilor de pagină

joi, 17 octombrie 2019

Termele romane de sub pod- castrul roman Pietroasele


           Realizat în sec. IV, în perioada împăratului roman Constantin cel Mare, în contextul luptei cu goții, cu un sistem complex bine pus la punct care servea nevoilor de atunci, castrul roman cuprinde și sistemul de terme care își duc existenta sub acest pod. A fost șocantă pentru noi această descoperire, ajunsesem și nu vedeam nimic de genul, pînă am văzut indicatorul pe pod, indicator care tot nu ne lamurea în nici un fel. Le-am găsit într-un tîrziu cînd un localnic ne-a spus să coborîm... sub pod! De neconceput, daca erau la Roma sau oriunde în lume unde respectul pentru aceste pagini de istorie este relevant, erau cu totul altfel, sînt convinsă. Sper din suflet să se găsească o soluție pentru această problemă și să devină un punct de interes major pentru zonă.
        Totuși, cred că mai bine sub pod decît astupate de excavatoare, poate a fost o soluție buna pînă la urmă! Ar mai putea avea o șansa chiar dacă am vazut în curțile oamenilor din jur blocuri de piatră similare cu cele de sub pod. Se vede cu ochiul liber degradarea si deteriorarea patrimoniului arheologic.








         Castrul a fost descoperit după anul 1866, primul care le-a menționat este Alexandru Odobescu, marele savant a făcut atunci primele sondaje și se crede că scopul construirii lui aici era să semnaleze avansul hoardelor migratoare ce se apropiau de imperiu și să furnizeze o primă linie de apărare. De aceea au fost repartizați aici foarte mulți soldați care aveau nevoie de terme, care si ele au fost gasite in iulie 1976 la 500 de metri de castru, un sistem de băi publice asemanatoare celor de la Roma. Construite după cele mai avansate tehnici ale vremii, o construcție impresionantă cu încăperi pardosite cu marmură albă, cu pereți decorați în frescă frumos colorată în albastru, roșu, galben, verde, cu ferestre închise cu vitralii din sticlă multicoloră. Edificiul dispunea de bazine cu apă caldă și apă rece, săli pentru antrenamente și exerciții, săli de muzică, de dans, de lectură, de odihnă, spații de lucru, bucătărie, sală de banchete. Intreaga construcție încălzită printr-un sistem ingenios compus dintr-un focar unde se ardeau bușteni de lemn și căldura circula prin canale amplasate sub pardoseala din caramizi. Potrivit arheologilor, bazinele erau pardosite cu placi de marmură, cu trepte, banchetă din caramizi, pereții colorați și pictați și accesul la bazine pe scari din caramidă tencuită. Unele din caramizi erau ștampilate cu sigiliul Legiunea a XI Claudia Pia Fidelis.









           Castrul roman de la Pietroasele este singurul ansamblu roman de asemenea amploare existent în zonă, este un obiectiv turistic și se tot discută transformarea acestuia într-un muzeu, se discută refinanțarea proiectului pentru a scoate la lumină bijuteriile arheologice de aici.
                  Termele asteapta linistite pînă atunci... sub pod!




19 comentarii:

  1. ca sa vezi ce-am fost si ce-am ajuns!
    la acea vreme, intr-un edificiu utilitar, nu de lux, aveau incalzire in pardoseala! azi ... nici sa pastram in bune conditii ceea ce am mostenit nu suntem in stare, daramite sa mai construim cu mana noastra ceva!
    imi vine sa ii bat pe toti astia ajunsi la putere de 30 de ani incoace!

    RăspundețiȘtergere
  2. Pacat! Avem atata istorie si nu profitam de ea...

    RăspundețiȘtergere
  3. M-am întristat puțin citind acest articol, dar până la urmă asta e realitatea. Nu știm să apreciem istoria!

    RăspundețiȘtergere
  4. Wow! Terme la Pietroasele! Și astă-vară, când am fost la Roma, ce se mai lăudau italienii cu istoria lor!
    E fantastică țara noastră! Avem o mulțime de obiective turistice, multe încă nedescoperite, însă, din păcate, nimeni nu face nimic pentru ele...

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce bine era daca erau intretinute si pretuite la adevarata valoare.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ma supara sa vad cum sunt pastrate la noi aceste minunatii si cat de putin se pune accent pe ele 🤦🏼‍♀️

    RăspundețiȘtergere
  7. Intr-adevar avem o gramada de locuri faine in tara, pacat ca nu se ocupa nimeni de ele.

    RăspundețiȘtergere
  8. Avand in vedere incultura care-i caracterizeaza pe cei care au puterea de a face ceva nu e de mirare. Un muzeu nu aduce bani azi, iar "factorilor de decizie" nu le pasa de istorie!
    Ce senzatie stranie cred ca trebuie sa fie sa te plimbi pe sub un pod pentru a "citi istoria in piatra". :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Trezirea e musai. Si nu sunt chiar atat de sigura ca este vorba doar de cei care au puterea, pana la urma. Fiecare trebuie sa devenim o voce si poate cu totii vom face mai multe pentru radacinile nostre.
    Impresionanta zona! Multumesc pentru prezentare, draga Carmen! Un weekend frumos! <3

    RăspundețiȘtergere
  10. Încă o lecție de istorie pe care ne-ai adus-o prin intermediul articolului și imaginilor!
    Avem o țară minunată și încă sunt multe lucruri puțin știute sau deloc, din vremurile acelea.
    Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
  11. O mica lecție de istorie ne-ai oferit cu acest articol. Frumoasa prezentare.

    RăspundețiȘtergere
  12. Cred ca in facultate am fost acolo, desi chiar nu-mi mai aduc aminte bine, Mi-ar trebui un update!

    RăspundețiȘtergere
  13. Chiar nu știam de acest loc. Avem atât de multă istorie și nu știm să avem grijă de ea!

    RăspundețiȘtergere
  14. Pacat ca nu stim sa ne valorificam frumusetile tarii.

    RăspundețiȘtergere
  15. Ce pacat ca au ajuns sub un pod...in loc sa le facem loc de viztare si sa le imprejmuim frumos...mare pacat!

    RăspundețiȘtergere
  16. Mereu aflu lucruri noi de la tine! Ma cam intristeaza ca acest sit a ajuns sub un pod, cand s-ar fi putut face o atractie in sine😔

    RăspundețiȘtergere
  17. Ce a fost.. si unde a ajuns, ma intreisteaza rezultatul. :(

    RăspundețiȘtergere
  18. Un iobiectiv de care nu stiam si o poveste tristuta

    RăspundețiȘtergere