Totalul afișărilor de pagină

vineri, 4 octombrie 2019

Satul Corund si vestita ei ceramica


                Vă invit la o plimbare pe strada mare din satul Corund, comună din Harghita renumită în țară și în afara ei, centrul olăritului popular din Transilvania. Si nu este singura îndeletnicire de pe aici, în afară de olarit se prelucrează lemnul, iasca, rogojini, cusături populare și multe altele. Gasiți obiecte foarte frumoase pentru toate buzunarele. O plimbare printre ele necesită ceva vreme, deoarece fiecare casa are și un magazin propriu și nu se poate să nu stai să admiri și să cumperi cîte ceva.



















             Satul Corund este destul de întins și frumos, porțile secuiești, cum vedeti, lucrate cu grijă, casele foarte frumoase cu mult teren și acareturi în curti. Localitatea este mentionată pentru prima data în 1333 și are o parohie romano-catolică. Locuitorii, în evul mediu se ocupau cu cultura plantelor și cu creșterea animalelor dar solul este slab, lutos și locuitorii s-au reorientat spre olărit, prelucrare iască, cioplit, exploatarea aragonitului. Primele ateliere de olarit sînt mentionate în sec. XVII-lea, apoi s-au dezvoltat din ce în ce mai mult. Eu am ajuns duminica foarte devreme și pentru a vizita muzeul de aragonit de aici trebuia să sunăm la telefon pentru a veni cineva și din lipsă de timp am renunțat. Există un centru turistic la șoseaua principala unde poti afla tot ce dorești, fiind duminică, am ales să nu deranjam și să vizităm doar șoseaua principală. Sînt multe ateliere în zonă unde ești primit să vezi meșteșugurile la fața locului, ai ce vedea pe aici. O să revin pentru mai multe zile aici, nu în trecere.













          Ceramica populară este apreciată foarte mult în țară și străinătate, meșteșugarii populari au păstrat toate tehnicile prin care se modelează pămîntul și duc mai departe perfecțiunea pe care au descoperit-o generațiile anterioare, părinții și bunicii lor. Semnele pictate pe vasele traditionale au toate o poveste, conțin elemente de formă, culoare și motive decorative caracteristice zonei geografice. Lutul aici este de bună calitate și zona este vestită pentru ceramica alba și cea neagră. Sînt o multitudine de elemente decorative stilizate, laleaua, cocosul de munte, floarea de colt. La mare căutare sînt și împleturile de nuiele de rachită, scaune, măsuțe, bănci, coșuri. Sigur gasești ceva ce îți face cu ochiul sau un cadou pentru cunoscători.








           Sper să vă fie pe plac plimbarea și să mergeți să le vedeți, satul Corund este un punct de atracție turistică majoră și eu vreau să îi dedic mai multe zile pentru a vedea atelierele și cum se realizează aceste produse minunate. Si zona este deosebit de frumoasă în toate anotimpurile!


25 de comentarii:

  1. Veramente tutte belle le ceramiche, mi piace molto anche il mulino a vento e il pozzo.
    Buona giornata.

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi plac tare mult oalele de gatit si tavile acelea de lut ... Vreau si eu ... :((
    Am si eu cateva vase pictate!
    Sa ai un weekend placut!
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  3. Superbe si practice ! N-am cuvinte ce frumuseti sunt pe acolo ! Ma bucur ca le-am vazut aici pe blog !

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte frumoase aceste obiecte lucrate manual. O adevarata migala in realizarea lor, O oala din ceramica pentru sarmale la cuptor parca mi-as dori si eu :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Avem si noi la Marginea un atelier de ceramica, la fel de frumos. Cand o sa avem ocazia o sa il vizitam si pe acesta.

    RăspundețiȘtergere
  6. Bunicii mei obișnuiau să cumpere vase din lut și ceramică. Aveau o cunoștință care le făcea, nu mai știu din ce sat era.

    RăspundețiȘtergere
  7. Am și eu câteva vase din ceramica, tot de la târguri le-am cumpărat și eu. Sunt calitative iar modelul este unul deosebit.

    RăspundețiȘtergere
  8. Sunt foarte frumoase decoratiunile de pe vasele din lut. Imi fac cateva din ele cu ochiul, dar si un cos din paie.

    RăspundețiȘtergere
  9. Maravilosa artesanía.
    Un abrazo.

    RăspundețiȘtergere
  10. Ce lucruri minunate ies din mâinile harnice și pricepute ale românilor! Chiar vreau să ajung și eu în Corund, deocamdată am fost la Marginea de unde am plecat încărcată de o mulțime de vaze și alte obiecte artizanale.

    RăspundețiȘtergere
  11. Ooo, cât de minunat! Nici nu mai am cuvinte să exprim frumusețea pe care ai surprins-o în fotografii. Îmi doresc tare-tare mult să ajung și eu, sper să se întâmple odată.
    Mulțumesc pentru acest articol!

    RăspundețiȘtergere
  12. Ce de lucruri frumoase acolo. Tare îmi plac.

    RăspundețiȘtergere
  13. Câte frumuseși, dragă Coco, câte frumuseți! Îți iau ochii și îți răpesc inima. Mulțumesc că le-ai împărțit cu noi!

    RăspundețiȘtergere
  14. Foarte harnici ungurii! Au mare grija de gospodarii si au un fler al afacerilor!

    RăspundețiȘtergere
  15. Tare mult imi plac vasele de lut pictate! Superbe pozele! Sper sa ajung si eu prin zona��

    RăspundețiȘtergere
  16. Am fost si noi in Corund si am plecat cu masina plina, mi-am luat o vaza mare pentru living, farfurii cu modele albastre, cateva ii si mici decoratiuni pentru casa.

    RăspundețiȘtergere
  17. Cat de frumos! Cred ca mi-as lua o multime de vase frumoase de acolo.

    RăspundețiȘtergere
  18. Noi am fost la praid și m trecut prin corund. Într-adevăr, obiectele lor sunt deosebite!

    RăspundețiȘtergere
  19. Cat de frumoase sunt vasele pictate. Chiar e un loc cu traditie.

    RăspundețiȘtergere
  20. O adevarata arta as putea spune! La fel ca si ceramica de la Horezu! Arata foarte bine si in spatele acestei opere se ascunde o munca intensa!

    RăspundețiȘtergere
  21. Superb! Acum aflu despre acest sat. Multumesc pentru informatii.

    P.S. Din nu stiu ce motiv, nu se actualizeaza blogroll-ul pe blogul meu si ajung aici cu intarziere. :(

    RăspundețiȘtergere
  22. Imi plac produsele de ceramica si cele aratate de tine chiar mi s-au parut dragalse foc

    RăspundețiȘtergere
  23. Saturile de acest tip mi se par minunate si pline de povesti frumoase!! Plus traditii...

    RăspundețiȘtergere
  24. Foarte frumos. Am si eu cateva obiecte de ceramică superbe acasa, însă nu am avut niciodată ocazia de a intra intr-un atelier ca sa pot vedea cum si de unde începe totul.

    RăspundețiȘtergere
  25. Deobicei cand merg sa vizitez nu sunt foarte tentata de magasine... in general. Daaaaar, dar cand vine vorba de asa ceva... trebuie sa recunosc ca imi vine sa sparg pusculita. am o slabiciune pentru lucrul de mana si lucrul acela traditional autentic, E ca si cand ai strange la piept suflete. Cate lucruri minunate.
    Vreau si eu :)))).
    Pupici cu drag si multumiri pentru pozele minunate!!

    RăspundețiȘtergere