Totalul afișărilor de pagină

duminică, 20 octombrie 2019

Conacul si parcul dendrologic Monteoru din Sarata Monteoru


                Deși conacul este închis și lăsat (înca) în paragină, am avut norocul să găsim poarta deschisă și deși scria proprietate privată și intrarea interzisă am îndrăznit și am intrat să vizitez puțin măcar parcul dendrologic. Ne-a întîmpinat un domn ce supraveghea pe acolo dar nu ne-a certat, din contră, ne-a răspuns frumos la întrebări pe cît a putut. Stiam cîte ceva de acest domeniu dar nu mă așteptam să găsesc aici o adevărată bijuterie, de care am rămas profund impresionată.


            A rezistat timpului și timpurilor, ridicată în anul 1888 de către Grigore C Monteoru și urmașii săi, a cunoscut strălucirea, a fost sanatoriu și tabăra școlară, sper că o să revină la viață și o să scrie istorie în continuare. Acum așteaptă umilă cu apa picurînd din acoperiș să-și recapete demnitatea. Concepută în stil englezesc și înconjurată de un mirific parc dendrologic cu specii de arbori autohtoni și specii exotice aduse din China, Japonia și America de Nord. Despre conac, nu pot să spun prea multe, o să revin cu mare drag cînd o să aflu că a fost reconstruit. Insă parcul... o minunație pe 2 hectare (am înțeles că a fost mult mai întins), o frumusețe rară, cu un chioșc deosebit în centru, care spune el singur povești! Fastul și strălucirea vremurilor trecute a apus încetul cu încetul dar frumusețea domeniului promite vremuri bune din nou.








             Casa își datorează existența aurului negru ce se găsește în zonă. Spre sfîrșitul sec. al XIX-lea, localitatea și terenurile din jur au fost cumpărate de Grigore Monteoru, care și-a luat numele de familie după zonă, a exploatat cu succes zăcămintele de petrol și parte din cîștiguri le-a folosit pentru a finanța investiția în această stațiune turistică. In urmatorii ani s-a dedicat domeniului turismului, zona are importante surse de ape minerale foarte mineralizate. In jurul darurilor tămăduitoare a acestor izvoare s-au creat multe legende, renumele lor a trecut hotarele țării, sînt comparate cu cele de la Vicky, Baden sau Karlovy Vary, în 1881 obtțnînd medalia de argint la Expoziția Internatională de Balneologie de la Frankfurt pe Main și în 1833 medalia de aur la Expoziția din Viena.





















            Capela familie se află în imediata vecinatate a conacului, este construită de un arhitect german, împodobit cu picturi în fresco și cu vitralii originale. A fost pictată de Constantin Petrescu, pictorul Casei Regale a României. Face parte din Complexul Monteoru, ridicată în 1902 de către descendenți, la rugămintea testamentară a acestuia.







             Grigore Monteoru a fost unul dintre cei mai activi membri din conducerea Ligii Culturale, harnic și întreprinzător, filantrop și influent om politic, cu o largă deschidere spre progres și întelegînd rolul culturii în transformarea modernă a statului român. Să sperăm că moștenitorii vor ține cont de aceasta și vom putea admira din nou domeniul în toată splendoarea lui!


22 de comentarii:

  1. Nu se mai pune pret pe valorile istoriei, din pacate.
    Foarte documentat articolul ❤️

    RăspundețiȘtergere
  2. Desi ma doare ca sunt lasate in paragina astfel de locuri valoroase, mi-ar placea sa le descopar.

    RăspundețiȘtergere
  3. Frumoase locuri și tristă soartă... Mulțumesc că ai împărțit cu noi și această descoperire! ☺

    RăspundețiȘtergere
  4. Am fost si eu acolo in 97. E un loc cu potential. Aranjat frumos... oh, chiar e deosebit. De capela nu stiam (poate am zarit-o). Vis a Vis era ceva strand, mai este? Si ceva mai sus, era o vila a unor belgieni (parca) ce aveau si ei o piscina :P.
    Fantana aceea e superba si cu foisorul. Mie imi placea mult - din pacate conditii proaste. Am fost in tabara si nu mi-a priit deloc. Dar asta nu inseamna ca locul era de vina... ca vorba aia, omul sfinteste locul, sau il distruge :P.

    Pupici cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce frumos e locul. Nu știam prea multe despre el.

    RăspundețiȘtergere
  6. O minunatie acest loc, pacat ca se afla in asa o stare deplorabila. Sa speram ca o sa-si revina la un aspect si o functionalitate mai bune. Ma bucur ca ai pus poze atit de graitoare.

    RăspundețiȘtergere
  7. Mulțumim ca ne-ai aratat si noua cate putin din aceste locuri. Superb nu alta . 😊 😊

    RăspundețiȘtergere
  8. In lumea aceasta exista o multime de locuri minunate, pacat ca avem doar o viata si, din pacate, nu le putem vizita pe toate.

    RăspundețiȘtergere
  9. Uau! Ce bijuterie!
    Sper ca mostenitorii au bani sa readuca stralucirea locului; ma tem, insa, ca asteapta sa se deterioreze totul si sa vanda terenul.Sper sa ma insel, 'ca tare pacat ar fi sa dispara.

    RăspundețiȘtergere
  10. Ce frumos arata locul acesta! Mi-as dori sa il vizitez si eu pe viitor.

    RăspundețiȘtergere
  11. Ce locuri frumoase avem in tara, si cat de lasate in paragina sunt!

    RăspundețiȘtergere
  12. Locurile arata superb, pacat ca nu mai sunt ingrijite!

    RăspundețiȘtergere
  13. Aici chiar nu am ajuns pana acum. Pacat ca nu stim sa avem grija de locurile frumoase ale tarii noastre.

    RăspundețiȘtergere
  14. Pare ca o locatie de vis pentru toamna aceasta... Mereu descoperi locuri unice si imi place la nebunie sa iti citesc/vizionez aventurile. 😊🍂

    RăspundețiȘtergere
  15. Nu am ajuns prin acea zonă dar mi e pare superb. Ce bine ar fi să fie restaurate si redate accesului turistic sau ceva.

    RăspundețiȘtergere
  16. E frumos, cumva nostalgic si parca spune o poveste! Sper sa ajung si eu pe aici

    RăspundețiȘtergere
  17. Multa, multa, muuulta paragina in tara asta atat de frumoasa...

    RăspundețiȘtergere
  18. E un loc minunat, e o oaza de liniste.

    RăspundețiȘtergere
  19. Ce locuri frumoase descoperi! Multumim ca ne arati si noua ceea ce gasesti!

    RăspundețiȘtergere
  20. Nici nu stiam de existenta acestui loc minunat

    RăspundețiȘtergere
  21. Ce peisaj frumos de toamna il inconjura! O plimbare frumoasa cred ca ai avut.

    RăspundețiȘtergere