Totalul afișărilor de pagină

marți, 8 octombrie 2019

Cetatea fortificată Rupea

       Una dintre cele mai vechi cetăți fortificate din țară, dacă nu chiar cea mai veche, consemnată documentar din 1324 dar întemeiată cu multe decenii înainte, cu o poziție dominantă asupra locurilor, vizibilă de la mare distantă. Este o creație medievală, un complex arhitectonic major, cu nivele rezultate în cinci secole de funcționare. Localitatea Rupea avea statut de tîrg, cetatea a fost o singură dată jufuită de către turci, datorită fortificațiilor puternice.




          Cetatea se compune din Cetatea de Sus, Cetatea de Mijloc și Cetatea de Jos, fiecare cu o centură de zidărie aparte, corespunzătoare unei epoci diferite, în funcție de evoluția armamentului sau tehnicilor de asediu, cu turnuri cu creneluri, ferestre de tragere pentru arme, drumuri pentru strajeri. La intrare este Turnul Porții, în dreapta este Turnul Slujitorilor, în stînga Turnul Slaninii- aici s-a păstrat multa vreme slănina-, apoi Turnul Ungrei, cel Pentagonal- cel mai somptuos-, Turnul Diecilor, Cercetașilor, Capelei, Turnul Gros și Turnul Pulverăriei. In cetate se pătrundea pe porți, prima cu o gură de lup, avea și pod ridicător cu scripeți. Cetatea de Sus a rezistat cel mai bine timpurilor, în curțile interioare se văd urme de locuințe cu urme de cale de sobe, feronerie, ceramică. Există și o fîntînă, singura sursă de apa din cetate se pare.
























               Nu există cetate care să nu aibă pe lîngă istorie și o legendă sau mai multe. Una din ele este legată de invazia turcilor în 1421 cînd Murad Bey a invadat Transilvania și turcii au reușit să intre printr- o spatură și au macelarit populația din cetate. Doi soți, Ioan și Maria au luptat din răsputeri și au scapat de macel. Sotul a cazut însă prizonier, Maria fugind în pădure. După retragere, Maria a vîndut tot și a plecat după soț pe care l-a găsit încatusat tocmai în Siria. A rugat să i se dea drumul soțului și după un timp, îndeplinind 3 probe cu mare greutate, își recuperează sotul cu care ajunge înapoi acasă.


              Se mai spune că actuala cetate este construită pe ruinele unei foste cetați de apărare dacice cucerită de romani, numele cetații venind de la latinescul Rupeș, adica piatră. Multi istorici cred că Decebal și-ar fi găsit sfîrșitul în acestă cetate cu numele atunci de Rumidava.


























               Ultima reabilitare a cetătii a fost făcuta în 1954 și de atunci lăsată în paragină. Drumul s-a surpat și cetatea a rămas izolată pe deal multă vreme. In ultimii ani a fost renovată și atrage din nou mii de turiști. Este iluminată pe timpul nopții, astfel priveliștea din drumul național respiră măreție. Asezată la răscruce de drumuri, între 3 provincii românești, merită să urcați dealul Cohalmului pentru o frumoasă si interesantă lecție de istorie.



22 de comentarii:

  1. Mi-a placut foarte mult lectia de istorie pe care ne-ai prezentat-o astazi! Ma bucur ca au renovat cetatea, asa ceva trebuie pastrat!
    Zi frumoasa, draga mea!

    RăspundețiȘtergere
  2. Frumos loc, frumoasa incursiunea in timp. Multam. :) O zi bunaaa!

    RăspundețiȘtergere
  3. Am fost si eu acolo acum citiva ani.Mi-a placut foarte mult.

    RăspundețiȘtergere
  4. Am fost aici când eram in liceu, diriginta a organizat o excursie cu clasa și am fost și la cetatea fortificata Rupea. A trecut ceva ani de atunci, trebuie să revin.

    RăspundețiȘtergere
  5. Cu siguranta as urca daca as trece prin zona. Ma bucur de cate ori aud ca se mai renoveaza cate o cetate. Foarte frumoase pozele tale!

    RăspundețiȘtergere
  6. cetatea rupea mi s-a parut una din cele mai frumoase din tara! am fost acum 3 ani si m-am indragostit de ea, dovada ca m-am mai intors de vreo 2 ori!

    RăspundețiȘtergere
  7. Un loc minunat unde vreau neapărat să ajung.

    RăspundețiȘtergere
  8. Cate locuri frumoase si pline de istorie avem in Romania! Chiar ma bucur ca promovezi locurile frumoase si mai putin cunoscute. Numai bine, le punem si noi pe lista noastra.

    RăspundețiȘtergere
  9. Sunt exceptionale fotografiile. Cu aceasta ocazie am vazut si eu mai mult din cetate. :) Nu mai stiu in ce an, am urcat dealul si.... am stat la poarta! (era inchisa)

    RăspundețiȘtergere
  10. Deosebita cetate! Multumesc pentru fotografii. Nu stiu zona, din pacate. Asa ca o sa-mi propun sa ajungem si noi!
    Numai bine, draga Carmen! Si alte destinatii cat mai interesante!

    RăspundețiȘtergere
  11. Pare interesant acest loc, mi-ar placea sa il vizitez.

    RăspundețiȘtergere
  12. Îmi place foarte mult Cetatea de la Rupea. E destul de aproape de mine și încerc să ajung în fiecare an acolo. E atât de liniștit și plăcut acel loc! Pozele sunt super!

    RăspundețiȘtergere
  13. Am mai auzit de cetate dar nu am apucat sa o vizitez inca. E tare frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  14. Bellissime fotografie.
    Buona giornata.

    RăspundețiȘtergere
  15. Am fost si noi la Cetatea Rupea si tare mi-ar placea sa ajungem din nou.

    RăspundețiȘtergere
  16. Seamana tare mult cu cea de la Râșnov !

    RăspundețiȘtergere
  17. Tare frumos e acolo din pozele pe care ni le-ai aratat. E un loc ce merita vizitat.

    RăspundețiȘtergere
  18. Ce lecție de istorie! Ca de obicei, ne transmiți atâtea lucruri minunate si ne arăți fotografii extraordinar de grăitoare! Parca am fost și au cu tine!

    RăspundețiȘtergere
  19. Avem locuri tare frumoase in tara. Ma bucur ca scrii pe blog despre ele.

    RăspundețiȘtergere
  20. Am fost la Rupea intr-o zi superba de primavara. Este un loc deosebi!

    RăspundețiȘtergere
  21. Vai ce ma bucur ca ne-ai luat cu tine in excursie! De mult timp imi doresc sa vad si eu cetatea :D. Multumesc pentru poze si bineinteles pentru explicatii.
    Imbratisari cu mult drag :*

    RăspundețiȘtergere