Totalul afișărilor de pagină

sâmbătă, 12 octombrie 2019

Casa Memorială Nicolae Iorga- Vălenii de Munte


      Aflat în centrul istoric al orașului Vălenii de Munte, Muzeul Memorial ''Nicolae Iorga'' omagiază personalitatea marelui savant român, născut la Botoșani în 1871. Lucrată în stil brâncovenesc, casa în care istoricul a locuit cu familia mai bine de 30 de ani datează din secolul al XVIII-lea. Fiecare cameră reprezintă o memorabilă filă de istorie, reusește să redea cu fidelitate atmosfera de lucru din casa profesorului și ambianța unei vieti trăite în simplitate și demnitate.




            Casa are un hol lung ce desparte biroul de lucru de două saloane, are dormitorul tradițional românesc al soților Iorga și foste dormitoare ale copiilor devenite săli de expoziție. Multe cărți, manuscrise, portretul străbunicului, 2 tablouri pictate de Nicolae Grigorescu, multe mărturii ale activității lui Nicolae Iorga în țară și străinătate. Nicolae Iorga a fost istoric, critic literar, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, parlamentar, ministru, prim-ministru, profesor universitar și academician român.


          Opera sa istorica cuprinde diverse domenii: monografii de orașe, de domnii, de familii, istoria bisericii, a armatei, comerțului, literaturii, tipăriturilor, a calătoriilor în străinătate. A scris poezii, drame istorice, autor a 1003 volume, 12755 articole, 4963 recenzii. A fost co-fondator al Partidului National Democrat, Ministru al Educatiei Naționale, membru al Parlamentului în mai multe legislaturi.


























             Un titan al culturii interbelice românești, s-a opus mișcării legionare din cauza căreia și-a găsit și sfîrșitul. După cum a afirmat George Calinescu, Nicolae Iorga a jucat în cultura românească, în primele decenii ale secolului XX-lea, ''rolul lui Voltaire''.
       ''Un popar care nu-și cunoaște istoria este ca un copil care nu-și cunoaște părinții''.- N. Iorga



7 comentarii:

  1. Cat de frumoasa si bine întretinuta este casa!

    RăspundețiȘtergere
  2. minunata plimbare... multumim pentru turul virtual :-)
    O toamna placuta sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  3. Si noi suntem un astfel de popor!

    RăspundețiȘtergere
  4. Stupendo servizio fotografico.
    Buona serata.

    RăspundețiȘtergere
  5. Superb loc, superbă lecția de istorie. Multam. O săptămână frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  6. Wow !! Ce frumos este intretinuta - uite un motiv de bucurie. Mai sunt si locuri frumoase si oameni faini pe aici... nu numai munti de gunoaie si nepasare si distrugere.
    Iti multumesc mult pentru turul virtual al acestui obiectiv cultural si turistic valoros <3.
    Si cat e de frumoasa casa, cu acel pasaj!!! <3.
    pupici cu drag

    RăspundețiȘtergere