Totalul afișărilor de pagină

luni, 22 octombrie 2018

Prevenirea diabetului la copii- program gratuit pentru scolile publice

          Rezultate in premira in tara noastra despre prevalenta riscului de diabet zaharat de Tip 2 si a bolilor civilizatiei la copii. Asociatia Medicover si Synevo Romania, comunica in premiera rezultate despre prevalenta riscului de diabet zaharat de Tip 2 (DZ2) si a bolilor civilizatiei la copiii de clasa a V-a ca urmare a primului an de activitate a Programului ''InCerc'', lansat in septembrie 2017 in municipiul Ploiesti, zona cu cea mai mare prevalenta a diabetului zaharat. 

                 
                  Diabetul este una dintre marile provocari contemporane si necesita o atentie sporita. Diabetul si obezitatea merg mana in mana. In lume s-a ajuns la o epidemie de diabet si vorbim inclusiv despre o epidemie de obezitate. Odata aparuta obezitatea nu poate fi controlata, istoria ei naturala fiind una de crestere de la un an la altul. In tara noastra procentele sunt foarte mari- copiii supraponderali  sau obezi de astazi vor fi adultii supraponderali sau obezi de maine. Previi un astfel de fenomen daca poti interveni. ''- Prof. Univ. Dr. Maria Mota, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice, membra a Consiliului Stiintific al Programului ''InCerc'' si co-autor al studiului PREDATORR.
                 Ca urmare a evaluarii gratuite a elevilor de clasa V-a , 1343 copii, 405 au fost evaluati cu risc de dezvoltare diabet, 186 supraponderali si 278 cu obezitate de diferite grade. Tensiune arteriala crescuta la momentul analizei aveau 353. Testul de capacitate fizica a fost demarat pentru 1269 de elevi, doar 291 aveau capacitate fizica suficienta.
                Din septembrie 2018 programul este in curs de implementare in municipiul Cluj, s-au semnat protocoale cu 43 de unitati de invatamant.
              Ca recunoastere pentru actiunile de preventie derulate in cadrul Programului ''InCerc'', Asociatia Medicover a primit Premiul Special Organizatia New Entry in cadrul Galei Societatii Civile 2018.


              Analiza complexa de sanatate a elevilor are loc in cabinetele medicale, in scoli, in timpul orelor de curs, efectuata de catre asistenta medicala a programului InCerc. Rezultatele sunt trimise catre parintii elevului, iar un raport statistic scolar este transmis conducerii institutiei de invatamant si autoritatilor locale. Familiile elevilor care sunt gasiti cu risc de a dezvolta diabet zaharat de Tip 2 si alte boli ale stilului de viata sunt invitati la urmatoarea etapa a Programului de Preventie a Diabetului Zaharat de Tip 2 ''InCerc'', care dureaza 18 luni si se numeste Asistenta Individuala Integrata.

17 comentarii:

  1. Doamne fereste... rezultatele evaluarii sunt infioratoare! nici nu imi vine sa cred. Trist, foarte trist. Clar ca trebuie luat masuri preventive!
    Ganduri bune, Coco.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce de copii cu probleme de sănătate !!! Trist !

    RăspundețiȘtergere
  3. Este una dintre cele mai mari temeri ca părinte, sa știi ca micuțul tău suferă de vreo boala. Foarte interesant articolul.

    RăspundețiȘtergere
  4. Este una dintre cele mai mari temeri ca părinte, sa știi ca micuțul tău suferă de vreo boala. Foarte interesant articolul

    RăspundețiȘtergere
  5. Aceasta este o consecinta a mizeriilor de alimente de pe piata. Nu stiu cat se analizeaza cu adevarat cauza radacina. Ca asta e mult prea complicat... Mai simplu sa dai pastile. Si nu stiu cat inteleg adultii cauza. Cand mai vad prin vreun magazin ce cumpara pentru copii, e chiar sinistru!

    RăspundețiȘtergere
  6. O inițiativă demnă de laudă, sper să se extindă la nivelul întregii țări.
    Felicitări și ție!

    RăspundețiȘtergere
  7. Cifrele sunt ingrijoratoare. Ar trebui sa fim mult mai atenti la etichetele alimentelor.

    RăspundețiȘtergere
  8. Foarte bună inițiativă! De s-ar face astfel de lucruri maj fes.

    RăspundețiȘtergere
  9. O evaluare gratuita este o buna initiativa. Sper ca acest exemplu sa mearga mai departe...

    RăspundețiȘtergere
  10. Toate aceele rezultate pe care le-ai mentionat in articol sunt o consecinta directa a alimentatiei proaste si a lipsei de miscare. Ma bucur totusi ca exista initiativa si dorinta de a ajuta.

    RăspundețiȘtergere
  11. O initiativa foarte buna! Sper sa fie totusi dusa pana la capat.

    RăspundețiȘtergere
  12. Foarte buna initiativa. Din pacate campaniile acestea daca nu se continua si nu se schimba lucrurile si de acasa vor tot fi copii cu diabet. :(

    RăspundețiȘtergere
  13. Dacă mai mulți părinți și-ar duce copilul la analize din timp, nu ar aștepta până în ultimul moment, cifrele cu persoanele bolnave ar scădea considerabil. Totuși, mă bucur pentru acest program, este o inițiativă foarte bună.

    RăspundețiȘtergere
  14. Din ce in ce mai multi copii cu diabet. Trebuie sa fim tare atenti la alimentatie si stil de viata.

    RăspundețiȘtergere
  15. E importantă conștientizarea acestor aspecte, mai ales că bolile apar și la vârste fragede.

    RăspundețiȘtergere
  16. Foarte buna initiativa. Nu stiam ca se desfasoara astfel de program in scoli.

    RăspundețiȘtergere