Manastirea Namaiesti se afla in satul cu acelasi nume si se ajunge la ea urcand numeroase trepte direct din sosea pana la biserica sapata in stanca. Trebuie sa recunosc faptul ca nu am vazut la noi in tara pana acum un astfel de asezamant monahal. Biserica este sapata exact in stanca muntelui, documentele istorice o atesteaza prima data intre anii 1503-1547 in hraisoavele domnitorilor Radu cel Mare si Mircea Ciobanul. Este considerata monument istoric din secolul al XIV-lea, date exacte nu se cunosc, insa legendele transmise oral , din mosi stramosi, pomenesc de numele domnitorului Negru Voda.
In curte sunt numeroase flori dar ce nu-mi place sunt constructiile noi care sunt prea aproape de biserica si strica frumusetea locului.
Traditia povesteste ca un cioban a innoptat la poalele muntelui si a visat ca daca va sapa acolo o sa gaseasca o icoana intr-o bisericuta de piatra si apoi sa construiasca aici o biserica in cinstea si slava Intrarii in biserica a Sfintei Fecioare. Acesta este si hramul, de fapt are 2 hramuri, si Izvorul Tamaduirii. Ciobanul a sapat timp de 3 zile si a gasit un intrand plin de icoane bisericesti, printre ele icoana facatoare de minuni din biserica de azi, considerata ca una dintre cele mai vechi icoane din tara si din intreaga crestinatate. Este intr-adevar deosebita, ca si biserica in interior si am admirat-o, desi nu mi-am permis sa o fotografiez. Se presupune ca a fost zugravita de Sfantul Apostol Luca si ca grota sapata in stanca unde a fost gasita dateaza din timpul cand crestinismul se propovaduia in taina, in grote, din cauza persecutiilor, poate chiar din epoca primilor daci crestinati. Se mai crede ca icoana a fost adusa aici de Sfantul Apostol Andrei, plecat din Dobrogea. Biserica a avut de suferit din cauza bombardamentelor in primul razboi mondial si a incendiilor dar icoana nu a fost atinsa. In lume mai exista doar 2 astfel de icoane, una la Vatican si cealalta in Grecia.
Interiorul bisericii nu este pictat dar pe peretii bisericii vechi sapate in piatra se pot vedea picturi murale, cu figuri de sfinti sterse. Intrarea in sfantul lacas se face dinspre miazazi, nu dinspre apus ca la alte biserici, din cauza peretelui de stanca. Sunt 2 pereti stancosi si 2 din piatra si caramida, cu 2 ferestre mari. Tavanul bisericii este tot din stanca si cimentat in anumite locuri. Altarul are 2,60 metri si este pardosit cu scanduri de brad iar piciorul Sfintei Mese este din piatra rotunda.
Cu multi ani in urma, maicile faceau frumoase lucruri de mana, covoare oltenesti, macrameuri, artizanat, marame de borangic, premiate de specialistii in domeniu la Paris, in 1889. Acum puteti admira aici o adevarata colectie de costume populare si obiecte de artizanat foarte valoroase.
Este pur si simplu impresionanta, un loc incarcat de spiritualitate!!!
Frumoasă descriere,fotografii superbe și costumele populare mi-au plăcut mult,mulțumesc de partajare!
RăspundețiȘtergereO săptămână frumoasă îți doresc,Coco!
Pupici și mulțumiri de vizită!
Foarte interesant! Nu am fost in zona. Oricum este ceva deosebit in aceasta constructie.
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru destinatie. O voi tine minte!
O saptamana excelenta sa ai!
Eheee, eram copil cand am fost prima data acolo! Culmea e ca nu s-a mai ivit ocazia, desi am locuit in Mioveni, nu foarte departe de Campulung. Multumesc pentru aceasta postare!
RăspundețiȘtergereImi plac foarte mult manastirile, sunt pline de flori ingrijite și mereu inflorite, au si un mic muzeu si o librarie, te ajuta sa te linistesti si sa te reculegi.
RăspundețiȘtergereNu am ajuns acolo, dar m-ai convins că trebuie să îmi fac drum.
RăspundețiȘtergereO vizică deosebit de interesantă: tot ce ai aflat despre trecutul zonei, tot ce ai admirat şi fotografiat !
RăspundețiȘtergereÎntr-adevăr sunt multe şi frumoase ghivece cu flori !
Ma bucur că am avut ocazia - prin intermediul tău - de a afla de acest loc atât de deosebit ! Mulțumesc frumos !
Îți doresc multă, multă sănătate ! Pupic !
Un loc deosebit!
RăspundețiȘtergereSuperb! Am vazut in timp ce mergeam cu masina biserici sapate in piatra, dar din pacate pana acum nu am ajuns sa le vizitez. Namaiesti este chiar in apropiere parintii au mers de multe ori acolo (culmea este ca de fiecare data cand treceam Branul ziceau ca mergem sa vad si eu).
RăspundețiȘtergereA vazut o reproducere dupa icoana - este superba :). Abia astept sa o vizitez si eu (candva cand nu este aglomerat sau slujba).
Nu stiam de triunghi. Fooooarte interesant:).
pupici
Frumos lacas cu o istorie si o poveste impresionanta. Nu stiam de aceasta manastire. Mi-ar placea sa am ocazia sa vizitez aceste locuri.
RăspundețiȘtergeredoar sunt din pitesti si am auzit de manastirea asta, dar nu imi aduc aminte sa fi vizitat-o vreodata... nu o s-o ratez, daca mai ajung prin zona. e un loc placut!
RăspundețiȘtergereO manastire foarte frumoasa dar destul de departe de mine. Sper sa ajung macar odata pe acolo.
RăspundețiȘtergereNu am auzit de aceasta manastire dar trebuie macar odata sa mergem sa o vizitam.
RăspundețiȘtergereE prima data cand aud de aceasta manastire insa este cu adevarat un loc deosebit. Sper sa ajungem si noi cat mai curand.
RăspundețiȘtergereVai, cat de frumos e acolo! Gata, am trecut-o pe lista, de vizitat cat de curand! 😁
RăspundețiȘtergereSigur am trecut prin zona, dar daca nu stiam de aceste asezaminte monahale nu aveam cum sa le caut si vad.
RăspundețiȘtergereCe frumos! Uite aici chiar n-am fost, dar cu siguranta voi merge cat de curand!
RăspundețiȘtergereChiar mi-as dori sa ajung intr-un asemenea loc. Pare cu adevarat special si deosebit
RăspundețiȘtergereSuperb lacas! Pare un loc in care sa te regasesti, sa fii tu insuti. Trebuie neaparat sa ajung acolo.
RăspundețiȘtergereN-am stiut de manastirea asta, aflu acum prin intermediul tau. Superb loc ai mai vizitat!
RăspundețiȘtergere