Totalul afișărilor de pagină

luni, 23 iulie 2018

Dobrogea povestilor cu lapte

               Si am plecat intr-o alta poveste in Dobrogea, la Stejaru, in judetul Tulcea, in gospodaria si stana de capre a unei familii de aromâni, Migit Nicolae si Elena si fiica lor Mirabela.
               Dobrogea, frumoasa si captivanta, un tinut activ care lasa mereu loc schimbarii si diversitatii, o experienta de neuitat pentru cine o strabate.


              Proiectul ''100 de Experiente Dobrogene'' initiat de ONG Inomar Cluster si sustinut de Asociatia Taranii Dobrogeni si Asociatia culturala Wild Art promoveaza Dobrogea continentala unde avem la indemana alegeri aventuroase in muntii batrani, istorie veche, traditii bine pastrate in satele si bataturile primitoare ale taranilor dobrogeni, hrana gustoasa si naturala, aer curat, pamant, apa, cer si o multitudine de oameni veniti din vechime pe aceste meleaguri.



                Evenimentul ''Dobrogea povestilor cu lapte'' ne-a invitat la istorie, traditie si gastronomie etnica. Stejaru este o comuna din judetul Tulcea unde traiesc foarte multi aromâni, care au avut o istorie foarte zbuciumata, membrii acestei comunitati fiind alungati succesiv din Grecia, Epir, Cadrilater, ca apoi sa suporte prigoana comunista. Ocupatia de baza este agricultura si cresterea animalelor. Doamna Migit si fiica dansei ne-au pregatit niste bucate pe cinste, bucate traditionale machidonesti cu gust deosebit: branzeturi felurite si iaurt din lapte de capra,  branza cu legume, placinte cu branza si ceapa, cu stevie, ied la cuptor, pastrama de capra, piperchi targasiti, tuica si vin.





         Nu stiti ce este piperchi targasiti? Ati pierdut... este o mancare machidoneasca cu gust de vara, o reteta clasica de care va indragostiti de la prima degustare: ardei prajiti, suc de rosii si branza telemea, o reteta simpla si savuroasa.









        Gazda noastra care ne-a facut o mamaliga strasnica savurata cu bunatatile de mai sus, ne-a dezvaluit faptul ca pregateste atestarea ca produse traditionale a 2 tipuri de branza de capra produse la stana Picurarului de la Stejaru, judetul Tulcea, sa le uram mult succes, sunt delicioase!




           Inomar Cluster, prin proiectul ''100 de experiente Dobrogene'' sustine acest demers de valorificare a traditiilor si produselor locale, promovand oameni si locuri, povesti si bucate!

21 de comentarii:

  1. vai, ce fel arata toate bunatatile!!! mi-ai facut pofta! o reteta, ceva? poate incerc si acasa!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce bine este acolo ! Mult succes în toată activitatea !
    Iar ție, îți doresc o săptămână plăcută !
    Pupic !

    RăspundețiȘtergere
  3. <3!!! Ce frumoase sunt ultimele trei pozeeeee :*!!!

    Ma bucur de fiecare data cand vad ca si la noi in tara misca ceva bine, tin pumnii sa reuseaca in demersul lor - atat pentru ei si proiect, cat si pentru cei ce se vor bucura de pe urma acestuia :).

    Pupici si abia astept sa vad pe unde ne mai plimbi frumos <3!!

    RăspundețiȘtergere
  4. ma bucur pentru tine de experienta traita,ma bucur sa vad cum sunt traditiile romanesti ridicate la rangul meritat.

    RăspundețiȘtergere
  5. Un proiect foarte frumos, la fel de frumos ca si zona Dobrogei, care merita promovata intens. In copilarie am intalnit multe familii de aromani pentru ca am facut gradinita si clasa 1 la Constanta. Sunt oameni minunati si prepara mancaruri absolut delicioase.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce frumoasa initiativa si ce bunataturi :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Arata atat de bine felurile de mancare traditionala. Trebuie sa promovam si aceste locuri frumoase din tara noastra.

    RăspundețiȘtergere
  8. Mi-ar plăcea să ma astepte si pe mine cineva cu asa o masa bogata! Cred că toate au fost delicioase!

    RăspundețiȘtergere
  9. Frumos, gustos, aer curat și experiențe unice. Un proiect minunat care va ajuta la transmiterea tradițiilor și poate la ocuparea locului meritat al oamenilor care fac lucruri.

    RăspundețiȘtergere
  10. Ma bucur ca mereu ne iei cu tine la astfel de proiecte.

    RăspundețiȘtergere
  11. Vai dar ce de mancaruri si ce bine arata totul in farfurie

    RăspundețiȘtergere
  12. cat de bine arat toate si cate feluri minunate de manacare incat parca m-ar face si pe mine sa gust din branza aia chiar daca nu sunt mare fana a branzeturilor.

    RăspundețiȘtergere
  13. Ooo... Ce te invidiez pentru toate aceste experiente minunate si interesante! 😁

    RăspundețiȘtergere
  14. Arată super bunătățile de pe masă,dar și prințesa ta este superbă!
    Să aveți o săptămână ușoară!
    Vă pup și mulțumesc de vizită!

    RăspundețiȘtergere
  15. Ce bunatati acolooooo! Cred ca a fost o experienta unica.

    RăspundețiȘtergere
  16. Reteta de telemea as vrea sa o aflu, pentru ca imi place foarte mult cum arata si banuiesc ca a fost si foarte gustoasa.

    RăspundețiȘtergere
  17. Imi plac actiunile la care participi.Sunt multe si diverse.Eva s-a facut mare si este o frumoasa.O vara minunata!

    RăspundețiȘtergere
  18. La pachet puneți ceva? :)

    RăspundețiȘtergere
  19. Vai ce pofta mi-ai facut de placinte! Arata totul super!

    RăspundețiȘtergere
  20. Minunate experiente! Mi se pare o campanie extraordinara. Ar trebui sa ne promovam traditiile. Doamne, cum arata mancarea aia...

    RăspundețiȘtergere
  21. Vai ce experienta deosebita! Mancarea arata extraordinar, iar Dobrogea trebuie neaparat vizitata! Si eu am fost pe aceste meleaguri

    RăspundețiȘtergere