Totalul afișărilor de pagină

joi, 19 iulie 2018

Dobrogea cu Aroma de Cafea

                  Cine nu cunoaste cafeaua... Arabica, Robusta, Sfanta Elena, etc, prajita usor sau intens, macinata si preparata in diverse moduri, la ibric, la presa, filtru sau espresso. Originara din Koffe/Kaffa din Etiopia a ajuns in 1453 la Constantinopol unde este deschisa prima cafenea din lume. (in acea perioada legea turceasca permite femeii sa divorteze daca sotul sau nu ii aduce zilnic ratia de cafea). In Europa cafeaua a fost declara bautura permisa crestinilor de catre Papa Clementin al VIII-lea deschizandu-se prima cafenea la Venetia, in 1645, urmata de una in Paris, in 1672. Se pare ca prima cafenea a fost deschisa in Bucuresti undeva in jurul anului 1667, in locul unde astazi este Banca Nationala a României.









                    Experiente Dobrogene si cafeneaua Corretto ne-a invitat la un eveniment cu aroma de cafea, un regal adus Dobrogei in an centenar, un inedit moment scos din ''sipeturile pline cu sineturi'' ale Istoriei, o lume veche dar innoita prin forma de prezentare si promovare. Am aflat multe lucruri noi despre istoria cafelei, tehnica si picanterii povestite de prof. dr. Valentin Ciorbea, de dr. in istorie Laura Stroe si  barista Stefan Dinescu-Craciun- fondatorul cafenelei si gazda evenimentului, am gustat noua cafea cu gust dobrogean, cu sare de mare si sirop de lavanda.





            Aceasta noua cafea cu influente marine si iz de istorie va purta numele marelui carturar care a iubit Dobrogea atat de mult incat a decis sa-i poarte numele, Marin Ionescu-Dobrogianu. Si-a adaugat numele de Dobrogianu , tocmai pentru a arata atasamentul deosebit si dragostea fata de stravechea provincie dintre Dunare si Marea Neagra.


                Evenimentul face parte din 100 Experiente Dobrogene proiect intiat de ONG-urile Inomar Cluster- presedinte Stanica Enache-, Asociatia Taranii Dobrogeni si Asociatia Culturala Wild Art, ce are ca scop promovarea Dobrogei, cu istorie cat cuprinde, traditii inca bine pastrate in satele si gospodariile primitoare ale taranilor dobrogeni, hrana gustoasa si naturala si o multitudine de oameni si povesti.


               Gustul marii se simte datorita sarii de mare, mireasma si gustul de lavanda este pregnant, pare o cafea cu gust de caramel, este deosebita de tot ce ati gustat pana acum. Daca ajungeti in Constanta, mergeti la Corretto pe Tepes Vada 14A si cereti o dobrogeana! O sa gustati ceva bun, garantat! Si au si alte surprize pe acolo!!

11 comentarii:

  1. Chiar ca m-ai facut curioasa! Cand ajung in Constanta am ma duc si eu sa gust o astfel de cafea diferita.

    RăspundețiȘtergere
  2. wow... cafea cu gust dobrogean, cu sare de mare si sirop de lavanda, ce bine suna. Prca simt deja papilele gustative razvratindu-se si cerand cu ardoare o astfel de cafea. Si apropo, eu nu am baut cafea Sfanta ELENA, nici nu stiam de ea. M-am documentat acum.

    RăspundețiȘtergere
  3. Acu caut cafeaua prin casa! :))

    RăspundețiȘtergere
  4. cafea cu sare??? ce ciudat pare! dar fiind o impatimita a cafelei, nu voi rata asa ceva!

    RăspundețiȘtergere
  5. Mi-am notat adresa locatiei si abia astept sa vad ce gust are noua cafea, fiindca imi place combinatia sare de mare si lavanda.

    RăspundețiȘtergere
  6. Interesant! :) Poate, candva, voi avea ocazia s-o gust! Cat timp nu e cu zahar imi place! :)
    Weekend frumos!

    RăspundețiȘtergere
  7. Din articolul tău reiese că a fost un eveniment plin de... arome, cafea, mare, istorie și...iar cafea, pentru că-mi place! Îmi place de fapt totul: atmosfera, implicarea, emoția. Mi-ar plăcea de asemeni să particip la astfel de eveniment.

    RăspundețiȘtergere
  8. Cred ca a fost un eveniment cu miros de cafea. Cred ca ai savruat acolo o cafea tare aromata.

    RăspundețiȘtergere
  9. Daca ai spus cafea buna, deja m-ai facut curioasa. O voi incerca, atunci cand ajung la mare.

    RăspundețiȘtergere
  10. Dobrogeana o fi ea bună, dar pe mine m-au fermecat ibricul și celelalte obiecte din aramă ale cafegiului (sună mai bine decât ”barista!).

    RăspundețiȘtergere
  11. Iammi daca e vorba de cafea atunci vreau si euuu , sunt o mare consumatoare de cafea

    RăspundețiȘtergere