Totalul afișărilor de pagină

duminică, 10 iunie 2018

Manastirea Crucea


              Pentru ca astazi este duminica, ne rupem putin de agitatia orasului si mergem intr-o plimbare la o manastire din Dobrogea, o manastire mai putin cunoscuta si vizitata, Sfanta Cruce cu hramul Izvorul Tamaduirii. Este situata in partea de nord-vest a judetului Constanta, pe teritoriul comunei Crucea si se ajunge la ea pe un drum pietruit ce trece cam 4 kilometi printr-o minunata livada de ciresi, visini, caisi si piersici. Am crezut ca apartine initial manastirii, dar am primit lamuriri... fiind singurul drum ce ducea acolo a fost lasat liber pentru pelerini. Zona este extrem de frumoasa, in vecinatate este rezervatia naturala Allah Bair (Movila lui Dumnezeu in turceste). Este o biserica relativ noua, ridicata in 2007. Am gasit o maicuta tare simpatica si comunicativa care mi-a raspuns la toate intrebarile.




               Curtea este plina de flori, este o liniste sparta doar de trilurile pitigoilor, un loc minunat de conectate cu natura. Construita din lemn de mesteri iscusiti maramureseni, cu un minunat pridvor, detalii incantatoare sculptate, cu statut de manastire de maicute- in jur de 10- care se gospodaresc si au si un mic atelier de croitorie in care confectioneaza vesminte liturgice si monahale, precum si obiecte lucrate manual, cruciulite si iconite.













        Langa manastire se afla un izvor tamaduitor de care am aflat ulterior, loc de pelerinaj la sarbatoarea Izvorul Tamaduirii, unde am sa incerc sa ajung si eu data viitoare cand voi vizita acest lacas... sigur voi reveni, este un loc foarte frumos. Testele de laborator facute au gasit o puritate a apei foarte buna si este singura sursa de apa potabila pentru manastire.




        In zona am vazut pasari deosebite, una din ele mi-a atras atentia dar nu am reusit sa o fotografiez, era un fel de papagal cu multe culori, nu cred ca am mai vazut undeva asa ceva. Apoi am aflat ca dealul este rezervatie naturala protejata de tip floristic si geologic, o rezervatie avifaunistica constituita in vederea protejarii mai multor specii de pasari migratoare si de pasaj. Am cautat mult si seamana cu o dumbraveanca, parca mai intens colorata. In orice caz, am sa revin in zona, mergeti daca aveti ocazia, este un loc minunat!


                    Duminica frumoasa si linistita!!!


13 comentarii:

  1. O oaza de liniste în lumea asta nebuna, nebuna de legat! Mi-a placut tare mult articolul tau! Duminica placuta!

    RăspundețiȘtergere
  2. Un colt de Rai aici pe pamant!

    RăspundețiȘtergere
  3. Si mie imi place linistea pe care o descrii si pe care, aproape, o simt. :) In astfel de oaze as vrea sa intarzii cat mai mult, dar de-ar fi sa aleg intre calugarie si zarva lumii "nebune" as alege zarva. :)
    Multumesc. Duminica frumoasa in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce frumos! Nu am ajums niciodata acolo dar mi-as dori! 😍

    RăspundețiȘtergere
  5. Cu siguranță aici e locul perfect pentru a te încarca cu energie pozitivă și a primi multă liniște în suflet.

    RăspundețiȘtergere
  6. Îmi place enorm că ne ajuți să descoperim locuri și lucruri de care, poate, nu am fi aflat niciodată! Mulțumesc, dragă Coco!

    RăspundețiȘtergere
  7. Ma bucur ca inca mai exista astfel de mestesugari in lemn care sa construiasca asemenea minunatii, credeam ca datorita materialelor moderne nu se mai alege lemnul ca baza pentru constructii.

    RăspundețiȘtergere
  8. Absolut superb. Initial am crezut ca ai fost in Maramures.... :O.
    Asta probabil pentru ca am vazut (revazut) in poze de curand o minunata biserica de lemn lasata in ruina. Acum doi ani inca era intacta - insa anul acesta au aparut gauri si este atat de pacat ca nimeni nu face nimic :(((((((. Eram entuziasmata ca poate esti in zona aceea si vei merge sa o vizitezi si tu... poate asa va afla si mai multa lume despre ea..
    Voi incerca sa scriu si eu din nou pe blog cateva cuvinte despre ea cat pot de curand.. Am mai scris aici: http://www.blog.copilarim.ro/2016/04/miercurea-fara-cuvinte-hida.html

    Pupici :*

    RăspundețiȘtergere
  9. foarte frumos, mai descopar ceva nou.pupp

    RăspundețiȘtergere
  10. Imi plac bisericile de acest gen. Iubesc sa vad ca acestea n-au fost atinse deloc de modernism si ca arata ca acum 50 de ani!

    RăspundețiȘtergere
  11. Manastirile din lemn sunt tare impresionante, avem si noi una langa casa, o biserica veche de patrimoniu.

    RăspundețiȘtergere