''Sunt dintre aceia pentru care a mânca este un act de cultura. Am spus intotdeauna ca in vârful furculitei, in fiecare sorbitura de zeama sta ascuns sâmburele unei istorii. Una care, daca-ti vei dori s-o cunosti, iti va provoca mai mult decat delicii gustative. Si poate nu-i o intâmplare ca, la noi, primii care au scris carti de bucate au fost carturarii si, in general, oamenii dedicati cuvântului- prin asta aducand eu laolalta si scriitorii, si librarii, si tipografii, si pedagogii, sii editorii, si jurnalistii, folcloristii s.a.''- prefata
Despre autor se stie ca a scris o lucrare de popularizare a matematicii in randul celor tineri, publicata in 1852, a fost unul din militantii din planul doi pentru unirea Principatelor Române, in 1858 publica un volum de poezii- Culegere de mai multe cântece nationale din ambele Principate de mai multi poeti români, apoi in 1959, partea a 2-a, sub numele de Tilinca sau Cele mai noi de mai multi poeti români si o particica adunate si corejate de la lautarii de prin tara. Dupa 1865, data aparitie volumului, nu mai este citat pe nicaieri, este posibil ca autorul sa fi decedat, promisese o continuare care nu a mai aparut.
Volumul a fost publicat la putin timp dupa ce domnitorul Alexandru Ioan Cuza dispusese ca toate tipariturile sa se faca numai cu grafie latina.
La 153 de ani de la aparitie, apare aceasta reeditare cu 224 retete de bucate bufet, retete savuroase din veacul trecut, posibil unele preluate din carti de bucate frantuzesti si diverse indicatii de servire. S-au pastrat cuvintele arhaice, unitatile de masura ale epocii, aceasta dand o senzatie de intoarcere in timp.
Va impartasesc si eu o scurta reteta si restul va invit sa descoperiti in carte:
Pirosci- coltunasi cu diferite umpluturi
Fa o foaie de aluat ca pentru taitei, tae careuri largi de 3 degete; pune inauntru ori branza proaspata amestecata cu ou, ori carne tocata prajita gata ca pentru placinte; adu un colt peste cel in dreptul lui lipind marginile incat sa ia forma unui triunghi, arunca-le in apa fearta cu sare ca pentru macaroane; lasa-le sa dea o unde; strecoara-le si opareste-le ca macaroanele cu unt. Unii le lasa sa se cam prajeasca in unt.
Savuros, nu?... ce ziceti? se manca bine si acum 150 de ani? :). Nu o ratati!!!
A ce carte faina!!:D. sper sa o gasesc si online ;).
RăspundețiȘtergereDe s-ar gasi si materie prima ca pe vremuri... lol. Dar, ne descurcam noi cumva, ca.. inca mai sunt si gospodari autentici in tara.
pupici
Coltunasi cu branza imi facea bunica mea acum multi ani, foarte deliciosi.
RăspundețiȘtergereCred ca este aceeasi reteta de Pierogi, niste coltunasi polonezi din care am mancat de mai multe ori la Centrul de Limba si Cultura Poloneza din Craiova.
RăspundețiȘtergereNeaarat trebuie sa fac si eu coltunasi! Ar fi o premiera!
RăspundețiȘtergereMiam, miam!!!
RăspundețiȘtergereImi doresc si eu cartea foarte mult!
Felicitari pentru fotografii-sunt foarte expresive!
Caaat mi-ar place! :)
RăspundețiȘtergereDaca e de papa vreau si eu, mai ales ca nu are cum sa nu fie gustoasa doar e traditional romaneasca
RăspundețiȘtergereO carte asemanatoare am si eu acasa la mama! Mereu gasesc acolo retete inedite!
RăspundețiȘtergereAm facut si eu coltunasi o data cand eram in vizita la prietena mea in Republica Moldova si sunt deliciosi mai ales ca pot fi umpluti cu orice iti place.
RăspundețiȘtergereDaaa, se manca bine si mai ales sanatos. Foarte interesanta aceasta carte chiar de neratat.
RăspundețiȘtergereCred ca se manca mult mai bine cu ani in urma și mult mai sănătos.
RăspundețiȘtergereCe fain! Cu siguranta se manca muult mai bine innainte.Arata foarte apetisante platourile!
RăspundețiȘtergereO alta abordare a cartii de bucate. Suna interesant
RăspundețiȘtergereVai, ce pofta de coltunasi mi-ai facut! :D
RăspundețiȘtergereEu zic că se mânca mai bine pe atunci! Preparate savuroase, cu ingrediente naturale, gătite pe îndelete și mâncate fără grabă... Ehei!
RăspundețiȘtergereCred că este interesantă cartea,”piroșci”îmi aduce aminte de bunica soțul,ea facea astfel de colțunași!
RăspundețiȘtergereO săptămână minunată îți doresc!
Pupici și mulțumiri de vizită!