Totalul afișărilor de pagină

marți, 6 februarie 2018

Monitorizarea delfinilor din Marea Neagra

              ONG Mare Nostrum continua proiectul ''Monitorizarea delfinilor din Marea Neagra'', care vine ca raspuns la necesitatea conservarii celor 3 specii de cetacee din Marea Neagra, prin actiuni de educare si informare, mentinerea unui grad ridicat de calitate al datelor si implementarea de masuri pentru diminuarea impactului antropic. Se colecteaza date privind aparitia delfinilor in apele litorale românesti, capturile accidentale si esuarile din zona litoralului nostru.
           In incursiunea aceasta, s-a monitorizat portiunea de plaja de la Corbu, Vadu, pana la canalul Periboina. O bucata de circa 5 kilometri am mers pe jos, pana unde se putea. Drumurile din zona, in aceasta perioada de timp sunt greu accesibile pentru o masina obisnuita, mijlocul nostru de transport a fost un 4x4 ce functioneaza cu biodiesel- ulei vegetal uzat si procesat. Nisipul era saturat de apa, masina se infunda in nisip destul de mult pe anumite portiuni iar pe altele a fost nevoie sa mergem pe drumuri langa plaja, destul de anevoioase. A fost o zi calda de februarie, cu soare si cu succes, nu am gasit nici-un delfin esuat. Din nefericire, in ianuarie au fost 2 cazuri de delfini gasiti morti pe plaja din Eforie Sud.


          Printre factorii responsabili pentru degradarea habitatului cetaceelor se regasesc:
- poluarea provenind de la o varietate de surse, canalizare, petrol, contaminari diverse, poluare biologica si genetica.
- schimbari climatice, schimbari avand ca sursa uscatul, din agricultura, industrie, forestier.
- dezvoltarea costiera, urbanism, industrie, turism, constructia de diguri.
- utilizarea directa a mediului marin si a resurselor sale, trafic, pescuit, acvacultura.
- boli, infestari cu paraziti, accidentati de elicele vapoarelor sau prinsi in plase de pescuit.


     
            ONG Mare Nostrum lanseaza o serie de tutoriale, care sa ii ajute pe toti cei care doresc sa se inscrie in Reteua de Monitorizare delfini. Contin informatii esentiale despre speciile din Marea Neagra si despre procedura din teren. https://www.youtube.com/watch?v=oODTNpXJrWw.
Campania Adopta un delfin lansata in 2013, continua! Toti cei care doresc sa adopte un delfin pot trimite un mail pe adresa [email protected], in care sa spuna acest lucru. Echipa Mare Nostrum le va trimite un formular, pe care il pot completa, iar apoi vor primi un pachet de adoptie. Campania se adreseaza atat persoanelor fizice cat si celor juridice. Din 2013 pana acum, 200 de delfini si-au gasit parinti adoptivi. Donatiile efectuate in cadrul acestei campanii sunt folosite integral pentru efectuarea monitorizarilor acvatice si terestre, permitand ONG Mare Nostrum sa se deplaseze la toate solicitarile primite la numarul de urgenta pentru delfini.
                                                 Acesta este 0763 255 731.19 comentarii:

 1. Foarte frumoasa initiative cu adoptia...
  Sa aveti success! :)

  RăspundețiȘtergere
 2. Nu stiam ca exista o organizatie care se ocupa cu monitorizarea delfinilor. Defapt, nici nu stiam cat de trista e treaba cu ei! Foarte frumoasa si de apreciat activitatea si implicarea organizatiei!

  RăspundețiȘtergere
 3. Ce frumoasa actiune! Adoptia e ca la ursuleti, si WWF merge pe politica asta pentru sensibilizarea publicului.

  RăspundețiȘtergere
 4. Ce fotografii frumoase. Iubesc marea si imi este dor de ea tot timpul anului. Cat te invidiez.
  Bravo! Foarte frumos si interesant proiectul la care iei parte.

  RăspundețiȘtergere
 5. Nu stiam ca exista o organizatie care se ocupa cu asa ceva , Iubesc delfinii si am vazut o multime de filmuete in care sunt prinsi in plase sau raniti

  RăspundețiȘtergere
 6. Vai cat de frumo spoate sa fie chiar si acum, iarna, la mare! Cred ca mi-ar placea sa locuiesc acolo :)))

  RăspundețiȘtergere
 7. Sincer, nu am urmarit aceasta activitate, nu stiam ca sunt delfini esuati si mai ales la noi.
  Mi se pare interesanta ideea cu adoptia, stiu ca era si cu ursuletii o astfel de initiativa.

  RăspundețiȘtergere
 8. Un proiect de apreciat! Mă bucur că sunt oameni care se implică în astfel de acțiuni, mă bucur să știu că necuvântătoarele au șansa de a fi salvate.

  RăspundețiȘtergere
 9. Nu stiam ca exista asa ceva, ma bucur sa aud asta. E un proiect de laudat!

  RăspundețiȘtergere
 10. O sa intru si eu sa adopt un delfin pentru ca sunt frumosi si avem nevoie de ei.

  RăspundețiȘtergere
 11. Delfinii mi se par minunați, mi-as dori sa fie mai protejati!

  RăspundețiȘtergere
 12. Delfinii sunt de o rară drăgălășenie și inteligență!
  Vom adopta și noi. :P
  M-au dat gata fotografiile, sunt absolut superbe...oricine și-ar dori să fie acolo! :)

  RăspundețiȘtergere
 13. Ah ce dor mi s-a facut de mare, cititnd articolul tau! O initiativa laudabila!

  RăspundețiȘtergere
 14. felicitări pentru postare ! de când mă ştiu îmi plac delfinii ! interesante fotografii ! spor în activitatea desfăşurată !

  RăspundețiȘtergere
 15. O iniţiativă extraordinar de frumoasă şi onorabilă. Nu m-am gândit vreodată că în România ar putea exista mişcări de acest gen, fiindcă nu am crezut că oamenii acordă atenţie unor făpturi marine care, treacă meargă, sunt ale nimănui şi se descurcă ele cum pot. Frumoase fotografii şi frumoasă iniţiativă. Felicitări!

  http://www.alexandrupanait.com

  RăspundețiȘtergere
 16. Nu stiam de existenta acestui proiect si ma bucur foarte mult ca ne-ai povestit despre el. Cred ca e minunat sa descoperi astfel de proiecte si sa mergi si pe teren.

  RăspundețiȘtergere
 17. Am vazut ultima oara delfini in marea nostra acum vreo 20 de ani, iar de atunci pana astazi nimic. Cred ca s-a micsorat populatia de astfel de mamifere acvatice.

  RăspundețiȘtergere
 18. Ma bucur ca exista ONG-uri care se ocupa de aceste probleme

  RăspundețiȘtergere