Totalul afișărilor de pagină

joi, 18 ianuarie 2018

Pariaza pe cultura

2018 este un an pentru a sarbatori patrimoniul cultural unic al Europei si pentru a pune in lumina rolul cheie pe care acesta il joaca in promovarea identitatii comune si construirea unei Europe integrate.
16 ianuarie 2018- in deschiderea Anului European al Patrimoniului Cultural, Europa Nostra, principala organizatie de patrimoniu din Europa, si Institutul Bancii Europene de Investitii anunta cele 12 situri de patrimoniu preselectate pentru programul ''Cele mai periclitate 7 situri in 2018'' de catre o comisie de experti in istorie, arheologie, arhitectura, conservare, analiza de proiect si finante.
Unele dintre aceste situri se afla in pericol din cauza neglijarii sau a planificarii necorespunzatoare, altele din cauza lipsei de resurse sau de profesionalism in exploatare.
Din pacate, si sper sa nu fie prea tarziu, suntem pe aceasta lista... sau poate... mai exista speranta!!!




             Cazinoul din Constanta este un monument istoric emblematic pentru oras si pentru România. Edificiul a fost ridicat la inceputul sec. XX-lea de catre arhitectul româno-elvetian Daniel Renard, care a proiectat cladirea in stil Art-Nouveau opulent, cu scopul de a ilustra modernizarea României sub domnia lui Carol I.
                                (acum ilustreaza exact actualele vremuri)
            Cladirea a devenit, in scurt timp, un reper al tarmului Marii Negre. Vazut de pe mare, Cazinoul se inalta pe un promontoriu stancos, parand a apartine marii mai degraba decat orasului, impresie intarita si de decoratia de inspiratie marina a cladirii.


                 Principala amenintare a Cazinoului o reprezinta coroziunea si ruginirea elementelor metalice structurale, in special cele descoperite, expuse intemperiilor. Elementele de lemn sunt, de asemenea, puternic afectate de umiditatea salina. In plus, mucegaiul, umezeala si procesul de inghet-dezghet accelereaza degradarea tuturor elementelor, de la tencuiala la valoroase elemente decorative. Vanturile si furtunile au distrus majoritatea ferestrelor fatadei dinspre mare, permitand ploii, zapezii pasarilor si animalelor sa patrunda inauntru. Tot acest proces de degradare duce spre prabusirea acoperisului.


      ''Cele mai periclitate 7 situri'' nu este un program de finantare. Scopul sau este de a servi drept catalizator pentru actiune si pentru a promova puterea exemplului.
        Lista finala cu ''Cele mai periclitate 7 situri'' va fi comunicata pe 15 martie- poate iese soarele :)
Nominalizatorul acestui ansamblu, Asociatia ARCHE impreuna cu partenerii sai, sustin ca restaurarea si deschiderea Cazinoului din Constanta catre public ii vor asigura in continuare rolul de important reper cultural si pilon al identitatii locale, precum si supravietuirea in viitor.


                      ( imagine din prima zi a anului 2018)

21 de comentarii:

  1. DE cate ori vad imagini cu aceasta capodopera,ma doare sufletul.Am vazut-o prima data in 1972 si am ramas impresionata de ea,chiar daca am vazut-o numai pe-afara.O caramida daca puneam toti plimbaretii,era
    ceva.Nu am priceput niciodata,de ce la noi nu se vrea sa reparam si sa recuperam asemenea monumente?

    RăspundețiȘtergere
  2. Ar fi pacat ca asa o cladire frumoasa sa ramina in paragina. Abia astept sa o vad in toata splendoarea ei !

    RăspundețiȘtergere
  3. într-adevăr mai este puţin timp ! sper ca asociaţia ARCHE să reuşească tot ceea ce şi-a propus !
    mi-a plăcut mult postarea ta !
    pupic !

    RăspundețiȘtergere
  4. Atatia bani dati pe o multime de aiureli si dezinteres total pentru ceva cu adevarat valoros pentru patrimoniul national... european. :(
    Nu-i poate "presa" cineva pe astia "cu banii"? :(

    RăspundețiȘtergere
  5. Chiar este o cladire impresionanta si ar fi bine sa aiba cineva grija de ea si sa nu se distruga odata cu trecerea timpului.

    RăspundețiȘtergere
  6. Pe mine m-a impresionat cladirea de prima data cand am vazut-o. Sper ca cineva sa vrea sa o faca frumoasa ca in zilele ei bune.

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu știm sa apreciem adevăratele valori pentru ca avem o alta scara de ierarhizare din păcate...

    RăspundețiȘtergere
  8. Mai mare păcatul și rușinea! Alții dau bani grei pentru o astfel de minune arhitecturală, iar ai noștri au lăsat-o să intre în paragină...

    RăspundețiȘtergere
  9. E o cladire superba, chiar mi.as dori sa fie pusa in valoare.

    RăspundețiȘtergere
  10. O postare foarte interesanta. Sper din tot sufletul să se ia masuri reale in ceea ce priveste monumentul.

    RăspundețiȘtergere
  11. Cred ca mai sunt destule monumente in tara in aceasta situatie si e pacat ca nu mai are nimeni timp, bani si chef pentru astfel de monumente de patrimoniu. In schimb se gasesc bani pentru toate aiurelile. Nu stiu daca nu ma insel, dar parca de sarbatori, Constanta era dat " exemplu" de cate luminite a folosit pentru decorul orasului, incat mereu ramaneau fara curent datorita consumului extrem de mare.

    RăspundețiȘtergere
  12. Cand ma gandesc la Constanta Cazinoul e primul care imi vine in minte. Sper sa nu-l lase sa se prabuseasca in mare.

    RăspundețiȘtergere
  13. Pacat ca nu stim sa ne punem in valoare frumusetile oraselor

    RăspundețiȘtergere
  14. Este o cladire care m-a impresionat cand am vazut-o prima data, sper sa se gaseasca bani pentru renovare. Este pacat ca tot ce este frumos este lasat in paragina...

    RăspundețiȘtergere
  15. Am auzit la stiri despre cazinou si chiar l-am vizitat si eu o data. Ar fi frumos sa se gaseasca fonduri pentru renovarea lui.

    RăspundețiȘtergere
  16. Pacat de aceasta cladire superba si de comportamentul autoritatilor..

    RăspundețiȘtergere
  17. Sper ca printre cele sapte siteuri periclitate sa intre si Cazinoul din Constanta.

    RăspundețiȘtergere
  18. Pacat de aceasta cladire, dar sper ca sa o puna in valoare si sa nu o mai lase asa.

    RăspundețiȘtergere
  19. Cum am putea sustine noi, efectiv, protejarea si restaurarea Cazino-ului? Eu am facut un fel de carte postala la un moment dat, inspirata de Cazino (care are o semnificatie aparte pentru mine).

    Ma gandesc ca daca s-ar putea strange bani din vanzarea de materiale cu si despre Cazino poate s-ar strange macar o parte din fonduri, pentru intretinere. Este atat de trist cum lucruri de valoare, simboluri se distrug... si in timpul acesta se arunca bani pe tot felul de tampenii :(.

    Daca ideea cu materiale realizate de artisti / artizani (dispusi sa realizeze diferite lucrari pe tema cazinourilor) ar putea salva si sustine aceasta bijuterie a Constantei, te rog sa imi spui si mie. Ma alatur cu drag cu vederea mea modesta.

    Imbratisari
    rux

    RăspundețiȘtergere
  20. Mie imi este tare ciuda pe autoritatile din tara noastra, aceasta cladire este lasata in paragina :( si de cand se tot mai aude ca va fi restaurata m-am saturat eu. Pacat ca avem locuri si cladiri/monumente frumoase dar degeaba.

    RăspundețiȘtergere
  21. Pacat ca nu se vrea in investitia Cazinoului. Este o arhitectura si o cladire specifica Constantei si multa lume vine s-o viziteze. Din p[acate ajungem sa ne uitam la ea cum se degradeaza in timp

    RăspundețiȘtergere