Totalul afișărilor de pagină

marți, 28 noiembrie 2017

E normal sa facem bine

           Titlul este motto-ul Fundatiei Vodafone, care ne-a dat sansa sa vedem ceva din viitor!!!
          Am vizitat sectia de Terapie Intensiva Nou-Nascuti de la Spitalul Marie Curie, sectia dupa a carui model va fi renovata si reamenajata si sectia de la Spitalul Judetean Constanta. De 49 de ani de cand este construit spitalul, sectia nu a fost renovata, totul este vechi, puteti vedea in aceasta postare imagini ale dezastrului, spatiile sunt improprii pentru cei peste 1000 de copii ce ajung aici in fiecare an. Ne dorim nespus si noi un astfel de loc precum aceasta sectie, cea mai moderna din sud-estul Europei la ora actuala.


        Dl. doctor Catalin Cîrstoveanu, neonatolog, seful si sufletul sectiei de Terapie Intensiva de la Marie Curie ne-a facut o introducere... pot sa spun... ravasitoare, la un moment dat cu ochii in lacrimi... o introducere spre ce aveam sa vedem imediat... in afara de moderna sectie, am vazut micutele fapturi care se luptau sa ramana in viata cu toate puterile lor, acum ajutate din plin de tehnologie moderna, de specialisti pregatiti si dedicati.


               Cladirea a fost construita de la zero, are o capacitate de 27 de paturi si o suprafata totala de 1600 m2 fata de cea veche care avea 190 m2. Noua sectie dispune de dotari moderne, ce includ echipamentele speciale pentru gaze medicale, climatizare si monitorizare individuala, spatii speciale pentru parinti, spatii pentru personalul medical, pentru consilierea spihologica a parintilor, precum si sali de consultatie. Inainte, aici erau tratati anual aproape 200 de nou-nascuti sau copii nascuti prematur cu boli, malformatii sau traumatisme diverse. Din cauza lipsei de spatiu, sectia era nevoita sa refuze tot atatia copii de la internare, ceea ce pentru multi insemna lipsa unei sanse la viata. De aceea, extinderea sectiei era absolut necesara.




          Sectia are cele mai bune rezultate si cea mai mica rata de mortalitate neo-natala din tara, apropiindu-se de media centrelor europene de prestigiu.








 
                     Special pentru noua sectie, Vodafone Romania a dezvoltat o solutie de telemedicina ce permite transmiterea de imagini video si parametrii medicali, in timp real, pentru urmarirea semnelor vitale ale micutilor. Solutia este o premiera tehnologica in tara noastra. Medicii pot urmari de la distanta starea pacientilor, in detaliu, deoarece imaginile se pot mari de 12 ori, la o calitate video exceptionala, chiar si de catre medici din alte tari. A fost asigurata infrastructura de voce si date, precum si tablete de ultima generatie cu care au fost echipati medicii. Solutia cuprinde si un car de teleprezenta ce se deplaseaza autonom in orice loc din sectie, poate face transmisiuni de voce si date oriunde in lume, poate fi conectat la ecograf sau la computer pentru a transmite in mod securizat datele pacientilor sau imagini ale acestora.


         Sectia a fost conceputa dupa modelul sectiei omoloage de la Spitalul Universitar din Iowa City, considerata unul din cele mai bune centre din lume.


       In sud-estul tarii noastre, mortalitatea infantila este cea mai mare din tara si de 3 ori mai mare decat in Europa. In sectia din Constanta, ajung nou-nascuti si din alte 3 judete din regiune: Ialomita, Calarasi si Tulcea, sunt tratati anual 1000 de copii nascuti cu probleme medicale grave, intr-un salon impropriu cu 8 paturi, care nu a mai fost renovat din 1968. In urma renovarii si modernizarii dupa modelul Marie Curie, sectia va avea pana la 26 de locuri, va fi implementata si solutia de telemedicina, copii vor fi ingrijiti in incaperi prietenoase, sterile si sigure, cu nivel scazut de zgomot, conditii de intimitate, iluminare de mai multe tipuri si conditii optime de lucru pentru cadrele medicale. In aceasta perioada, medicii si asistentele sectiilor de terapie intensiva Constanta si Marie Curie Bucuresti colaboreaza in cadrul unui program de schimb de experienta concentrat pe practica medicala ce integreaza aplicarea solutiilor de telemedicina in ingrijirea micilor pacienti.


                Omuletul acela mic, cu suflet atat de mare si neobosit, este supranumit si ''Ingerul Copiilor'', si-a dedicat viata salvarii celor mici si vulnerabili, este nucleul acestui proict de succes! Fie sa avem si noi la Constanta cat mai multi astfel de OAMENI!!!
                 
                                                  E normal sa facem bine!!!

22 de comentarii:

  1. Cred că fiecare oraș ar avea nevoie de un astfel de spital bine dotat, dar și de oameni devotati.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sa dea Dumnezeu sa fie renovata si reamenajata si sectia de la Spitalul Judetean Constanta. Sa nu se mai duca viitoarele mamici la clinici private si sa dea o caruta de bani.

    RăspundețiȘtergere
  3. :) Sper sa fie renovate toate spitalele, avem nevoie de conditii decente, suntem oameni!

    RăspundețiȘtergere
  4. Îmi place motto-ul și mi-aș dori mult să devină într-adevăr normal să facem bine. Doamne ajută!

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce proiect frumos! Este prima data cand ma bucur ca sunt clienta Vodafone si ca platesc facturi mari. Merita din plin!

    RăspundețiȘtergere
  6. O initiativa demna de laudat, e de fapt singura firma de telefonie care face concret ceva bun pentru romani. Sper sa sustina cat mai multe astfel de cauze.

    RăspundețiȘtergere
  7. Felicitari firmei si oamenilor care s-au implicat in aceasta actiune. Nicinu vreau sa-mi amintesc in ce conditii am nascut, asa ca ma bucur ca acesti micuti au inca o sansa la viata.

    RăspundețiȘtergere
  8. Iti trebuie si personal, Coco ...

    RăspundețiȘtergere
  9. Sa va ajute Dumnezeu la toti! Mai exista oameni buni pe lume, deci minunile se mai pot întampla, nu?
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  10. Doamne ajuta si sanatate la toti copii!!!

    RăspundețiȘtergere
  11. emoţionantă prezentare ! Doamne ajută ! multă sănătate vă doresc tuturor ! pupic !

    RăspundețiȘtergere
  12. Multumesc pentru aceasta prezentare. Cu totul deosebita! Poate se va stopa si fenomenul plecarilor medicilor. Nu intotdeauna e vorba de bani, e vorba si de resurse. Ca sa salvezi vieti iti trebuie si dotari corespunzatoare, pe langa harul omenesc!
    Toate cele bune si cat mai multe vesti ca acestea!

    RăspundețiȘtergere
  13. Ma bucur ca se face si la noi in tara ceva pentru nou nascuti. Ma bucur a Vodafone s-a implicat in acest proiect. Ma bucur ca sunt persoane care isi dau interesul.

    RăspundețiȘtergere
  14. Mor prea multi oameni, prea putini doctori in adevaratul sens al cuvantului, putine spitale, trebuie facut ceva concret in Romania

    RăspundețiȘtergere
  15. Ar fi ideal ca fiecare judet, macar, sa aiba un astfel de spital dar si mai frumos ar fi sa se descopere cauzele care fac sa ajunga pe lume parca tot mai multi copii cu probleme medicale... de parca n-ar fi avansat medicina prea mult de cand copii si mame mureau la nastere iar cei cu diformitati erau vanduti circurilor...

    RăspundețiȘtergere
  16. Un proiect foarte bun, avem nevoie de spitale performante. Avem nevoie de doctori, de aparatura...copiii sunt speranta noastra, trebuie sa avem grija de ei!

    RăspundețiȘtergere
  17. Foarte frumos, felicitari celor care s-au implicat si au dus acest proiect la bun sfarsit!

    RăspundețiȘtergere
  18. E normal sa facem bine!
    E normal sa daruim iubire!
    E normal sa fim alaturi de semenii nostri aflati la necaz.
    E normal sa fii OM!

    RăspundețiȘtergere
  19. Doamne ajuta sa devina o normalitate sa facem bine!

    RăspundețiȘtergere
  20. Cred ca este cu adevrat emotionant si tensionant sa ai pacienti doar acesti copii micuti. Nu vreau sa ma gandesc cum este sa ai un pacient mic si cu probleme. Felicitari funadtiei si imi doresc ca sa fie sustinuti din cat mai multe parti

    RăspundețiȘtergere
  21. Ce bine ar fi daca in fiecare mare oras am avea astfel de sectii! Insa, degeaba le vom avea, pentru ca medicii vor pleca sa munceasca in alte tari pentru ca salariile noastre nu ne motiveaza ..din pacate

    RăspundețiȘtergere
  22. Este grozav să văd asa ceva, să citesc că s-a putut!

    RăspundețiȘtergere