Totalul afișărilor de pagină

marți, 12 iulie 2016

Traditie si pasiune= cea mai buna paine mancata vreodata

                     L-am vazut pe Florin si minunile faurite de el, prima data, la un festival al pestelui. Am gustat, m-am minunat si am promis sa-i fac o vizita la Moara Veche, in Cumpana, locul unde Florin spune povesti. Da, spune povesti, povesti de la tara, renascute, povesti despre copilarie si amintiri despre bunici. Si ii lucesc ochii cand le spune, si miros povestile lui a pita de casa facuta cu maia, a cozonaci traditionali plamaditi ca in vechime si a multe alte minunatii.



                       Il impulsineaza amintirea bunicilor si gustul painii facuta de ei, gust pe care nu vrea sa-l piarda. De la bunici, de la parinti, din copilarie, are ca motto- ''traditie si suflet''. Bunicul ii povestea cum la moara veneau oamenii si pentru a sta de vorba. ''Din dragoste pentru paine'' a venit firesc, painea este mesajul stramosilor  pe care vrea sa-l trimita urmasilor, de putin timp, Florin este si tatic.






...si l-am chemat cu clopotelul, sa stam la povesti...

                  Painea lui este exact povestea pe care va spuneam ca o povesteste mereu, are forme unice, inspirate din folclorul autentic: ''Potcoava murgului", 'Roata morii" cu crucea Sf. Andrei, 'Cap de bour''-inspirata din cultura locului, sau ''Lupul Dacic'' -inspirata din cultura dacilor, va arat cateva fotografii care nu au nevoie de cuvinte!







                  Fotografia lui de suflet, o amintire peste ani, cu bunicul, o amintire draga care-l impulsioneaza:
             ....ce poate fi mai graitor decat rama fotografiei?


               Cele 2 vedete: ''Traista Taranului"si ''Traista Bunicii'' sunt create in cinstea bunicilor. Pita bunicului umpluta cu slana, ceapa, branza, cartof, marar si unsa cu vin si busuioc, cea a bunicii cu faina neagra si secara, aromata cu fenicul, umpluta cu nuci si stafide, unsa cu miere si nuci. Sunt sigura ca bunicii lui il vegheaza si sunt plini de mandrie pentru ce iese din mainile lui. Sa stiti ca nu exagerez cu nimic, este o paine desavarsita ce nu mai are nevoie de nimic!!!







 delicioasa!








 
cel mai bun salam de biscuiti...si am incercat multe, este unul din dulciurile de casa la mare cinste pentru mine!

 Cristina nu s-a lasat pana nu a probat Florin si ghetele de kangoo, impletim sportul cu pasiunea pentru lucru bine facut!



Ramane sa mergeti, sa gustati si sa-mi dati dreptate!!! deci...faina, apa, sare, maia si ingredientul secret, nu uitati!
Coco


         

13 comentarii:

  1. Ce idee minunata! Spor sa aibă cat mai mult!! :)ce pofta mi-ai făcut de pâinea calda scoasă din cuptor!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce bine arata locul, te face sa vrei sa cumperi de acolo. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce de bunătăţi, mi-au făcut poftă, mă duc la bucătărie să manânc ceva !

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce poveste interesanta si ce produse originale si naturale!

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce frumos e si ce pofta mi ai facut cu bunatatile!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Super! Si ce pofta mi s-a facut de salam de biscuiti :D nu am mai facut demult, desi e una dintre putinele prajituri care imi plac. Pupici

    RăspundețiȘtergere
  7. cine m-o fi pus sa intru aici la ora asta tarzie? Acum imi vine sa dau iama in frigider sa vad ce este acolo. Eu am crescut la tara si stiu ca nimic nu se compara cu gustul si mirosul painii naturale.

    RăspundețiȘtergere
  8. Ce poftă mi-au făcut fotografiile și descrierile... Unde e Cumpăna? Poate când venim la mare dăm o raită și pe acolo...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cumpana este o localitate la iesire din Constanta inspre statiuni, imediat in dreapta, practic, un cartier al Constantei in curand!

      Ștergere
  9. Ce frumos! Ce oameni minuati cei care duc traditiile mai departe! Mi-a plouat in gura la painea aceea umpluta.

    RăspundețiȘtergere
  10. Oaw, ce bine arată Flo... pâine făcută de acest domn.
    Că nu toată lumea știe că-s o lady :P

    RăspundețiȘtergere
  11. E perfect ca se dezvolta afaceri din astea traditionale in zona. Macar de ar aprecia oamenii painea de calitate si s-ar extinde treaba. Ca greu am gasit in Romania paine buna ...
    Si bravo tie ca il promovezi pe Florin ! Merita !

    RăspundețiȘtergere