Totalul afișărilor de pagină

joi, 3 noiembrie 2011

Sofranul - regele condimentelor


           Sofranul este o planta mediteraneeana din care se extrage condimentul sofran ( cel mai scump condiment din lume ) , uleiuri aromatice si alte substante cu utilizari in medicina si alimentatie .

 crocus sativus= sofran . Florile violete infloresc toamna , se culeg in zori si cele 3 stigmate sunt recoltate de la fiecare floare . Se prajesc in cantitati mici la foc domol .
 3-4 firicele sunt de ajuns pentru a condimenta un litru de apa .


      Sofranul consta in stigmatele uscate ale florii de sofran sau trandafiri , cum mai sunt numiti .Este folosit de acum 3000 de ani de civilizatiile antice ca si colorant si aromatizant pentru mancare si vin . Este nevoie de 80000 de flori pentru 2,5 kilograme de stigmate din care se obtine 500 grame de sofran dupa prajire . Mirosul este inconfundabil : bogat , intepator , floral , dulce . Gustul este delicat , dar penetrant , cald , pamantos , ca de mosc , amar si persistent .
     Proprietati curative = sunt mentionate peste 90 de maladii si tratamentele aferente lor pe baza de sofran .
Dintre ele , Alzheimer , cancerul de piele , depresia , sistemul imunitar , purifica sangele , combate pofta de mancare , este foarte- foarte eficient in curele de slabire , poate preveni orbirea ,  etc.  In Grecia si Egipt se folosea si in parfumuri , unguente si afrodisiac .
     Intrebuintari culinare = supe meditaraneene de peste , tocana bouillabaisse specifica Prevence , zarzuela Catalana , orez , paella , polo iranian , cu sparanghel , morcov , oua , ciuperci ,  prajituri si chifle in Suedia , si o minunata inghetata cu sofran  preparata cu fistic . Pentru majoritatea retetelor , sofranul se infuzeaza in lichid . Pus la inceputul prepararii mancarii ii da mai multa culoare , pus mai tarziu , ii va da mai degraba aroma .
     Este asemanator cu sofranelul , de aceea trebuie avut grija de unde este cumparat ( mare atentie sa scrie crocus sativus la continut , nu sofran de nu stiu care .. )  si daca se poate sa nu fie macinat prea fin....ridica semne de intrebare , poate fi amestecat mai usor cu turmeric ,  firele de sofran se falsifica mai greu . Sofranul de Iran este considerat cel mai calitativ , este rosu aprins iar cel de India spre portocaliu si ceva mai light la gust .  Am inteles ca un gram de sofran pur  costa in jur de 60-70 de lei , dar trebuie utilizat cu mare atentie , in cantitati minimale . Se prepara un extract cu lichid rece , care apoi se adauga la mancarurile fierbinti . Orezul cu sofran este renumit , are o culoare si un gust nemaipomenit si un suc de rosii cu sofran , nu-l veti uita repede !
     Sa ne folosim de ce ne ofera natura !

15 comentarii:

  1. Se cultiva in Grecia, la Kozani . Se foloseste mai rar, din cauza pretului, care e foarte ridicat. Dar merita ... Eu cumpar pungute mici, cu filamente de sofran, ca sa fiu sigura, ca nu iau ceva contrafacut.

    RăspundețiȘtergere
  2. Am inceput sa caut si eu , am vazut pe un site de mirodenii , dar vreau sa-l cercetez inainte , asa ca o sa caut in magazine...vreau sa incep sa-l folosesc , Dani !

    RăspundețiȘtergere
  3. Interesant:-? n-am auzit pana acum :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu am incercat sa prind peste cu sofran. Dadeam rama prin sofran si asteptam . Si astept si acum ...

    RăspundețiȘtergere
  5. very interesting = )


    kissses from La Mode En Rose = )

    RăspundețiȘtergere
  6. Wow...nu stiam ca asa arata planta!

    RăspundețiȘtergere
  7. it looks delicious for the senses!

    http://www.ohmydior.org/

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu folosesc sofran la orez (paella in special). In Maroc se foloseste mai mult :)
    Nu stiam ca asa arata planta, seamana cu florile de stancarie de la noi :)

    RăspundețiȘtergere
  9. banuiam Alicee ca tu folosesti cel mai mult dintre noi acum...o sa caut si eu !

    RăspundețiȘtergere
  10. Mai, sa sti k eu am primit de curand de la cineva o cutiuta cu sofran si inca n-am folosit-o la nimic. dar bine ca mi-ai adus aminte tu.
    A ajuns galusca la tine? :)

    RăspundețiȘtergere
  11. pai sa ne spui si noua la ce l-ai folosit , da ?...si...da...a ajuns galusca , da mai vreauuuu...

    RăspundețiȘtergere
  12. Nu stiam ca arata asa! :))

    RăspundețiȘtergere