Totalul afișărilor de pagină

duminică, 14 august 2011

SUPLIMENT DE VARA


                      PENTRU PROTECTIA PIELII SI PENTRU O NUANTA FRUMOASA , UN SUPLIMENT DE BETA CAROTEN ESTE BINE VENIT . EU I-AU IN FIECARE INCEPUT DE VARA 2 CUTII .




       Beta carotenul este un tip de pigment ce se gaseste in plante, mai ales in morcovi si in legumele colorate. Numelebeta-caroten deriva din numele latinesc pentru morcov si tot el este vinovat pentru nuantele de galben si portocaliu pe care le da fructelor si legumelor. Beta-carotenul este folosit si in industria alimentara pentru a colora anumite produse, cum ar fi margarina.
In organism, beta-carotenul este convertit in vitamina A (retinol). Aceasta vitamina este necesara corpului si imbunatateste vederea, intareste sistemul imunitar, dar contribuie si la o piele sanatoasa si la intarirea membranelor musculare. Si desi cantitatile mari de vitamina A sunt periculoase, corpul va converti numai atata beta-caroten cat are nevoie. De aceea, beta-carotenul este considerat o sursa sigura de vitamina A.
Totusi, chiar si asa, beta-carotenul este periculos in exces pentru persoanele care fumeaza
Ca si orice alt carotenoid, Beta-carotenul este un antioxidant. El protejeaza corpul de moleculele denumite radicali liberi. Acesti radicali liberi pot cauza deteriorarea celulelor printr-un proces denumit oxidare. Odata cu trecerea timpului, aceasta deteriorare treptata poate duce la aparitia unor boli cronice. In aceste conditii, aproape toate studiile efectuate au demonstrat faptul ca, consumul de antioxidanti va ajuta la intarirea sistemului imunitar, va proteja de radicalii liberi si va ajuta la scaderea riscului de aparitie a doua tipuri de boli cronice: cancerul si bolile de inima.

Utilizari terapeutice beta caroten

Preventie

Studiile bazate pe subiecti au relevat faptul ca persoanele care consuma de cel putin 4 ori pe zi fructe si legume bogate in beta-caroten isi reduc riscul de aparitie a bolilor de inima si a cancerului.
Totusi, unele studii au indicat faptul ca beta-carotenul singur nu este suficient pentru a asigura o protectie optima impotriva bolilor mai sus enumerate si ce este necesara elaborarea unui sistem de nutritie complex care sa asigure o intreaga pleiada de nutrienti.

Tratamente cu beta-caroten

Sensibilitatea la soare

Beta carotenStudiile au sugerat ca dozele mari de beta-caroten pot ajuta in scaderea sensibilitatii la radiatiile solare. Astfel, persoanele ce sufera de erythropoietic protoporphyria, o afectiune genetica rara care provoaca o sensibilitate dureroasa la radiatiile solare dar si probleme la ficat sunt tratate deseori cu beta-caroten pentru a reduce sensibilitatea la soare. Sub indrumarea unui medic, doza de beta-caroten este incet ajustata pe o perioada de cateva saptamani iar odata cu aceasta se creste si expunerea la soare.

Degenerarea maculara odata cu varsta

Un studiu clinic major desfasurat sub denumirea Studiul pentru Afectiunile Ochilor Legate de Varsta, a descoperit ca persoanele care au o degenerare maculara pot incetini acest proces prin consumul zinic a 80mg de zinc, 500 mg de vitamina C, 400 mg de vitamina E, 2 mg de cupru si 15 mg de beta caroten. De mentionat ca degenerarea maculara are loc atunci cand macula, martea retinei responsabila cu vederea centrala incepe sa se deterioreza.

Leukoplakia orala

Aceasta este o afectiune cauzata de consumul cronic de alcool sau tutun in urma careia in gura sau pe limba se formeaza leziuni albe.
In urma unui studiu s-a constatat faptul ca persoanele care au luat suplimente alimentare sau au consumat alimente bogate in beta-caroten au suferit o imbunatatire a bolii si mai putine simptome decat cei care au luat simple pastile placebo. Din pacate, insa, pentru fumatori beta-carotenul este periculos si poate duce la cancer pulmonar asa ca in aceste cazuri tratamentul cu beta-caroten se poate face doar sub supravegherea medicului.

Scleroderma

Persoanele cu scleroderma, o boala a tesuturilor caracterizata prin intarirea pielii, au niveluri foarte scazute de beta-caroten in sange. Acesta a fost motivul pentru care anumiti cercetatori au afirmat ca consumul de suplimente alimentare pe baza de beta-caroten poate fi benefic pentru bolnavii de scleroderma. Totusi, pana in momentul de fata studiile nu au reusit sa fie concludente referitor la acest aspect.

Surse alimentare de beta-caroten

Cea mai bogata surse de beta-caroten sunt legumele su fructele cu colorit verde, galben sau portocaliu (morcovii, spanacul, laptucile, rosiile, cartofii dulci, brocolli, etc) In general, cu cat intensitatea culorii fructului sau a legumei este mai mare cu atat contine mai mult beta-caroten.

Dozaj si administrare de beta-caroten

Suplimentele alimentare cu beta-caroten sunt disponibile atat sub forma de capsule cat si de gel. Beta-carotenul este solubit in grasime si de aceea este indicat sa fie luat dupa mese. Un supliment alimentar natural recomanda este produsul Beta Carotene de la Calivita, ce contine beta coroten 5.5mg 9.000 Ul. Administrarea Beta Carotene in combinatie cu produsul Chelated Zinc, este mai eficienta.

Beta-caroten la copii

- copii ar trebui sa aiba diete sanatoase pentru a obtine natural cantitatea de beta-caroten de care au nevoie
- pentru copii sub 14 ani cu erythropoietic protoporphyria (vezi mai sus la tratament pentru o scurta descriere a bolii),se recomanda 30-150 mg pe zi in doze singulare sau impartit in mai multe doze, pentru un interval cuprins intre 2 si 6 saptamani.Suplimentul alimentar poate fi amestecat cu suc de portocale sau rosii.

Beta-caroten la adulti

- pentru intretinere se recomanda 15-50mg pe zi. Este bine insa sa incercati sa obtineti o buna parte din cantitatea aceasta direct din dieta consumand multe fructe si legume.
- pentru adultii cu erythropoietic protoporphyria se recomanda 30-300 mg pe zi pentru 2-6 saptamani.

Precautii in administrarea de beta-caroten

Pana acum, studiile efectuate nu pot confirma faptul ca beta-carotenul are de unul singur beneficii impotriva cancerului, insa combinat cu cu vitamina C si vitamina Epare sa protejeze impotriva anumitor tipuri de cancer. Totusi, suplimentele alimentare cu beta-caroten trebuie administrate cu atentie in cazul fumatorilor si bautorilor si numai cu acordul medicului.
De retinut si faptul ca, in timp ce beta-carotenul ofera protectie impotriva luminii solare, el nu protejeaza si de arsurile cauzate de statul prelungit in soare.

Efecte secundare posibile ale beta-carotenului

- ingalbenirea pielii
- diaree
- dureri articulare

Administrarea de beta-caroten in sarcina si alaptare

Nu exista inca suficiente date care sa arate ca beta-carotenul ar putea avea efecte negative asupra fatului sau nou nascutului, de aceea, eventualele suplimente alimentare cu beta-caroten trebuie administrate numai dupa consultarea medicului

Interactiuni dintre beta-caroten si medicamente

Statine

Administrarea de beta-caroten in combinatie cu seleni,  vitamina E si vitamina C poate scadea eficienta simvastatinelor si niacinelor.

Medicatia impotriva colesterolului

Cholestyramina, un medicament impotriva colesterolului poate, ca efect secundar, sa scada nivelul de beta-caroten dietar din sange cu 30-40%, acelasi efect il are ci Colestipol-ul. Motiv pentru care in asemenea situatii se recomanda un supliment alimentar cu beta-caroten

Medicatia pentru slabit

Orlistat un medicament pentru slabit, are ca efect secundar si reducerea absorbtiei de beta-caroten cu pana la 30%, reducand astfel cantitatea de beta-caroten din organism. Si in asemenea cazuri este recomandat sa se consume un supliment alimentar cu beta-caroten.


     NU AM AVUT NICIODATA PROBLEME CU PIELEA SI M -AM BRONZAT EXTREM DE FRUMOS...CHIAR  DACA AM STAT MAI MULT LA UMBRA . 

3 comentarii: