Totalul afișărilor de pagină

miercuri, 7 octombrie 2020

Pădurea Letea- cea mai nordică pădure subtropicală din Europa

            Am plecat spre cea mai veche rezervație naturală din România și cea mai nordică padure subtropicală din Europa într-o frumoasă zi de sfârșit de septembrie. Pădurea este formată din grindul nisipos Letea și din fâșii de pădure dezvoltate printre grindurile de nisip. Prin pădure, peisajul se schimbă după nici 200 de metri din subtropicală în deșert. Este unul dintre cele mai interesante medii naturale din țară, traiesc aici peste 500 de specii de plante, 3000 de specii de animale, 2000 specii de insecte. Are o suprafață de aproape 3000 de hectare.


Arborii au trunchiuri noduroase și contorsionate, aplecate spre apă, găsim aici liane ca în peisajele exotice atârnând din copaci. Vegetația este formată din stejari bătrâni, plopi, frasini, tei, ulmi, arini negri, plante cățărătoare și sub-arboret bogat. Vulturul codalb, dumbrăveanca, pupaza, șoimul, prigoria, sânt câteva din păsările întâlnite aici. Vipera de stepă este și ea prezentă și câteva sute de cai sălbăticiți în generații. Nu este nimic mai spectaculos decât o herghelie de cai sălbatici trecând în galop peste dunele de nisip. Eu am avut noroc și i-am prins și la adăpat!
























            Pentru un ecoturism durabil, trebuie să respectăm niște reguli: este interzis să culegem plante din flora sălbatică, să tăiem, rupem, incendiem copacii, lăstarii sau puieții, nu se campează în zonă, nu se aruncă gunoaie, nu se perturbă liniștea. Pădurea Letea este supusă unui regim de ocrotire, pe considerentul existenței unor specii de plante rare, cum ar fi vița sălbatică, liana, plante de origine mediteraneeană, ce dau pădurii un caracter tropical. Să încercați sa ajungeti la Letea, nu o să regretați!




11 comentarii:

  1. Ce loc frumos! Trebuie neapărat să-l vizităm și noi cât de curând.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru o noua excursie deosebita, cu poze pe masura!
    O saptamana frumoasa, draga Carmen!

    RăspundețiȘtergere
  3. Cat de frumos! Ador aceste locuri unde natura si-a facut de cap, fara prea multa interventie a oamenilor

    RăspundețiȘtergere
  4. De câte or aud de pădurea Letea sau caii de la Letea, mă duc cu gândul la o călătorie până acolo și îmi promit să fac. Am reușit să mă conectez puțin odată cu parcurgerea articolului și fotografiile tale.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce loc superb. E prima dată când aud de el

    RăspundețiȘtergere
  6. La Letea nu am reusit sa ajung inca. Pare de vis, parca e dintr-un basm.

    RăspundețiȘtergere
  7. Am auzit de cateva ori de Padurea Letea și din pozele tale este magnifica. Imi doresc sa ajung intr-o zi sa o vizitez.

    RăspundețiȘtergere
  8. Wow ce loc frumos si ce copaci minunati. Frumoase pozele!

    RăspundețiȘtergere
  9. Am auzit pareri bune despre padurea Letea. Arata fain de tot! Ar merge o zi de relaxare acolo.

    RăspundețiȘtergere
  10. Superba! Sper sa ajung si eu in vara ce va venii acolo! De ceva vreme o am pe lista de calatorii!

    RăspundețiȘtergere
  11. Trebuie sa recunosc ca despre padurea Letea am citit si am auzit, doar ca pana acum nu am vazut-o. Iti multumesc pentru poze si sper s-o vad si eu

    RăspundețiȘtergere