Totalul afișărilor de pagină

vineri, 21 august 2020

Sarmizegetusa Regia- capitala dacilor


           Cea mai mare așezare din Dacia pre-romană, Sarmizegetusa Regia, sper că ați ajuns în acest loc încărcat de mister, mie așa îmi pare. Am fost de 2 ori și de fiecare dată am fost plăcut impresionată. Chiar trebuie să ajungeți aici dacă nu ați ajuns până acum!


                   Este compusă din 3 părți cu funcții distincte: așezarea civilă pe pantele dealului, fortificația situată în zona cea mai înaltă și zona sacră. La începutul secolului I a. Chr a fost un loc sfânt, după cum o dovedește prezența construcțiilor religioase din zona sacră. Pe parcurs, datorită bogătților din munți a devenit o așezare cu o economie înfloritoare. Alături de celelalte fortificații și asezări din regiune, a fost centrul Regatului dacic, până a fost cucerită de împăratul Traian în 106 p. Chr. Cele 2 războaie daco-romane au dus la dispariția, aproape în întregime, a fortificației dacice de la Sarmizegetusa. A fost ridicată pe un platou cu o cotă de 1000 de metri, cu ziduri din blocuri de calcar, o adevărată cetate monumentală pentru acele vremuri. Mie imi pare mai maestuasă chiar decat Stonehenge cu care este comparată adesea.






                     Drumul pietruit cu lespezi de calcar si bucati de micasist, coboara in panta usoara pana in zona sacra. Are o latime de 4 metri marginit cu bordura din blocuri de calcar pe care erau dispusi stalpi de lemn ce sustineau un acoperis de sindrila.






                         Zona sacra este aproximativ in mijlocul marii asezari, cuprinde temple, altarul, drumul si o piateta pavata. Exista si un canal de drenaj din piatra ce asigura evacuarea apei. Templele erau construite din piatra si lemn, patrulatere cu aliniamente de coloane si circulare, cu proportii monumentale formand impreuna altarul sau Soarele de andezit cum se mai numeste, un ansamblu in care se desfasurau ceremonialuri si cultul religios. Nu se cunosc divinitatile carora erau dedicate.


                    Templul mare de andezit, un templu patrulater cu 60 de coloane, 6 siruri de cate 10, o constructie impunatoare, nu se precizeaza asupra zeilor carora le erau inchinate, insa depun marturie despre rolul regal al Sarmizegetusei. Este impresionant si tulburator.























                  Altarul este locul în care se oficia sacrificiul, sub diverse forme, este un altar unic în lumea dacica. Un disc central de andezit de la care pornește 10 raze sub forma unor plăci masive, tot din andezit. Spre marginea exterioară, în niște adâncituri dreptunghiulare amenajate special, erau fixate mai multe piese din marmură de mici dimensiuni, în partea inferioară, blocuri de calcar dispuse median, între ele cu lut tasat. Planul altarului este completat de un șir de 16 blocuri cu orientare nord-sud ce au dus la ipoteza conform căreia monumentul ar fi avut inclusiv semnificații astronomice.





















  
 Săpăturile au scos la iveală multe obiecte, cel mai important este un vas de cult pe care se găsește inscripția Decebalvs per Scorillo, adică Decebal fiul lui Scorillo, ceea ce arată că dacii cunoșteau scrisul. Capitala dacilor este monument UNESCO, numele provine de la zermi și zeget ce înseamnă înălțime și cetate, este apărată de un lanț de cetăți, a devenit capitală în vremea lui Deceneu, urmașul lui Burebista. Scenele cu asediul Sarmizegetusei se găsesc pe Columna lui Traian, se pare că Traian a tăiat conductele ce aduceau apa în cetate, acesta fiind preludiul capitulării cetații.


                      Este magică, să mergeți neapărat dacă nu ați fost până acum!


10 comentarii:

  1. Ce trecut impresionant au locurile acelea!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu am ajuns aici, dar e o destinație de pe lista mea de locuri de văzut. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Dacă tu o consideri magică, cu siguranță o trec pe lista locurilor de văzut.

    RăspundețiȘtergere
  4. Fantastic!
    De foarte multă vreme îmi doresc să ajung la Sarmizegetusa.
    Probabil că voi reuși atunci când va fi timpul. Oricum, m-ai determinat să-mi doresc și mai tare.

    RăspundețiȘtergere
  5. Am fost acolo și mi-a plăcut mult zona. Am o atracție pentru ruine, temple și castele :)
    Un loc frumos și liniștit! Am mai făcut o plimbare cu ajutorul pozelor tale.

    RăspundețiȘtergere
  6. Tare mi-ar placea s-o mai revad, insa ma bucur ca macar la tine pe blog pot sa ma delectez cu pozele acestor locuri de magie pentru poporul nostru!

    RăspundețiȘtergere
  7. Am fost acum cativa ani la Sarmisegetuza si chiar mi-a placut mult. Mi-ai facut dor.

    RăspundețiȘtergere
  8. Avem o tara minunata! Aici nu am ajuns, dar sper sa o fac pe viitor. O locatie minunata, istorie si multa verdeata. 😍😍

    RăspundețiȘtergere
  9. Impresionant! Mulțumesc că ai împărțit cu noi aceste frumuseți ancestrale!

    RăspundețiȘtergere
  10. Ce-i drept nu am ajuns pana in zona. Mi-as dori sa vad cu ochii mei aceste frumuseti

    RăspundețiȘtergere