Totalul afișărilor de pagină

miercuri, 26 august 2020

Peștera Bolii- locul unde au fost filmate scene din ''Legenda Nibelungilor''Un loc foarte frumos de vizitat, o peșteră deosebită, străbătută de un pârâu care la intrare în peșteră se numește Jupâneasa iar la ieșire poartă numele de Galbina. Peștera are lungimea de numai 466 metri și  coboară doar 3 metri, accesibilă pe toată lungimea ei, una din puținele peșteri de acest gen din țară. O găsiți la 6 kilometri de Petroșani, pe drumul ce leagă Valea Jiului de Tara Hațegului. Numele îi vine de la familia Bolia care a deținut aceste locuri încă din secolul XV-lea.
Ajungi la gura peșterii pe o scară îngrijită care nu pune probleme, în jur de 70-80 trepte.       Varietatea formelor și broderiilor sculptate de apă pe pereții de calcar, născută parcă din talentul unui mare meșter pietrar, dă un farmec deosebit plimbării subterane. Are un traseu bine delimitat, o sală spectaculoasă cu o acustică deosebită, bine iluminată, poate fi parcursă de oricine fără dificultate, de la intrare până la ieșire. Incă din anii interbelici, se organizau aici concerte muzicale. In interior trăiesc 2 specii de liliac.  Numeroase legende au pornit din acest loc. Una dintre ele spune că stăpâna pădurilor din jurul peșterii, o domniță numită Jupâneasa s-a rugat la icoana Sfintei Maria din peșteră să-i arate drumul prin care să-l întoarcă acasă pe iubitul plecat la lupta și dorința i-a fost îndeplinită, transformând-o în pârâiaș cu unde cristaline ce curge vijelios la vale și își caută frumosul și viteazul iubit. 
        Peștera aparține ariei protejate a Parcului Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina. Datorită golului subteran generos din interiorul grotei, a fost aleasă pentru filmarea câtorva scene din ''Legenda Nibelungilor". Una din ele reprezintă protagonistul luptându-se cu un balaur.


11 comentarii:

 1. Arată superb locația. Sper să ajungem și noi să o vizităm.

  RăspundețiȘtergere
 2. Wow, este superb. Nu stiam de aceasta pestera. Multumesc pentru pont.

  RăspundețiȘtergere
 3. Am fost si eu la Pestera Bolii. Dadusem intamplator de ea. Mi-a placut! Nu stiam ca au fost facute filmari aici, wow!!

  RăspundețiȘtergere
 4. N-am vazut filmul, si tu si mare curaj sa intri in pesteri :)

  RăspundețiȘtergere
 5. Nu stiam ca aici a fost filmat, interesant loc! :)

  RăspundețiȘtergere
 6. Minunat! De a cum trebuie să văd și eu filmul...

  RăspundețiȘtergere
 7. Oare cum de nu am vazut pestera asta pana acum? Chiar pare faina.

  RăspundețiȘtergere
 8. Mulțumim pentru ca ne prezinti atâtea locuri deosebite!

  RăspundețiȘtergere
 9. Îmi este atât de dor să intru într-o peșteră...! Nu îmi amintesc să fi mers aici, poate în copilărie.

  RăspundețiȘtergere
 10. Nici de film nu auzisem si nici de pestera nu stiam. Chiar arata foarte bine

  RăspundețiȘtergere
 11. Nu am auzit pana acum de aceasta pestera, dar am pus-o pe lista pentru cand vom ajunge in zona 😁

  RăspundețiȘtergere