Totalul afișărilor de pagină

miercuri, 15 ianuarie 2020

Vizită la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală Chișinău

         
           Muzeul de Etnografie și Istorie Naturală este cel mai vechi muzeu din Republica Moldova, tocmai ce a împlinit 130 de ani.  A fost fondat ca Muzeu Agricol, dar pe parcurs și-a mărit domeniul de activitate, creînd colecții ce reflectă istoria naturală, natura contemporană, evoluția societății umane și cultura tradițională de pe teritoriul Basarabiei și mai tîrziu a Republicii Moldova. In prezent deține un patrimoniu de 135.000 de piese, a creat numeroase expoziții care au pus în valoare lumea animală și vegetală, bogațiile naturale ale ținutului, îndeletnicirile populației. Piese valoroase din colecții au fost prezentate la diferite expoziții din întreaga lume. Mi-a placut tare mult să colind sălile, am foarte multe fotografii de aici, dar cum nu le pot pune pe toate, vă sfătuiesc să mergeți personal să le vedeți.



   


















           Expoziția permanentă are genericul ''Natura, omul, cultura'' și dezvăluie evoluția corelației om-natură la diferite etape ale dezvoltării societății, evoluția lumii organice, dinamica utilizării resurselor naturale, sinteza creatoare om-natură. In una din săli, este expusă cea mai valoroasă piesă din muzeu- piesă de care sînt foarte mîndrii- scheletul complet al unui exemplar de Deinotherium Giganteum, care a trăit în aceste locuri cu 7000 de ani în urmă. Este un exponat unic în Europa, singurul schelet integral al unei asemenea specii. Se consideră un animal de balta și lacuri îmlăștinite, este ierbivor, a aparut prima dată în terțiar în Africa și sud-estul Asiei, apoi a pătruns în Europa mult mai tîrziu.






          Colecția de port popular este foarte bogată și mie mi-a plăcut în mod deosebit. Este constituită din camași, brîie, catrințe, bundițe, ițari, sumane, basmale, sorțuri, fuste, încaltăminte, bijuterii și multe accesorii vestimentare, multe piese autentice foarte vechi. Avem aici toți participanții la o nuntă tradițională, de la miri, nași, părinți la nuntași. Nici nu mai sînt de trebuintă explicații, totul este foarte clar reprezentat, toate tradițiile, portul și obiceiurile realizate excelent.

























              Pe teritoriul muzeului se află și o gradină botanică cu multe specii de plante, arbori și arbuști specifici locului, fiind totuși iarnă, mult verde nu prea era, dar cum mi-am propus să revin, o vîd eu și verde. Găsiți de fiecare dată expoziții temporare, foarte interesante.
    Adresa este Mihail Kogalniceanu St. 82, Chișinău, un obiectiv de ne-ratat.




16 comentarii:

  1. Ultimul muzeu la care am fost a fost la Alba Iulia in cetate si am fost un pic dezamagita pentru ca se vedea ca a trecut timpul si nu s-au mai investit demult bani in el. Probabil din cauza ca era cam gol, cetatea era plina de vizitatori dar muzeul cam gol. Intr-adevar e foarte frumoasa colectia de port popular si scheletul e foarte interesant. Cred ca sunt foarte multe locuri de vizitat la Chisinau asa ca vacanta placuta sa ai si asteptam sa vedem si mai multe oboective turistice de la fratii nostrii moldoveni!

    RăspundețiȘtergere
  2. am fost si noi la acest muzeu si mi s-a parut tare frumos! de fapt, tot chisinaul e deosebit!

    RăspundețiȘtergere
  3. Mi se pare extraordinar ca mai sunt oameni care vor sa viziteze muzee. Intotdeauna mi-au placut, dar la Chișinău nu am ajuns. Deinotherium Giganteum de fapt ce e, un fel de dinozaur? Nu am mai auzit de el.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am inteles ca unul din cele mai mari mamifere care au existat, inrudit cu elefantul de azi!

      Ștergere
  4. Foarte frumos! Si mie imi place sa vizitez muzee. Poate voi ajunge intr-o zi si in Chisinau.

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte frumos! Si mie imi plac muzeele. Poate intr-o zi voi ajunge si in Chisinau.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce departe te-a dus vacanta!

    RăspundețiȘtergere
  7. Chiar vrem sa mergem in Chisinau anul acesta. Am pus si acest muzeu pe lista. Multumim pentru toate informatiile si pozele minunate pe care ni le oferi!

    RăspundețiȘtergere
  8. Anul acesta ne-am propus sa mai vizitam mai multe muzee, cred ca avem multe de vazut si de invatat.

    RăspundețiȘtergere
  9. Frumos și interesant! Multe din obiecte le am în amintirile din copilărie din casa bunicilor. Pe atunci îmi doream ca lada de zestre, un obiect de valoare rară, plină cu diverse lucruri ce îmi plăceau în mod special, să o moștenesc. :)
    Nu mai știu cine și ce-a făcut, dar acum nu mai este mare lucru.
    Felicitări pentru articol, imagini, poveste!

    RăspundețiȘtergere
  10. Ce frumos este muzeul, cu multa traditie, imi place ce vad la tine :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Foarte frumos ! E important sa promovam aceste locuri minunate !

    RăspundețiȘtergere
  12. Pana acum n-am ajuns la Chisinau. Mi-as dori si eu sa ajung si sa vizitez principalele obiective printre care si acets muzeu

    RăspundețiȘtergere
  13. Trebuie neapărat sa sa ajung in Chișinău, imi doresc de mult timp

    RăspundețiȘtergere
  14. Ce costume frumoase sunt in muzeul asta. Nu stiam de el cand am fost la Chisinau.

    RăspundețiȘtergere
  15. Foarte interesanta destinatie. Nici eu nu am ajuns acolo.
    O prezentare deosebita pentru care iti multumesc mult!
    O saptamana frumoasa sa ai, draga Carmen!

    RăspundețiȘtergere