Totalul afișărilor de pagină

luni, 4 noiembrie 2019

Tabăra de sculptură Măgura Buzău, muzeu de artă în aer liber


             Pe dealurile Buzăului, pe pămînturile de lîngă Mănăstirea Ciolanu, o să dați peste un muzeu în aer liber, unicat în țara noastră. Intre anii 1970 și 1986, s-a desfășurat aici una dintre cele mai impresionante mișcări artistice din România comunistă, 256 de sculpturi în piatră au fost amplasate în mijlocul naturii, formînd un decor fără precedent pe cuprinsul țării. Deși timpul a trecut peste ele și sînt mai erodate, pot fi admirate și astăzi. Tabăra de sculptură de la Măgura Buzău este considerată unul dintre cele mai prețioase obiective turistice ale locului. Se întinde pe 21 de hectare și reprezintă un spectacol unic. O zi întreagă te poți plimba pe acolo și admira sculpturile care se integrează perfect în peisaj. Timp de 16 veri s-au strîns aici adevărate capodopere ale geniului ce reprezintă într-o diversitate încîntătoare a formelor, prima școală românească de sculptură.



             Este un spațiu neconvențional, dar în Europa existau astfel de spații iar unul dintre sculptorii vremii a avut norocul să o vadă și să ceară aprobare pentru înființarea uneia și la noi... și norocul să se aprobe, astfel, poienile Măgurei s-au transformat în 16 ani în cea mai mare aglomerare de statui cioplite în piatră din România, reper al culturii naționale. Locul ales a fost unul strategic, deoarece poienile se află în preajma carierei de la Ciuta, de unde se extragea piatră calcaroasă de foarte bună calitate. De la an la an fenomenul a luat amploare și departe de ochii autorităților, au fost create adevărate opere de artă, tema fiind lăsată la alegerea fiecăruia. Nume grele ale sculpturii au lăsat minunații aici, iar plăcerea descoperirii lor după zeci de ani, printre copaci, vă revine voua, nu ratați așa ceva!
































              Un muzeu în aer liber, un loc minunat despre care se spune că ar fi fost prima obțiune pentru ridicarea Castelului Peleș. Legenda spune ca la intrarea în Mănăstirea Ciolanu, calul lui Carol I și-a rupt piciorul și regele, deși îndragostit de această zonă, a considerat aceasta un semn și a renunțat la idee. Nu vă grăbiți să părăsiți locul, tabăra se întinde și pe o parte și pe alta a drumului și este foarte interesantă de descoperit. Multe din lucrările din tabară sînt extrem de valoroase și se cere protejarea lor, să sperăm că nu se vor degrada. Este un loc foarte important și reprezentativ pentru sculptura gigant din țara noastră!



23 de comentarii:

  1. Wooooow! ce inedit :O. Stii ca si pe Bran sunt cateva sculpturi din loc in loc ? Cate au mai ramas... Au aparut tot prin anii 80 - imi amintesc si acum cum le descopeream... ;).
    Nu stiam de tabara aceasta si ma bucur mult ca ne-ai povestit! Foarte fain <3.

    pupici cu drag :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Pfoaaaa! Am uitat total de acest "parc"! :)
    E superba o plimbare in zona!

    RăspundețiȘtergere
  3. Frumos loc. Frumoasa prezentare. Multam. :) O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte bun documentarul tău Cami.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu am auzit de acest loc pana acum! E chiar super interesant si ar merita un pic mai multa promovare/mediatizare! Faci o treaba excelenta cu aceste articole!

    RăspundețiȘtergere
  6. Am fost cu foarte multi ani in urma si mi-a placut tare mult.

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu sunt eu mare amatoare de arta dar pare o destinație perfectă pentru una din zilele astea pline cu soare de toamnă 💖

    RăspundețiȘtergere
  8. Cind am fost eu cu mai multi ani in urma, se plimbau vacile din zona printre sculpturi si-si faceau nevoile. Slava Domnului,vad ca acum e curatenie.

    RăspundețiȘtergere
  9. Foarte tare! Peisajul tomnatic ajuta mult! Sigur e tare interesant, mai ales pentru copii

    RăspundețiȘtergere
  10. Ce frumos si documentat. BRAVOOO ❤️❤️❤️

    RăspundețiȘtergere
  11. Cat e de frumos acolo! Un loc deosebit.

    RăspundețiȘtergere
  12. Ce fain e muzeul acesta în aer liber mtare mi-ar plăcea să îl vizitez.

    RăspundețiȘtergere
  13. Ce lucrari frumoase. Mi-as dori sa vizitez si eu aceasta tabara.

    RăspundețiȘtergere
  14. Nu am fost, dar din poze pare tare frumos !

    RăspundețiȘtergere
  15. Ce sculpturi interesante, nu am ajuns inca pe acolo.

    RăspundețiȘtergere
  16. Foarte frumos locul! Multumim pentru frumoasa prezentare

    RăspundețiȘtergere
  17. Am fost,am vizitat locul acesta, este minunat! Nu-mi amintesc să fi știut de o școală dar este foarte bine ca se întâmplă. Felicitări pentru articol!

    RăspundețiȘtergere
  18. Mereu descoperi locuri inedite. 😘😘 Ce frumos sa te plimbi prin natura si sa vezi sculpturi de acest tip. 🤗

    RăspundețiȘtergere
  19. Sincer, acum aflu de la tine de acest muzeu cu sculpturi. Trebuie neaparat sa ajung sa il vizitez.

    RăspundețiȘtergere
  20. Ma gandeam ca sunt doar cateva sculturi doar ca vad ca sunt destul de multe

    RăspundețiȘtergere
  21. Anul trecut am fost si eu la Magura. M-am incarcat cu energie si am simtit natura intr-un mod special.

    RăspundețiȘtergere