Totalul afișărilor de pagină

vineri, 16 august 2019

Bazilica Paleocreștină de la Niculițel


        In comuna Niculițel, la poalele dealului Chiatra Roșie, a fost descoperită o bazilică palecrestină, un monument ridicat deasupra unor morminte martirice. Complexul arheologic, bazilica și cripta, au fost construite după anul 370 d. ch, atestînd astfel existentă unor numeroase populații creștine pe aceste meleaguri. Se spune despre dobrogeni că sînt printre primii creștinați. Este cea mai veche construcție de cult creștin cu nartex= curte, terasa. In anul 1971 după o ploaie foarte puternică, torentele formate, curgînd pe ulița din Niculițel, au luat la vale și pămîntul, scotînd la iveală bolta criptei. Autoritătile comuniste din acea vreme, au considerat că o descoperire de valoare creștină nu merită băgată în seamă și au lasat-o în părăsire. Unele proteste UNESCO ale cîtorva biserici ortodoxe surori din Europa, au avut ecou și s-au făcut sumare lucrări de protejare și conservare.
 

        Acum, aici este un modern muzeu arheologic finalizat în 2015, muzeu ce merită vizitat în drumul spre alte obiective dobrogene. Găsiți aici și o doamnă foarte dedicată meseriei, care o să vă povesteasca tot ce se știe despre această criptă, cu multă dăruire și amănunte. In zonă au fost găsite numeroase obiecte, verigi din sîrma de bronz, pandantive din coaste de ovine, opaițe din pastă caramizie arse, numeroase monede din anii 330- 350, vase acoperite cu vopsea rosie. Este un monument unic în Europa, de mare însemnătate pentru lumea creștină, unul din cele mai mari edificii din acea perioadă, un edificiu care a avut norocul să fie reabilitat cum trebuie, cu fonduri europene. Si chiar dacă nu este chiar într-un loc foarte vizitat, încercați să ajungeți, în zonă sînt multe de vîzut! In Dobrogea, au fost scoase la lumină 36 de edificii  foarte importante, este considerată poarta de intrare a creștinismului în Europa.


              Mergeți în zonă și vizitați locul acesta foarte important neapărat, în plus puteti vedea cetatea romană Noviodunum, cea romano-bizantină Dinogeția, cetatea romană Arrubium, magnificele podgorii ale dobrogei, Parcul National Munții Macinului... si multe ale locuri demne de frumoasa noastra Dobrogea- ''fiică de rege get și dansatoare tătăroaică!- cum bine scria Geo Bogza


19 comentarii:

 1. Ce loc încărcat de istorie. Mi-ar plăcea să îl vizitez.

  RăspundețiȘtergere
 2. Cât de frumoasă e istoria, dar parcă prea puțini oameni își fac timp să viziteze muzee, atât în detrimentul culturii, cât și al lor!

  RăspundețiȘtergere
 3. Ce deosebit loc. Multumesc mult pentru prezentare.
  Cu totul speciala!
  Numai bine in weekendul apropiat, draga Carmen!

  RăspundețiȘtergere
 4. Felicitări pt postare, faci cinste locului cu prezentarea ta :)

  RăspundețiȘtergere
 5. Ce loc interesant. Mulțumesc pentru bucăția de istorie prezentată.

  RăspundețiȘtergere
 6. Zona aceasta se pare ca este plina de surprize frumoase, nu stiam de acest loc.

  RăspundețiȘtergere
 7. Cat de interesant!
  O lecție de istorie!
  Mulțumesc pentru informații și recomandare!

  RăspundețiȘtergere
 8. Foarte detaliat articolul si foarte multe poze, cu siguranta util pentru cine vrea sa viziteze :)

  RăspundețiȘtergere
 9. Ma bucur de câte ori descopăr un nou obiectiv turistic, chiar și așa, prin ochii altcuiva. ❤️

  RăspundețiȘtergere
 10. Articolul acesta m-a bucurat tare mult! Cand afli si despre astfel de lucruri si despre faptul ca oameni pasionati de ceea ce fac te pot introduce in atmosfera locurilor si iti pot oferi detalii amanuntite, nu poti decat sa te bucuri!
  Iti multumesc mult!
  Pupici cu drag :*!!

  RăspundețiȘtergere
 11. Desi nu sunt cu istoria, imi place doar sa ma uit:))))

  RăspundețiȘtergere
 12. Cu fiecare articol, ma determini sa imi doresc tot mai mult sa ajung in Dobrogea.

  RăspundețiȘtergere
 13. Ce loc plin de istorie! Numai prin locuri minunate ne plimbi.

  RăspundețiȘtergere
 14. Încă o dată felicitări sincere pentru felul în care faci cunoscute comorile acestei frumoase părți a României, Dobrogea!

  RăspundețiȘtergere
 15. Foarte Interesant de vizitat acest loc!

  RăspundețiȘtergere
 16. Cred ca sunt atatea locuri in RO de care eu nu am habar.. sper ca in viata asta, candva, apuc sa le vad.. :)

  RăspundețiȘtergere
 17. E foarte fain locul. Am fost și eu acolo în urmă cu câțiva ani (mai bine de 10 ce-i drept) și am fost fascinată de istoria zonei și de cât de bine sunt conservate ruinele de la Niculițel (ținând cont de vechimea lor).

  RăspundețiȘtergere
 18. Pare un loc superb si numai bun de vizitat. Chiar ne-ai oferit suficient de multe informatii

  RăspundețiȘtergere
 19. Il tuo post è molto ionteressante, fotografie molto belle, complimenti.
  Buona giornata

  RăspundețiȘtergere